Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2008. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata 21/2008./XI.10./sz. rendelete a vízgazdálkodási társulatok útján megvalósult önkormányzati tulajdonú víziközművekre való utólagos rácsatlakozás szabályainak megállapításáról

Hatályos: 2008. 12. 01

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2008. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata 21/2008./XI.10./sz. rendelete a vízgazdálkodási társulatok útján megvalósult önkormányzati tulajdonú víziközművekre való utólagos rácsatlakozás szabályainak megállapításáról

2008.12.01.

Méra község Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV.tv.16. §./1/ bek-ében kapott felhatalmazás alapján a vízgazdálkodási társulatok útján megvalósult önkormányzati tulajdonú víziközművekre (vezetékes ivóvízhálózat és szennyvízhálózat) való utólagos rácsatlakozás szabályainak megállapítására a következő rendeletet alkotja.

1. § A rendelet 2. §-ában írt rendelkezések Méra község közigazgatási területén vízgazdálkodási társulat útján megvalósult önkormányzati tulajdonú vezetékes ivóvízhálózatra való utólagos rácsatlakozásra terjednek ki, de csak és kizárólag azon, be nem épített, de beépíthető ingatlanok vonatkozásában, amelyek kialakítására e rendelet hatálybalépése után kerül sor. Ezek közül is kivéve a korábban beépített területként, vagy építési telekként nyilvántartott ingatlanok megosztása során keletkezett ingatlanokat.

2. § (1) Az 1. §. szerinti ingatlant, annak tulajdonosa, vagy használója a vezetékes ivóvízhálózatra csak a polgármester hozzájárulásával csatlakoztathatja, kötheti rá.

(2) A hozzájárulás megadásának feltétele, hogy az utólagos rácsatlakozó – az utólagos rácsatlakozással érintett minden egyes ingatlan után - egyösszegben befizesse a vízgazdálkodási társulat alapításának évében, annak tagjai által fizetett egy ingatlanra eső érdekeltségi hozzájárulásnak (17.000.-Ft) az e §./3/ bek-ében meghatározott szorzószámmal felszorzott összegét az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.

(3) Az utólagos rácsatlakozási díj megállapításához alkalmazandó szorzó: 3. A szorzó mértékét a képviselő-testület évente felülvizsgálja.

3. § A rendelet 4-6. §-aiban írt rendelkezések a Méra község közigazgatási területén vízgazdálkodási társulat útján megvalósult önkormányzati tulajdonú csatornahálózatra való utólagos rácsatlakozásra terjednek ki.

4. § (1) A csatornahálózatra, a vízgazdálkodási társulatban – az utólagos rácsatlakozással érintett ingatlan kapcsán – bármely okból részt nem vett ingatlan tulajdonos, vagy használó – ide értve azokat is, akikre, ill. amelyekre az érdekeltségi hozzájárulás, az utólagos rácsatlakozással érintett ingatlan kapcsán kivetésre nem került, ill. ilyen fizetési kötelezettségükről a vízgazdálkodási társulat őket nem értesítette - a közműre csak a polgármester hozzájárulásával köthet rá.

(2) A hozzájárulás feltétele, hogy a rácsatlakozó: - természetes személy vállalja a vízgazdálkodási társulatban részt vevő, az érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettségét lakás-előtakarékossági szerződés révén, a lejárati összeg engedményezésével teljesítő természetes személyek által fizetett – érdekeltségi egységenkénti – összeggel egyező, 60.000.-Ft; - nem természetes személy vállalja a vízgazdálkodási társulatban részt vevő nem természetes személy érdekeltek – érdekeltségi egységenkénti – érdekeltségi hozzájárulásával egyező, 140.000.-Ft összegű rácsatlakozási díj megfizetését.

(3) A /2/ bek. szerinti rácsatlakozási díjat – az önkormányzat által nyitott víziközmű alszámlára – a 5. §. szerinti megállapodás aláírásától számított 8 napon belül:

a) egy összegben kell megfizetnie: - annak a rácsatlakozási hozzájárulást kérőnek, aki, ill. amely a hozzájárulás-kéréstől számított 30 napon belül kíván a hálózatra rácsatlakozni, - annak a rácsatlakozási hozzájárulást kérőnek, aki, ill. amely a hozzájárulás-kéréstől számított 30 napon túl kíván ugyan a hálózatra rácsatlakozni, de a rácsatlakozás díj egyösszegű megfizetését igényli.

b) legfeljebb 6 havi részletben kell megfizetnie az a./ pontba nem tartozó rácsatlakozási hozzájárulást kérőnek.

(4) A rácsatlakozást biztosító polgármesteri hozzájárulás a /3/ bek. a./ pontja szerinti esetben az egyösszegű megfizetés megtörténte után, a /3/ bek. b./ pontja szerinti esetben az utolsó részlet megfizetése után adható ki.

5. § A 4. §-ban foglaltakra a polgármester az ingatlan tulajdonosával (használójával) megállapodást köt.

6. § A rácsatlakozási díj összegét, és a fizetési feltételeket a képviselő-testület évente felülvizsgálja.

7. § Ez a rendelet 2008. december 1-jén lép hatályba, és Hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat magánerős közműtársulásban megvalósult viziközművekre való rácsatlakozás szabályainak megállapítására alkotott 16/2006./V.9./számú és az azt módosító 12/2008./VII.8./számú önkormányzati rendelete hatályát veszti.