Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Alsóvadász Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (III. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 29 17:30
Alsóvadász Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2018. (III. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A településkép védelméről szóló 2016 évi LXXIV. törvényt (a továbbiakban: Tvtv.) módosította a településtervezésről összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvény (a továbbiakban: Módtv.). A Módtv. a Magyar Közlöny 2021. évi 84. számában került kihirdetésre és rendelkezései 2021. július 1. napján léptek hatályba.
A Módtv. rendelkezései alapján a településkép-érvényesítési eszközök alkalmazása (tájékoztatás, szakmai konzultáció, településképi véleményezési eljárás, településképi bejelentési eljárás, településképi kötelezés) az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, mely hatásköröket az Alaptörvény 33. cikk (1) bekezdésben foglaltak alapján képviselő-testület gyakorol. Az ismertetett önkormányzati rendelet hatáskörök gyakorlására Tvtv. 8/A §-ában foglaltak szerint a képviselő-testület a településképi rendeletben ruházhatja át.
A tárgyban irányadó jogszabályok alapján 2021. június 30. napjáig a polgármester gyakorolta a településkép-érvényesítéssel eszközök alkalmazásának feladat- és hatáskörét. A hatáskör telepítés változására figyelemmel szükséges, hogy az önkormányzatok képviselő-testületei településképi rendeleteiket felülvizsgálják.
A fentiek alapján tehát a településképi rendelet módosítása szükséges, amennyiben a képviselő-testület kívánja az önkormányzati hatósági hatásköröket gyakorolni vagy át kívánja ruházni, de nem a polgármesterre. Az esetleges rendeletmódosítás során tekintettel kell lenni arra is, hogy a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről valamint egyes településrendezési sajátos jogintézmények szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 78. § (1) bekezdésben foglaltak alapján a legkésőbb 2021. december 31-ig megkezdett településképi rendeletek módosítása során a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: korábbi R.) VI. fejezetének eljárási rendelkezéseit kell alkalmazni.
Amennyiben a képviselő-testület a polgármesterre kívánja átruházni a településkép érvényesítési eszközök alkalmazásának hatáskörét úgy a településképi rendelet módosítása szükségtelen. Tekintettel azonban a hatáskör telepítési előírások változására a képviselő-testületnek ebben az esetben is tárgyalnia kell a hatáskör gyakorlása módjáról és döntenie kell arról, hogy nem kívánja módosítani a településképi rendeletét. Hatáskör átruházás vonatkozásában figyelemmel kell lenni továbbá a Mötv. 53 (1) bekezdés b) pontjában foglaltakra, miszerint a képviselő-testület átruházott hatáskörének felsorolásáról a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet rendelkezik. A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló rendelet 2. § (3) bekezdésében javasolt feltüntetni a településkép érvényesítési eszközök alkalmazásának feladat- és hatáskörének polgármesterre történő átruházását.
A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló önkormányzati rendeletet módosítani szükséges, mivel a Szociális Bizottság tagjai lemondtak. A Szociális Bizottság elnöke, és a két tagja lemondtak, ezért a rájuk ruházott hatáskört a Képviselő-testület gyakorolja.