Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 18

Alsóvadász Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.18.
a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya Szakmai segítségnyújtást adott a közterületek elnevezésének szabályairól, valamint a házszám megállapítás szabályairól szóló önkormányzati rendelettel kapcsolatban:
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) a közterületek elnevezésének szabályairól, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló önkormányzati rendeletekkel kapcsolatban írt BO/13/11675-2/2022. iktatószámú információkérésére adott jegyzői tájékoztatás és az ehhez csatolt dokumentumok figyelembevételével végzett törvényességi felülvizsgálata során az alábbi jogszabálysértéseket állapította meg.
Alsóvadász Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör) bevezető része nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14. ) IRM rendelet (a továbbiakban: Jszr.) alábbi előírásainak:
- A Jszr. 54. § (1) bekezdése értelmében a nem eredeti jogalkotói hatáskörben megalkotott rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezéseinek a megalkotásához szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a rendeletet kiadják. Az Ör. bevezető részében ezért az Mötv. 143. § (3) bekezdése mellett az 51. § (5) bekezdését is szükséges megjelölni felhatalmazó rendelkezésként.
- A Jszr. 55. § (1) bekezdése alapján az önkormányzati rendelet bevezető részében a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezés vagy az eredeti jogalkotói hatáskört megállapító rendelkezés után meg kell jelölni azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a jogszabályt kiadják. Az Ör. feladatkörként az Alaptörvénynek a 32. cikk (2) bekezdését és az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontját jelöli meg. A Jszr. 53. § (2) bekezdése alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése az önkormányzat eredeti jogalkotói hatáskörét megállapító rendelkezésként jelölhető meg a bevezető részben. A Jszr. 55. § (5) bekezdésében foglaltakra tekintettel jelen esetben az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, illetve az Mötv. 13. § (1) bekezdés 3. pontja határozható meg feladatkörként.
Kezdeményezték a rendelet bevezető részének módosítását.