Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999. (II. 8.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata 6/1999. (II.8.) sz. rendelete a ,,Méra Község Díszpolgára" cím alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 1999. 02. 08

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999. (II. 8.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata 6/1999. (II.8.) sz. rendelete a ,,Méra Község Díszpolgára" cím alapításáról és adományozásáról

1999.02.08.

Méra Község önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 10. § c./pontjában biztosított hatáskörében a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A Képviselő-testület attól a céltól vezérelve, hogy a település fejlődése, szépítése, hírnevének öregbítése, lakosságának szolgáltatása érdekében, illetve során kifejtett többéves eredményes munkát végző személyeket méltó elismerésben részesíthesse és tevékenységüket példaként állíthassa a jelen és az utókor elé ,,Méra Község Díszpolgára" címet alapít.

(2) A díszpolgári címmel, külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár. A díszoklevél és emlékplakett leírását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

2. § ,,Méra Község Díszpolgára" cím adományozható annak a magyar, illetve nem magyar állampolgárságú természetes személynek, aki a község társadalmi, gazdasági, művészeti, irodalmi, tudományos életében, az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a közszolgálati terén kiemelkedő eredményességgel működött, illetve működik, vagy a településfejlesztés, településépítészet,- és rendezés terén maradandót alkotott.

3. § (1) A cím adományozására javaslatot tehetnek:

a) a községben működő politikai pártok

b) a községben működő gazdasági, társadalmi szervezetek

c) az önkormányzat intézményei

d) a Képviselő-testület állandó bizottságai

(2) A javaslattételre minden év június 30-ig van lehetőség.

(3) A javaslatot a Képviselő-testületnek címezve, a Polgármesternél kell előterjeszteni.

4. § (1) Az adományozásra kerülő címek száma évente egy darab lehet.

(2) A díszpolgári cím adományozásáról szóló díszoklevelet és emlékplakettet a Képviselő-testület döntését követően a polgármester adja át.

(3) A díszpolgári cím odaítéléséről a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

5. § (1) A díszpolgári cím adományozásáról a jegyző, illetve a Polgármesteri Hivatal által megbízott dolgozója nyilvántartást vezet

(2) A nyilvántartás tartalmát e rendelet 2. számú melléklete határozza meg.

6. § A díszpolgári címet elnyert személy: - tanácskozási joggal meghívást nyer a Képviselő-testület üléseire, - felkérés alapján részt vehet a települést képviselő delegációban.

7. § (1) Elveszti a díszpolgári címet és az ahhoz fűződő jogait: - aki valamely bűncselekmény elkövetése miatt jogerős bírói ítélet hatálya alatt, - akinek foglalkoztatási jogviszonya fegyelmi eljárás keretében kerül megszüntetésre, - aki a közmegítélés szerint arra méltatlanná vált.

(2) A díszpolgári cím visszavonása esetén az adományozó a díszoklevelet és az

(3) A díszpolgári cím viselésétől megfosztott az adományozásáról vezetett nyilvántartásból törölni kell.

8. § (1) A díszpolgári cím a 2. §-ban foglaltak fennállta esetén, az e rendeletben szabályozott eljárási rendben, a már elhunyt magyar, illetve nem magyar állampolgárságú természetes személynek is adományozható.

(2) Az elhunyt személy részére való adományozás esetében a díszoklevél és emlékplakett az elhunyt hozzátartozója részére kerül átadásra.

(3) Elhunyt személy részére való adományozás esetén a rendelet 6. és 7.§-a nem alkalmazandó!

9. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, azzal , hogy rendelkezéseit első ízben a 2000-es naptári évben kell alkalmazni. (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. Szántó Lajos sk. jegyző Horváth László sk. polgármester lép hatályba.