Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.13.) önkormányzati rendelete

A reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról, valamint a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2017. 12. 14- 2018. 07. 24

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1.  Általános rendelkezések

1. §

(1)  E rendelet alkalmazásában:

a) cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § 1b. pontja szerinti cégér,

b) reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) 11/F. § 3. pontja szerinti reklám,

c) reklámhordozó: a Tvtv. 11/F. § 4. pontja szerinti reklámhordozó.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott fogalmak tekintetében a Tvtv. rendelkezései, valamint

a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) rendelkezései az irányadók.


  1.  Részletes szabályok

2. §


(1) A közterületeken és közterületekről látható magánterületeken kizárólag a Tvtv-ben, a Rendeletben, továbbá e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő reklámhordozón, továbbá méretben és technológiával tehető közzé reklám, helyezhető el reklámhordozó, illetve létesíthető és tartható fenn reklámhordozót tartó berendezés.

(2) A Rendelet 1. és 2. melléklete szerinti olyan területi besorolás alá tartozó ingatlanok esetében, ahol megengedett a reklám és reklámhordozó elhelyezése, az épületen vagy ingatlanon elhelyezett reklámoknak és reklámhordozóknak egymással, valamint az épület tömegével, homlokzatképzésével összhangban kell lenniük.

(3) Cégér azon üzlet vagy műhely homlokzatára helyezhető el, amelyben az adott kereskedelmi vagy ipari tevékenységet folytatják. A cégér anyaga tetszőleges. A cégérnek az épület tömegével, homlokzatképzésével összhangban kell lennie.

(4) Nem helyezhető el reklámhordozó és cégér településképi, tájképi látványt, vagy a kilátást gátló vagy rontó módon.



3. §


(1) Reklám közzétételére kizárólag a Rendelet szerinti utcabútor, azaz utasváró, kioszk, közművelődési célú hirdetőoszlop és információs vagy más célú berendezés használható. Információs vagy más célú berendezés e rendelet alkalmazásában a polgármester engedélyével közterületen elhelyezett, magántulajdon tárgyát képező maximum A/3 méretű reklámhordozó és reklám, hordozóanyagtól függetlenül, valamint a település lakosait érintő közérdekű helyi információt tartalmazó tájékoztatás.

(2) A reklámhordozók és környezetük karbantartásáról a reklámozók kötelesek folyamatosan gondoskodni. Az elhanyagolt, tönkrement reklámhordozókat el kell távolítani. 


4. §


(1) A településkép védelme érdekében Méra község polgármestere a Korm. rendeletben meghatározottak szerint településképi bejelentési eljárást folytat le a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezése tekintetében.

(2) A településképi bejelentési eljárást az ügyfél az 1. melléklet szerinti bejelentés formájában kezdeményezi. A bejelentést a Mérai Közös Önkormányzati Hivatal székhely hivatalához (3871 Méra, Fő út 1.) kell benyújtani.

(3) A polgármester a szabályszerű formában benyújtott bejelentés beékezésétől számított 15 napon belül hozza meg döntését, amelyben a tervezett reklám, reklámhordozó, cégér elhelyezését tudomásul veszi vagy megtiltja.

(4) A bejelentési eljárásban vizsgálni kell, hogy a tervezett reklám, reklámhordozó és cégér nem sérti-e a jelen rendeletben, a Tvtv-ben és a Korm. rendeletben foglaltakat.


  1. Záró rendelkezések

5. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Likai-Tóth Adél s.k.                                                Timár  Herbert s.k.

                                                 jegyző                                                                   polgármester



Záradék:


A rendelet kihirdetve 2017. december 13. napján.


Méra, 2017. december 13.

                                                                  Likai-Tóth Adél s.k.

                                                                         jegyző