Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011 (IV.14.) rendelete

a Közterületi Térfigyelő Rendszer bevezetéséről

Hatályos: 2011. 04. 15- 2018. 06. 29

Mezőkeresztes Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. tv. 44/A. § /2/ bekezdésében biztosított jogalkotási hatáskörében az 54. § /1/, valamint 59. § /1/ bekezdésében biztosított általános személyiségi jogok érvényesítése érdekében a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § /1/ bekezdésében biztosított jogkörében, a 8. § /1/ bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva Mezőkeresztes Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2004.(II.19.) rendelet 25. § /1/-/2/ bekezdése alapján az Ügyrendi, Oktatási és Kulturális Bizottság véleményének előzetes kikérésével a következőket rendeli el:

1. §


 A rendelet hatálya Mezőkeresztes város közigazgatási területére terjed ki.

2. §


 (1) Az Önkormányzat az 1.§ (1) bekezdésben meghatározott illetékességgel létrehozza a Közterületi Térfigyelő Rendszert (továbbiakban: Térfigyelő Rendszer).


(2) Az Önkormányzat a Térfigyelő Rendszer üzemeltetésével és kezelésével a RubiCom Zrt.-t, a polgármestert és a jegyzőt bízza meg.

(3) A Térfigyelő Rendszer azon műszaki eszközök összessége, amely biztosítja a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és továbbítását.

 (4) A Térfigyelő Rendszer működésének célja:


a) a közbiztonság növelése, a közterület általános rendjének biztosítása,

b) a Térfigyelő Rendszer által lefedett területen található vagyon megóvása,  felügyelete,

c) a rendőrség bűnüldöző munkájának segítése, a két szervezet közötti együttműködés   erősítése,

d) a lakosság, a településen dolgozók, a településre látogatók biztonságérzetének   növelése, a jogsértések visszaszorítása.

(5) A megbízott a Térfigyelő Rendszer üzemeltetésére és kezelésére, az azzal készített álló- és mozgókép felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adatkezelésre kizárólag az egyéb központi jogszabályban, illetve az ezen jogszabályok alapján a jegyző által kibocsátott, a Térfigyelő Rendszer működésére vonatkozó adatkezelési szabályzatban meghatározottak szerint jogosult.

3. §


Mezőkeresztes Város helység névtábláin a Közterületi Térfigyelő Rendszer működéséről a lakosságot és a településre érkező állampolgárokat tájékoztatni kell.

4. §


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Mezőkeresztes, 2011. április 14.



Dr. Dózsa György s. k.                                                                              Monoki László s. k.

      polgármester                                                                                               jegyző