Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015 (VII.9..) rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Hatályos: 2015. 07. 10- 2015. 12. 31

Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015.(VII. 09.) önkormányzati rendelete az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I.

Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban együtt: támogatott).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, az ösztöndíjakra, a lakáscélú támogatásokra, valamint a közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

Értelmező rendelkezések


2.§


(1) A rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrás a természetes személyek és az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban együtt: szervezet) részére átadott, illetve tőlük kapott pénzeszköz, ingó, valamint ingatlan.

(2) Támogatásnak minősül: az önkormányzat által saját költségvetési bevétele terhére, valamint az államháztartás egyéb alrendszereiből az önkormányzaton keresztül bármilyen jogcímen nyújtott nem normatív, céljellegű, működésre és fejlesztésre adandó, nem szociális ellátásnak minősülő pénzbeli juttatás.


(3) A céljellegű támogatás lehet:

  1. ) eseti jellegű, amely meghatározott működési vagy fejlesztési feladat ellátásához, cél megvalósításához nyújt anyagi hozzájárulást, vagy
  2. ) általános működési célú támogatás, ami a támogatott, az önkormányzat tulajdonosi részesedéssel rendelkező gazdasági társaságai, továbbá civil szervezetek működéséhez biztosít pénzbeli támogatást.

III.


Államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


9. §


(1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételértől – alapítványi forrás kivételével – a képviselő-testület dönt, a felajánlott vagyon értékétől függetlenül.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tájékoztatásnak tartalmaznia kell az átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket, a hasznosítás módját, valamint a vagyontárgy besorolását.


(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt kell beszerezni.


(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

IV.


Záró rendelkezések


10. §


(1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 3.§ - 8. § - a 2016. január 1 – jén lép hatályba.

                        Majoros János                                                   Tóth Ábel

                       polgármester                                                        jegyző

                   

A rendelet kihirdetve: Mezőkeresztes, 2015. július hó 09.


Tóth Ábel

jegyző