Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013.(I.25.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013.(I.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2013. 01. 26

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013.(I.25.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013.(I.25.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2013.01.26.

Méra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 5. § (2) bekezdés c) pontjában, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Méra Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) törzsvagyonára és üzleti vagyonára (a továbbiakban együtt: önkormányzati vagyon) terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az önkormányzatra és az önkormányzati vagyon használóira terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az önkormányzat tulajdonában álló

a) lakások bérletére, és

b) közterületek használatára.

2. Az önkormányzat vagyona

2. § Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát az 1. melléklet a) pontjában, korlátozottan forgalomképes törzsvagyonát az 1. melléklet b) pontjában foglalt táblázat tartalmazza.

3. § (1) Az önkormányzat üzleti vagyona mindaz a vagyon, amely nem tartozik a törzsvagyonba.

(2) Az üzleti vagyonba tartozó ingatlan vagyonelemek körét a 2. melléklet tartalmazza.

3. A vagyon minősítése

4. § (1) A vagyon minősítése, átminősítése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti minősítést, átminősítést

a) a polgármester,

b) a jegyző, vagy

c) a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság kezdeményezheti.

5. § (1) Az üzleti vagyonból a törzsvagyonba történő átminősítés akkor lehetséges, ha a vagyonelem kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását szolgáló funkciót tölt be, vagy az átminősítést követően ilyenné válik.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelem üzleti vagyonná történő átminősítésére akkor kerülhet sor, ha az a továbbiakban kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását nem szolgálja, és a feladatkör ellátása, vagy a hatáskör gyakorlása az átminősítést követően az átminősítéssel érintett vagyonelem nélkül is megoldható.

4. A tulajdonosi jogok gyakorlása

6. § A tulajdonosi jogok gyakorlója a képviselő-testület.

7. § Az önkormányzat vagyonára vonatkozó ügyekben a közigazgatási hatósági és bírósági eljárásban a képviselő-testületet a polgármester képviseli és gyakorolja az ügyfél jogát. Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

5. Az önkormányzati vagyon kezelése, hasznosítása

8. § A képviselő-testület olyan vagyonelemet, amelyre vagyonkezelői jogot létesíthet, nem jelöl ki. Vagyonkezelői jog az önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonra csak a közfeladat átadásához kapcsolódóan létesíthető.

9. § A bruttó 15 millió forint egyedi értékhatárt meghaladó önkormányzati vagyont – a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 11. § (17) bekezdésében meghatározott esetek kivételével – csak versenyeztetés útján a Tv. 11. § (16) bekezdése szerint lehet hasznosítani.

10. § Az önkormányzat tulajdonában lévő vagyon ingyenes használatba adására a Tv. 11. § (13) bekezdése az irányadó. A képviselő-testület az ingyenes használatról szóló döntésében határozza meg a használót a vagyon rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan terhelő kötelezettségeket.

6. Az önkormányzati költségvetési szervek vagyongazdálkodása

11. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat által alapított, az önkormányzat közfeladatait ellátó költségvetési szervek részére a működésükhöz szükséges vagyon használati jogát a feladatellátáshoz szükséges mértékben biztosítja. A közös alapítású vagy fenntartású költségvetési szervek vagyona feletti rendelkezési jogot az alapítók, illetve a fenntartók között létrejött megállapodás szabályozza.

(2) A költségvetési szervek a tulajdonostól elvárható gondossággal jogosultak és kötelesek a vagyon rendeltetésszerű használatára, működtetésére, fenntartására, hasznosítására.

(3) A költségvetési szervek a használatukban lévő vagyon hasznosításával - az alaptevékenységet nem sértő, a költségvetési szerv bevételeit növelő és a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztető – bevételszerző tevékenységet folytathatnak.

(4) A költségvetési szerv használatában lévő ingatlant a szerv vezetője – írásbeli szerződéssel - maximum egy hónapig terjedő időtartamra bérbe vagy használatba adhatja. Az ezen időtartamon túli bérbe vagy használatba adáshoz a képviselő- testület hozzájárulása szükséges.

(5) A bevételszerző tevékenység eredményességéért és jogszerűségéért a költségvetési szerv vezetője felel.

12. § A költségvetési szerv vezetője köteles minden évben legkésőbb október 15-éig írásban jelezni a költségvetési szerv használatában lévő vagyon karbantartásával, felújításával, korszerűsítésével, pótlásával kapcsolatos szükségletet a jegyzőnek, annak érdekében, hogy az a következő évi költségvetés előkészítő munkái és tervezete összeállításánál számításba vehető legyen.

13. § A költségvetési szervet megillető követelésről az intézmény likviditásának megtartása mellett lemondani az 50 000 forint egyedi összeget meg nem haladó követelés esetében a költségvetési szerv vezetője önállóan, az 50 000 forint egyedi összeget meghaladó követelés esetében a képviselő-testület engedélyével jogosult.

7. A vagyon elidegenítése

14. § Önkormányzati vagyont értékesíteni bruttó 15 millió forint egyedi értékhatár felett csak versenyeztetés útján, a Tv. 13. § (1) bekezdése szerint lehet.

15. § Az önkormányzat vagyonának ingyenes átruházására a Tv. rendelkezései az irányadók.

8. A vagyon értékének meghatározása

16. § (1) Az önkormányzati vagyon hasznosítása, értékesítése esetén az adott vagyonelem forgalmi értékét meg kell határozni.

(2) Az önkormányzat

a) ingatlan vagyonának értékét a számviteli nyilvántartás szerinti bruttó értékben vagy forgalmi értékbecslés alapján megállapított értéken,

b) az ingó vagyonának értékét nyilvántartási értéken,

c) értékpapír vagyonának értékét névértéken kell megállapítani.

(3) Ingatlanvagyon tulajdonjogának önkormányzat általi visszterhes megszerzését megelőzően az adott ingatlan forgalmi értékét forgalmi értékbecslés beszerzésével meg kell állapítani. Ettől – a képviselő-testület egyedi döntésével – abban az esetben lehet eltérni, ha az ingatlanért kért érték az ingatlan lényegi jellemzőivel – területével, elhelyezkedésével, természeti és környezeti adottságaival, látható állapotával – azonos jellemzőkkel rendelkező ingatlan helyben szokásos forgalmi értékét nem haladja meg.

(4) Örökölt vagyon esetén – amennyiben az 6 hónapnál nem régebbi – a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni.

(5) Apport gazdasági társaságba való bevitelekor a vagyon piaci értékét könyvvizsgáló bevonásával kell megállapítani és azt a piaci értéken kell vállalkozásba vinni.

9. A vagyonszerzés szabályai

17. § (1) A visszterhes ingatlanvagyon szerzésről és az önkormányzatot jogszabály vagy szerződés alapján megillető elővásárlási jog gyakorlásáról a képviselő-testület dönt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tulajdonszerzést megelőzően az ingatlan forgalmi értékét a 16. § (3) bekezdése szerint kell meghatározni.

(3) Az ingatlanvagyon megszerzésére vonatkozó döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához szükséges és ahhoz milyen feltételek mellett alkalmas. Fel kell tárni továbbá a továbbhasznosítási lehetőségeket és a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát.

18. § (1) Ingyenes vagyonszerzéssel vagyon akkor kerülhet az önkormányzat tulajdonába, ha az képes a felajánlott vagyonnal való gazdálkodással járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az ingyenes vagyonszerzésről a képviselő-testület dönt.

(3) Az ingyenes vagyonszerzés során felmerült költségeket az önkormányzat viseli.

10. Az önkormányzat követeléseiről való lemondás

19. § Az önkormányzat követeléseiről 50 000 forint egyedi értékhatárig a polgármester, 50 000 forint egyedi értékhatár feletti összegről a képviselő-testület jogosult lemondani. A követelésről való lemondás nem veszélyeztetheti a költségvetési gazdálkodás likviditását.

11. Záró rendelkezések

20. § Ez a rendelet 2013. január 26-án lép hatályba.

21. § Hatályát veszti

a) az önkormányzat gazdálkodásáról és vagyonáról szóló 3/1999.(I.14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.), és

b) az R-t módosító

bi) 22/2011.(XII.20) önkormányzati rendelet.