Méra Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2019.(II.28.) önkormányzati rendelete

a 2018. évi téli rezsicsökkentés végrehajtásának helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 02. 28- 2020. 06. 29

Méra Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról szóló 1602/2018. (XI.27.) Korm. határozatban meghatározott feladatainak végrehajtása céljából a 2018. évi téli rezsicsökkentésben nem részesült háztartások egyszeri támogatásának elosztásáról és feltételiről az alábbiakat rendeli el.



1. §


E rendelet célja, hogy meghatározza a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások részére a támogatás igénybevételének feltételeit.


2. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Méra község közigazgatási területén lévő, a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartásokra, amelyek 2018. október 15. napjáig igénybejelentő nyilatkozatukat benyújtották a Mérai Közös Önkormányzati Hivatalhoz és jogosultak a támogatás igénybevételére.


(2) Az igénybejelentés feltétele annak tudomásulvétele a bejelentő részéről, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzi, hogy a bejelentő háztartása korábban téli rezsicsökkentésben nem részesült.



3. §


(1) A támogatást - a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások egyszeri támogatásáról szóló 1602/2018. (XI.27.) Korm. határozattal (továbbiakban: Korm. határozat) összhangban - az igénybejelentő nyilatkozaton megjelölt juttatási formában biztosítja az Önkormányzat, és veheti igénybe az igényjogosult, 12.000 Ft értékben.


(2) Az igényfelmérés során jelzett természetbeni juttatás formája a jogosult kérésére egy alkalommal módosítható.


(3) Támogatásban csak a 2018. október 15. napjáig igénybejelentést tett háztartások részesülhetnek.


(4) A támogatás nem használható fel a tüzelőanyag jogosulthoz történő szállításával, valamint a tűzifaként igénybevett tüzelőanyag szükség szerinti darabolásával kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére, azok biztosítása a támogatásban részesülőt terhelik.


4. § 


Az Önkormányzat szerződést köt a tüzelőanyagot természetben biztosító vállalkozással, amelyben rögzítésre kerül, hogy a vállalkozás az érintett háztartások részére 2019. december 15. napjáig biztosítja a tüzelőanyag átvételének lehetőségét.



5. §


Az Önkormányzat a ténylegesen átvett tüzelőanyagok ellenértékét legkésőbb 2019. december 31. napjáig teljesíti a vállalkozás részére.



6. §


(1) A jogosult részére Méra Község Önkormányzata  - e rendelet 1. mellékletét képező minta szerinti - utalványt állít ki 12.000 Ft összegről. Az utalvány kiállításának határideje 2019. március 31. napja.


(2) Az utalvány kizárólag tüzelőanyag vásárlására jogosít, amelyet a kijelölt tüzelőanyagot természetben biztosító vállalkozásnál lehet felhasználni. A kijelölt vállalkozás megnevezését és székhelyét az (1) bekezdésben meghatározott utalványon fel kell tüntetni.


(3) A Korm. határozatban foglalt önkormányzati feladatok ellátására, ezzel összhangban - az előzetes igényfelmérés keretében - a 2018. október 15-ig igénybejelentést tett háztartások részére történő fűtőanyag juttatás biztosításával kapcsolatos eljárásra a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben, a polgármester jogosult.


(4) A fűtőanyag juttatás nem ruházható át.



7. § 


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és 2020. június 30-án hatályát veszti.




                                        Likai-Tóth Adél s.k.                                                                     Timár Herbert s.k.

                                                jegyző                                                                                      polgármester



Kihirdetési záradék:

Ez a rendelet 2019. február 27. napján kihirdetésre került.


Méra, 2019. február 27.


Likai-Tóth Adél s.k.

      jegyző

Mellékletek