Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 09. 13

Mezőnyárád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.13.
Egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A hulladékszolgáltatási közszolgáltatásról szóló rendelet hatályon kívül helyezése azért szükséges, mivel az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II. törvény (a továbbiakban: Törvény) 2023. július 1-jén hatályba lépő 22. §-a szerint hatályát vesztette az Mötv. 13. § (1) bekezdésének 19. pontja, azaz a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok közül kikerül a hulladékgazdálkodás.
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (a továbbiakban: Ht.) 2023. július 1-jén hatályba lépett módosítása alapján a helyi önkormányzatok hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos feladat-ellátási kötelezettségét az állam vette át, mint állami hulladékgazdálkodási közfeladatot.
A fenti időponttól a települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben nem állapíthatja meg a hulladékgazdálkodási közfeladat tartalmát, a közszolgáltatási terület határait, a közszolgáltató tagjaira vonatkozó szabályozást, a közfeladat ellátásának, valamint igénybevételének rendjét és módját, az ingatlanhasználót terhelő díjfizetésre vonatkozó, továbbá az üdülőingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat, valamint a díj beszedésével kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettséggel összefüggő rendelkezéseket.
A közterület használatáról szóló rendelet hatályon kívül helyezésére pedig azért van szükség, mivel a rendelet felülvizsgálata során megállapítható, hogy magasabb rendű jogszabályoknak való teljes körű megfelelés miatt és alkalmazhatósági szempontok miatt célszerű a jövőben új rendeletet alkotni a témában.
Mezőnyárád, 2023.09.11.
Bárdos József Szabolcs sk.
polgármester