Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 14/1999. (VIII.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló egyes ingatlanok mezőgazdasági jellegű hasznosításának szabályozásáról

Hatályos: 1999. 08. 18- 2000. 01. 17

Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet hatálya Encs város önkormányzata tulajdonában álló kül, - és belterületi mezőgazdasági és mezőgazdasági jellegű ingatlanokra és zártkertekre (továbbiakban: önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok) terjed ki. 

(2) Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok hasznosítása a Polgármesteri Hivatal feladata.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó földrészletek hasznosítására a Képviselő-testület illetékes állandó bizottsága egyetértésével kerülhet sor.

2. § Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok hasznosításáról - figyelembe véve a településfejlesztési koncepciókat és a városrendezési terv előírásait - gazdálkodó szervek és állampolgárok részére történő

1./ - haszonbérbeadással;

2./ - elidegenítés útján;

3./ - ingyenes használatba adással kell gondoskodni.

3. § Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok hasznosítási lehetőségeiről a Polgármesteri Hivatal a lakosságot és a településen működő gazdálkodó szerveket köteles folyamatosan -helyben szokásos módon- tájékoztatni. 

4. § (1) A földterületre megszerzett hasznosítási jog nem terjed ki a földrészleten lévő építmények hasznosítási jogára.

(2) Az (1) bekezdéssel érintett építmények hasznosításáról a Polgármesteri Hivatal a nem lakás céljára szolgáló építmények bérbeadására vonatkozó szabályok figyelembevételével köteles gondoskodni.

Földhaszonbérlet


5. § (1) Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlan határozott vagy határozatlan időre a gazdasági év végéig haszonbérbe adható.

6. § (1) A haszonbérlő az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok kataszteri tiszta jövedelmének minden aranykoronája után aranykoronánként legalább 20 kg I. osztályú étkezési búza júliusi tőzsdei árát köteles haszonbértként fizetni.

(2) Önkormányzati tulajdonú belterületi földrészletek esetén a haszonbérlő minden m2 után legalább 3 Ft-ot köteles haszonbérként fizetni.

(3) Az  elhanyagolt,  gondozatlan területek újrahasznosítása esetén - e rendelet 11. §-a szerint a - a haszonbér mértéke korlátlanul csökkenthető.

7. § (1) A haszonbért a haszonbérlő a gazdasági év leteltéig köteles megfizetni.

(2) Minden megkezdett év után teljes összegű, azaz egész évre megállapított haszonbért kell fizetni; a haszonbérlet haszonbérbe adó általi azonnali hatályú felmondása esetén (Ptk. 457. § /2/) a megfizetett haszonbér, illetve időarányos része nem követelhető vissza.

8. § A haszonbér a települési önkormányzat költségvetési bevétele.

Elidegenítés


9. § (1) Az önkormányzati tulajdonból elidegendíteni csak közösségi célú felhasználásra nem alkalmas vagy nem tervezett földrészleteket lehet.

(2) Az (1) bekezdés alapján a földrészletek elidegenítésére történő kijelölése a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(3) Földterületet elidegenítésre kijelölni csak a hasznosítási cél és a vételár megjelölésével, a közművesítettségi fok pontos meghatározásával lehet.

Ingyenes földhasználat


10. § (1) Amennyiben az önkormányzati tulajdonú földek mezőgazdasági vagy egyéb jellegű hasznosítására, elhanyagoltságuk megszüntetésére haszonbérbeadás, vagy elidegenítés útján ilyen igény hiányában, vagy egyéb okból nem kerülhet sor, úgy a terület egy évre ingyenes használatba adható. Az ingyenes használat a feltételek fennállása esetén megújítható.

(2) Az ingyenes használatot bármelyik fél 6 hónapi felmondással a gazdasági év végére (október 31.) megszüntetheti. 

(3) Ingyenes földhaszonbérlet esetén, ha a haszonbérlő haszonbérleti szerződésből fakadó kötelezettségét egyoldalúan megszegi, az a 6. § /2/ bekezdésében foglaltak szerinti haszonbért köteles fizetni.

Záró rendelkezések


11. § A föld haszonbérleti szerződést az e rendelet melléklete szerinti tartalommal és fomában kell megkötni. 

12. § Ezen rendelet által nem szabályozott - önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanokra vonatkozó - kérdésekben, mögöttes jogszabályként a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényt. a Termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt és A földről szóló 1987. évi I. törvény végrehajtásáról szóló 26/1987.(VII.30.) MT rendeletet kell alkalmazni.

13. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 6/1991. számú önkormányzati rendelet hatályát veszti, de a korábban megkötött bérleti szerződések a gazdasági év végéig változatlan tartalommal érvényesek.