Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete a köztemetők használatának rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete a köztemetők használatának rendjéről

2014.01.01.

Méra Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A köztemetők, és azok rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek

1. § (1) Méra Község Önkormányzata – a vele kötött megállapodás alapján – a Református Egyház tulajdonában lévő Méra 328 hrsz-ú és Méra 90 hrsz-ú temetők (a továbbiakban: köztemetők) fenntartásával tesz eleget köztemető fenntartási kötelezettségének.

(2) Az (1) bekezdés szerinti köztemetők üzemeltetője az önkormányzat.

2. § Az önkormányzat a köztemetők rendeltetésszerű használatához a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. év XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 9. § (1) bekezdésében írt feltételeket, az ott írtak szerint biztosítja.

2. A köztemetők fenntartási és üzemeltetési feladatainak ellátása

3. § (1) A Tv. 13. §-a szerinti fenntartási feladatok ellátásáról a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a képviselő-testület gondoskodik.

(2) A karbantartás körébe eső fenntartási feladatok ellátásáról a polgármester gondoskodik.

4. § Az üzemeltetés körébe tartozó, a Tv. 16. § a) – d) pontja szerinti feladatokat a képviselő- testület, a Tv. 16. § e) – m) és o) pontja szerinti feladatokat a temetőgondnok látja el.

3. A köztemetők, ravatalozók használatának és igénybevételének szabályai

5. § A köztemetők folyamatosan nyitva tartanak.

6. § (1) A köztemetőkben a hamvak szétszórásával és bemosásával megvalósuló temetésre lehetőség nincs.

(2) A sírboltokat és az urnasírhelyeket az egységes gondozásuk céljából kijelölt külön táblán lehet elhelyezni.

(3) A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére az e célra kijelölt külön sírhelytáblában kerülhet sor.

7. § A ravatalozók ingyenesen vehetők igénybe.

8. § (1) A köztemetőkben tilos minden olyan tevékenység, amely a kegyeleti érzéseket, a szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(2) A tűzveszély megelőzése érdekében szükséges intézkedéseket annak kell megtenni, aki kegyeleti gyertyákat vagy mécseseket gyújtott.

(3) A köztemetők területén a hozzátartozók csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyakat, koszorúkat, sírlámpákat, virágokat és cserepes növényeket helyezhetnek el.

(4) Tilos a temetési helyeket, a köztemetők fáit, bokrait, épületeit megrongálni vagy beszennyezni.

(5) A temetési helyekre elhelyezett tárgyakért az önkormányzat felelősséggel nem tartozik.

(6) A köztemetők területén motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral és gépjárművel – halott szállítás, mozgáskorlátozott személy szállítása és sírkő készítése, szállítása kivételével – közlekedni tilos.

(7) A köztemetők területére – a vakvezető kutya kivételével – állatokat bevinni tilos.

4. A temetési hely gazdálkodási szabályai

9. § A temetési helyek nyilvántartásait a temetőgondnok vezeti.

10. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

5. A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

11. § A temetési hely

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) gyermek sírhely,

d) sírbolt, vagy

e) urnasírhely lehet.

12. § (1) Az egyes sírhely szélessége 2 méter, hosszúsága 2,5 méter.

(2) A kettős sírhely szélessége 4 méter, hosszúsága 2,5 méter.

(3) A gyermek sírhely szélessége 1 méter, hosszúsága 1,5 méter.

(4) A sírbolt szélessége 4 méter, hosszúsága 2,5 méter.

(5) Az urnasírhely szélessége 1 méter, hosszúsága 1 méter.

(6) A temetési helyek közötti távolság 1 méter.

(7) A temetési helyek megközelíthetősége érdekében soraik között 1,5 méter széles gyalogutat kell biztosítani.

13. § Egy urnasírhelybe legfeljebb 4 urna temethető.

14. § (1) A köztemetőkben a temetési helyek gondozásáról és gyomtalanításáról az azok felett rendelkező személyek kötelesek gondoskodni.

(2) A sírjeleket, kegyeleti tárgyakat a sírhelyen úgy kell elhelyezni, hogy azok a sírhely határán túl ne terjedjenek, a szomszédos sírhelyek látogatóit ne zavarják.

(3) A temetési helyen csak olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során annak gyökérzete a szomszédos temetési helyek - és sorok közötti utak vagy más temetői létesítmények – különösen a kerítés, a ravatalozó épülete, a vízvezeték hálózat – állapotát, állagát nem veszélyezteti, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg, továbbá kifejlett állapotban sem éri el a 2 méteres magasságot.

(4) A temetési helyek gondozása során keletkezett hulladékot a köztemetőkbe kihelyezett hulladéktárolókba kell elhelyezni.

6. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, a temetőfenntartási hozzájárulás díja, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja

15. § A képviselő-testület temetési hely meg-, és újraváltási díjakat nem állapít meg, az eltemettetésre kötelezettet – annak elhunyta esetén örökösét – a temetési hely feletti határozatlan időre szóló ingyenes rendelkezési jog illeti meg.

16. § Az önkormányzat

a) a köztemetőkben a temetkezési szolgáltatókon kívül vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulást,

b) a temetői létesítmények, illetve az általa üzemeltetőként biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési vállalkozók által fizetendő díjat, és

c) a köztemetőkbe való behajtásért díjat nem állapít meg.

7. A temetési szolgáltatás és a köztemetőkben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

17. § (1) A köztemetőkben történő munkavégzést – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a temetőgondnoknak legkésőbb a munkavégzés megkezdését megelőző munkanapon be kell jelenteni, megjelölve a munkálatok megkezdésének időpontját és várható időtartamát.

(2) A munkavégzés során a szomszédos temetési helyek sértetlenségét biztosítani kell.

(3) Vállalkozói tevékenység – ide nem értve a temetkezési szolgáltatást – a köztemetőkben csak munkanapokon végezhető.

(4) Építőanyagot a köztemetőkbe szállítani, ott építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a temetőgondnok hozzájárulásával szabad. Az építési vagy bontási hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

18. § (1) Temetési hely felnyitását a temetőgondnoknak legkésőbb a felnyitást megelőző 3 nappal be kell jelenteni a temetési hely és az azon feltüntetett adatok pontos megjelölésével.

(2) Exhumálás, hamvak kivétele céljából történő felnyitást legalább 12 nappal korábban kell bejelenteni az (1) bekezdés szerint.

8. Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

20. § Hatályát veszti

a) a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 18/2000.(IX.11.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.), és

b) az R-t módosító