Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

A HELYI TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS SZABÁLYAIRÓL szóló 7/2018 (IX.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 25

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.25.
A HELYI TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS SZABÁLYAIRÓL szóló 7/2018 (IX.5.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály- Törvényességi Felügyeleti Osztály Szakmai segítségnyújtást adott a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletek esetében.
Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól szóló 7/2018. (IX.5.) önkormányzati rendelet kapcsán az alábbi jogszabálysértéseket állapította meg a BO/13/09676-1/2022. iktatószámú információkérésére adott jegyzői tájékoztatás és az ehhez csatolt dokumentumok figyelembevételével végzett törvényességi felülvizsgálata során:
Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól szóló 7/2018. (IX.5.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) bevezető része nem jogszerű, tekintettel az alábbiakra:
Sérti a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14. ) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) 54. § (1) bekezdését, mely szerint a nem eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotni tervezett rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezéseinek a megalkotásához szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a rendeletet kiadják. Az Ör. a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) felhatalmazása alapján került megalkotásra, azonban a bevezető rendelkezés feladatkörként hivatkozik a Ttv. rendelkezéseire.
A Jszr. 55. § (5) bekezdésében foglaltak szerint az önkormányzati rendelet bevezető részének a megszövegezésekor az önkormányzat feladatköreként az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés megfelelő pontját, a helyi önkormányzatokról szóló törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését vagy más törvénynek a feladatkört megállapító rendelkezését kell feltüntetni. Az Ör. a Jszr. ismertetett rendelkezésével ellentétesen a bevezető rendelkezésében utal a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletre (a továbbiakban: Korm. rendelet).
A Jszr. 6. § b) pontja alapján nem vezethető be rövid megjelölés a jogszabály tervezetének és a jogszabály tervezete szerkezeti egységének a címében, a jogszabály tervezetének a preambulumában, a bevezető részében. Az Ör. bevezető rendelkezése nem felel meg, a Jrsz. ezen rendelkezésének.
Az „alábbi rendeletet alkotja” megszövegezés nem minősül a jogalkotás aktusára utaló kifejezésnek, mely a Jszr. 1. melléklet 7.5.1.4. pontja alapján önkormányzati rendelet tervezetének a bevezető részében az alábbi: „a következőket rendeli el”.
A Jszr. 52. § (3) bekezdése szerint a bevezető részben meg kell jelölni, ha a rendeletet más, jogszabályban kifejezetten, az adott rendelet megalkotása vonatkozásában véleményezési hatáskörrel felruházott szervvel vagy személlyel egyetértésben, valamint ha más szerv vagy személy véleményének kikérésével alkotják meg. A Ttv. 40. § (5) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő - testülete a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek- képviseleti szerveinek véleményét. E vélemény kikérésére a rendelet megalkotása során nem került sor.
Az Ör. 2. § (2) bekezdésében megfogalmazott személyi hatály nem felel meg a Ttv. 2. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltaknak.
Az Ör. 8. § (1) bekezdés c) pontja szerint „Sírbolt megváltása esetén a rendelkezési jogosultság 50 évre szól.” A rendelkezés ellentétes a Korm. rendelet 18. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltakkal, mely szerint a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama sírbolt esetén nem lehet kevesebb, mint 60 év.
Az Ör. 2. mellékletében meghatározott díjak a rendelkezés szerint tartalmazzák a mindenkori ÁFÁ-t. A szabályozás nem jogszerű tekintettel arra, hogy az adó mértékét az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 82. §-a határozza meg, annak szabályozására az önkormányzat nem kapott felhatalmazást.
Indítványozták a rendelet bevezető részének a módosítását, valamint az Ör. tartalmi felülvizsgálatát.
A Nemzeti Jogszabálytár felületén az Ör. közzététele hibás volt, mivel nem tartalmazta a rendelet mellékleteit, ez már javításra került.
A jövőre nézve a díjak megállapítása során gondoskodni kell a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szervei (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége vagy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) véleményének kikéréséről.