Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(VIII.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2011. 09. 01

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (VIII. 11.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(VIII.11.) önkormányzati rendelete az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

2011.09.01.

Méra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet szerinti társadalmi egyeztetésre kell bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (a továbbiakban együtt: tervezet) a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételekkel.

(2) A helyi építési szabályzat elfogadása és annak módosítása során az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény rendelkezései szerint kell eljárni.

(3) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

a) a tervezetet, ha az:

aa) a költségvetésről, annak módosításáról,

ab) helyi adóról, annak módosításáról vagy

ac) a költségvetés végrehajtásáról szól.

b) a tervezetet, ha az egyeztetés Méra Község Önkormányzatának különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné;

c) a tervezetet, ha a társadalmi egyeztetés lefolytatásának időigényéből eredő későbbi elfogadása miatt az önkormányzatot vagy a rendelet tervezet szerinti személyi hatálya alá tartozókat anyagi hátrány érné.

2. § A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért, a beérkezett vélemények feldolgozásáért és a rendelet előkészítéséért a jegyző felelős.

3. § (1) A társadalmi egyeztetés céljából a tervezetet az önkormányzat közterületi hirdetőtábláin való kifüggesztéssel közzé kell tenni.

(2) A kifüggesztéssel közzétett tervezet véleményezésére 5 munkanap áll rendelkezésre, melybe a kifüggesztés napja nem számít be.

(3) A véleményezést írásban kell megtenni.

4. § (1) A jegyző mérlegeli a beérkezett véleményeket és azokról összefoglalót készít, melyet a tervezettel együtt a képviselő-testület elé terjeszt és azzal egy időpontban az önkormányzat közterületi hirdetőtábláin való kifüggesztéssel közzétesz.

(2) A rendelet előkészítése során nem áll fenn egyedi válaszadási kötelezettség.

5. § Ez a rendelet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.