Encs Önkormányzat Képviselő-testületének 14/1999. (VIII.18.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban álló egyes ingatlanok mezőgazdasági jellegű hasznosításának szabályozásáról

Hatályos: 2000. 01. 18- 2003. 02. 13

Általános rendelkezések


1. § (1) E rendelet hatálya Encs város önkormányzata tulajdonában álló kül, - és belterületi mezőgazdasági és mezőgazdasági jellegű ingatlanokra és zártkertekre (továbbiakban: önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok) terjed ki. 

(2) Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok hasznosítása a Polgármesteri Hivatal feladata.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó földrészletek hasznosítására a Képviselő-testület illetékes állandó bizottsága egyetértésével kerülhet sor.

2. § Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok hasznosításáról - figyelembe véve a településfejlesztési koncepciókat és a városrendezési terv előírásait - gazdálkodó szervek és állampolgárok részére történő

1./ - haszonbérbeadással;

2./ - elidegenítés útján;

3./ - ingyenes használatba adással kell gondoskodni.

3. § Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanok hasznosítási lehetőségeiről a Polgármesteri Hivatal a lakosságot és a településen működő gazdálkodó szerveket köteles folyamatosan -helyben szokásos módon- tájékoztatni. 

4. § (1) A földterületre megszerzett hasznosítási jog nem terjed ki a földrészleten lévő építmények hasznosítási jogára.

(2) Az (1) bekezdéssel érintett építmények hasznosításáról a Polgármesteri Hivatal a nem lakás céljára szolgáló építmények bérbeadására vonatkozó szabályok figyelembevételével köteles gondoskodni.

Földhaszonbérlet


5. § (1) Az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlan határozott vagy határozatlan időre a gazdasági év végéig haszonbérbe adható.

6. §[1] A haszonbér mértékét a Képviselő-testület külön határozatban állapítja meg.

7. § (1) A haszonbért a haszonbérlő a gazdasági év leteltéig köteles megfizetni.

(2) Minden megkezdett év után teljes összegű, azaz egész évre megállapított haszonbért kell fizetni; a haszonbérlet haszonbérbe adó általi azonnali hatályú felmondása esetén (Ptk. 457. § /2/) a megfizetett haszonbér, illetve időarányos része nem követelhető vissza.

8. § A haszonbér a települési önkormányzat költségvetési bevétele.

Elidegenítés


9. § (1) Az önkormányzati tulajdonból elidegendíteni csak közösségi célú felhasználásra nem alkalmas vagy nem tervezett földrészleteket lehet.

(2) Az (1) bekezdés alapján a földrészletek elidegenítésére történő kijelölése a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(3) Földterületet elidegenítésre kijelölni csak a hasznosítási cél és a vételár megjelölésével, a közművesítettségi fok pontos meghatározásával lehet.

Ingyenes földhasználat


10. § (1) Amennyiben az önkormányzati tulajdonú földek mezőgazdasági vagy egyéb jellegű hasznosítására, elhanyagoltságuk megszüntetésére haszonbérbeadás, vagy elidegenítés útján ilyen igény hiányában, vagy egyéb okból nem kerülhet sor, úgy a terület egy évre ingyenes használatba adható. Az ingyenes használat a feltételek fennállása esetén megújítható.

(2) Az ingyenes használatot bármelyik fél 6 hónapi felmondással a gazdasági év végére (október 31.) megszüntetheti. 

(3) Ingyenes földhaszonbérlet esetén, ha a haszonbérlő haszonbérleti szerződésből fakadó kötelezettségét egyoldalúan megszegi, az a 6. § /2/ bekezdésében foglaltak szerinti haszonbért köteles fizetni.

Záró rendelkezések


11. § A föld haszonbérleti szerződést az e rendelet melléklete szerinti tartalommal és fomában kell megkötni. 

12. § Ezen rendelet által nem szabályozott - önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági ingatlanokra vonatkozó - kérdésekben, mögöttes jogszabályként a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvényt. a Termőföldről szóló 1994. évi LV. törvényt és A földről szóló 1987. évi I. törvény végrehajtásáról szóló 26/1987.(VII.30.) MT rendeletet kell alkalmazni.

13. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 6/1991. számú önkormányzati rendelet hatályát veszti, de a korábban megkötött bérleti szerződések a gazdasági év végéig változatlan tartalommal érvényesek.

[1]

Módosította: 1/2000.(I.18.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos: 2000.01.18-tól.