Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelete

lakáshoz jutás helyi támogatásáról

Hatályos: 2021. 09. 01- 2023. 12. 31

Szentistván nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelete

lakáshoz jutás helyi támogatásáról

2021.09.01.

Szentistván Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Szentistván Nagyközség Önkormányzata ( továbbiakban: önkormányzat) az e rendeletben foglalt szempontok alapján és feltételek szerint lakáshoz jutási támogatást ( továbbiakban: támogatás ) nyújt.

(2) E rendelet alkalmazásában:

1.[1] Jövedelem, vagyon: a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. 4 § (1) a.) pontjában foglaltak szerint.
2. Jövedelem számítás fiatal házasok/élettársak esetében: a gyermekkel még nem rendelkező fiatal házas/élettárs esetében az 1 főre jutó jövedelmet úgy kell kiszámítani, mintha már 2 gyermek megszületett volna.
3. Egyedülálló: az a nagykorú személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.
4. Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott-, mostoha-, és nevelt gyermek, az örökbefogadó mostoha és nevelőszülő, valamint a testvér.
5. Lakásigény mértéke: az együttlakó, fiatal gyermektelen házaspár/élettárs esetében a legfeljebb két vállalt gyermekkel, egy gyermekes fiatal házaspárok esetében további egy vállalt gyermekkel együtt számításba vett személyek számától függően - a következő:
- egyedülálló kérelmező esetben egy- két lakószoba,
- két személy esetében: egy-két lakószoba,
- három személy esetében: másfél - két és fél lakószoba,
- négy személy esetében: kettő-három lakószoba.
Minden további személy esetében fél szobával nő a lakásigény mértékének felső határa. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében a lakásigény mértékének felső határa minden további személy esetében egy szobával nő.
E rendelet alkalmazásában félszoba az a lakószoba, amelynek alapterülete nem haladja meg a 12 m2-t.
6. Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak különösen, ha az egyik kérelmező sem rendelkezik munkaviszonnyal, vagy munkaviszonyból származó jövedelemmel. Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak akkor sem, ha az egyik fél munkaviszonyban állása ellenére az egy főre jutó havi nettó átlagos jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 2/3-át.
7. A munkaviszonyból származó jövedelemmel esik egy tekintet alá a főállású anyasági segély, nyugdíj (rokkantsági is), valamint gyes, gyed.
8. Lakásépítés: az építési hatóság jogerős engedélye alapján megvalósuló önálló lakást eredményező építés.
9. Lakásvásárlás: lakás tulajdonjogának magánforgalomban történő megszerzése.
10. Lakásfelújítás: különösen nyílászárók cseréje, hőszigetelés, burkolatok cseréje, tetőszerkezet cseréje, víz-, elektromos áram-, fűtés biztosításhoz kapcsolódó gépészeti átalakítások és az ennek következtében felmerülő festés, mázolás.

2. Lakásszerzési támogatás

2. § (1) Lakásszerzési támogatásra jogosult az házaspár, élettárs, gyermekét(eit) egyedül nevelő szülő, egyedülálló személy amennyiben:

a.) Szentistvánon kívánnak lakást építeni vagy vásárolni,
b.)[2] az együtt költözők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér 120 %-át,
c.) a házastársak/élettársak egyike legalább egy éve munkaviszonnyal rendelkezik,
d.)[3] a megvásárolni kívánt lakás vételára meghaladja a 4.000.000.-Ft-ot,
e.) a megvásárolni kívánt lakás vételárának, építés esetén az építési költség legalább 30 %-ával rendelkezik.
(2) Az (1) bekezdésben jelölt feltételeket együttesen kell vizsgálni. Az (1) bekezdés rendelkezései az élettárs kérelmezőkre abban az esetben alkalmazandó, amennyiben a támogatással megszerezni kívánt lakás közös tulajdonukba kerül.

3. § (1) Nem adható támogatás annak, akinek illetve akivel együtt költöző személyek valamelyikének :

a) A támogatással érintett ingatlanon kívül Magyarországon ingatlan nyilvántartásba bejegyzett 1/1 tulajdoni hányadú, lakás céljára alkalmas

lakóingatlan tulajdona van. Támogató jogosult a kérelem elbírálását megelőzően az ingatlan tulajdon meglétét a Földhivatal TAKARNET rendszerében ellenőrizni, vagy
b) a támogatással érintett lakás szobaszáma meghaladja a család méltányolható lakásigényét,vagy
c) a (2) bekezdés kivételével közeli hozzátartozójától szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, vagy
d) a kérelem benyújtásakor az érintett ingatlan tulajdonjogát már bejegyezték a földhivatali ingatlan nyilvántartásba, vagy
(2) az (1) bekezdés c) pontjától eltérően – az egyéb feltételek megléte esetén- támogatásra jogosult az is, aki a Szentistván közigazgatási területén lévő lakóingatlanban résztulajdonnal rendelkezik és helyben lakását a közös tulajdon megszüntetésével (megváltásával) kívánja biztosítani.„

4. § Az igényjogosultságot kizáró körülmények alól a polgármester javaslatára - egyedi elbírálás alapján - a képviselő-testület felmentést adhat.

5. § (1) A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő kamatmentes kölcsön lehet. A visszatérítés időtartama 3 év.

(2) A támogatás mértéke:

a.) magántulajdonú lakóház építése esetén a támogatás összege legfeljebb 1.000.000,- Ft.
b.) magántulajdonú lakóház vásárlása esetén a támogatás összege legfeljebb 600.000,- Ft lehet.
c.) A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás arányát a Képviselő-testület az egyedi kérelem elbírálásakor állapítja meg.
(3) Egyedülálló kérelmező részére legfeljebb a (2) bekezdés a.) illetve b. ) pontban meghatározott mértékű támogatás 50 %-áig nyújtható lakáscélú önkormányzati támogatás.
(4) A támogatás összege a megállapodás megkötése után a kérelmező (k) részére fizetendő ki.

6. § (1) A támogatásban részesülők kötelesek megállapodást kötni a polgármesterrel. A megállapodás részletesen tartalmazza támogatás folyósítására, felhasználására, elszámolására és esetleges visszafizetésére vonatkozó szabályokat.

7. § (1) A támogatás visszafizetése egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített:

a.) a támogatásban részesítését valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával vagy más módon befolyásolta,
b.) a támogatás összegét a megállapodásban rögzített céltól eltérően használta fel.
(2) Amennyiben a kérelmező a támogatással épített vagy vásárolt lakást 5 éven belül elidegeníti, más személy részére használatra átengedi, a lakást jövedelemszerzés céljából hasznosítja, köteles a támogatás összegét, annak a Ptk. szerinti kamataival együtt visszafizetni.
(3) A képviselő-testület - egyedi kérelem alapján - a visszafizetési kötelezettség alól felmentést adhat, amennyiben a kérelmező méltányolható okok miatt (pl. haláleset, létfenntartás biztosítása, stb.) volt kénytelen a támogatással épített vagy vásárolt lakást elidegeníteni.

8. § (1) A lakáscélú támogatással kapcsolatos ügyekben a képviselő-testület dönt.

(2) A támogatás iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell előterjeszteni, melyhez csatolni kell az abban megjelölt mellékleteket.

9. § A képviselő-testület döntését a jegyző hajtja végre, melynek során gondoskodik a támogatási szerződés előkészítéséről, illetve a felek részéről történő aláírás megszervezéséről.

3. Lakás felújítási támogatás

10. § (1) Lakás felújítási támogatásra jogosult az a kérelmező, aki első lakását öröklés, több örökös esetén magához váltás útján megszerzett ingatlan felújításával kívánja biztosítani és

- a) az együtt költözők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét,
- b) a házastársak/élettársak egyike legalább egy éve munkaviszonnyal rendelkezik.
(2) Nem jogosult lakás-felújítási támogatásra, aki a 3. § (2) bekezdésében szabályozott körülmény miatt már részesült lakásszerzési támogatásban.
(3) A támogatás vissza nem térítendő és visszatérítendő (kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.
(4) A lakás-felújítási támogatás mértéke a tervezői költségbecsléssel alátámasztott felújítási költség 50 %-a, de legfeljebb 600.000,- Ft.
(5) A támogatás felhasználásáról (visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás összegéről is) a támogatott nevére szóló számlák másolatának benyújtásával el kell számolni. A számlára rá kell írni, hogy „elszámolva lakás-felújítási támogatáshoz”.
(6) A lakás felújítási támogatás megállapítása esetén értelemszerűen alkalmazni kell a 6-9. § rendelkezéseit.

4. Egyéb rendelkezések

11. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti az 8/2009.(VI.02.) önkormányzati rendelet.