Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 01

Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

Szentistván Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) E rendelet alkalmazásában:

1. Jövedelem: a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc. tv.) 4 § (1) a.) pontjában foglaltak szerinti bevétel, továbbá a megváltozott munkaképességű személyek ellátása, az öregségi nyugellátás, valamint csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint gyermeknevelési támogatás.

2. Vagyon: a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt – jövedelem

3. Jövedelem számítás fiatal házasok/élettársak esetében: a gyermekkel még nem rendelkező fiatal házas/élettárs esetében az 1 főre jutó jövedelmet úgy kell kiszámítani, mintha már 2 gyermek megszületett volna.

4. Egyedülálló: a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés l) pontja szerinti személy.

5. Közeli hozzátartozó: a Szoc. tv. 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti személy.

6. Méltányolható lakásigény mértéke: a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 3. § (1)-(3) bekezdése szerinti méretű lakás.

7. Nem tekinthető a visszafizetés biztosítottnak amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó átlagos jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap összegének 2/3-át.

8. Lakásépítés: az építési hatóság felé bejelentés alapján megvalósuló önálló lakást eredményező építés.

9. Lakásvásárlás: lakás tulajdonjogának az e rendelet szerinti támogatás iránti kérelem benyújtásakor az ingatlan nyilvántartásban még be nem jegyzett, vagy legfeljebb a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül természetes személy által történő megszerzése.

10. Lakásfelújítás: a kérelmező tulajdonában álló lakóingatlan tekintetében különösen nyílászárók cseréje, hőszigetelés, burkolatok cseréje, tetőszerkezet cseréje, víz-, elektromos áram-, fűtés biztosításhoz kapcsolódó gépészeti átalakítások és az ennek következtében felmerülő festés, mázolás.”

2. § A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Lakásszerzési támogatásra jogosult az házaspár, élettárs, gyermekét(eit) egyedül nevelő szülő, egyedülálló személy amennyiben:

a) Szentistvánon kívánnak lakást építeni vagy vásárolni,

b) az együtt költözők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér 120 %-át,

c) a házastársak/élettársak egyike legalább egy éve munkaviszonnyal rendelkezik,

d) a megvásárolni kívánt lakás vételára meghaladja a 4.000.000.-Ft-ot és

e) a megvásárolni kívánt lakás vételárának, építés esetén az építési költség legalább 30 %-ával rendelkezik.

(2) Élettársak lakásszerzési támogatásra - az (1) bekezdésben foglalt feltételek teljesülése mellett - csak abban az esetben jogosultak, amennyiben a támogatással megszerezni kívánt lakás közös tulajdonukba kerül.”

3. § (1) A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 3. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Nem adható támogatás annak, akinek illetve akivel együtt költöző személyek valamelyikének :

a) A támogatással érintett ingatlanon kívül Magyarországon ingatlan nyilvántartásba bejegyzett 1/1 tulajdoni hányadú, lakás céljára alkalmas

lakóingatlan tulajdonával rendelkezik, vagy
b) a támogatással érintett lakás szobaszáma meghaladja a család méltányolható lakásigényét,vagy
c) a (2) bekezdés kivételével közeli hozzátartozójától szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát, vagy
d) a kérelem benyújtásakor az érintett ingatlan tulajdonjogát már bejegyezték a földhivatali ingatlan nyilvántartásba, vagy

(2) az (1) bekezdés c) pontjától eltérően – az egyéb feltételek megléte esetén- támogatásra jogosult az is, aki a Szentistván közigazgatási területén lévő lakóingatlanban résztulajdonnal rendelkezik és helyben lakását a közös tulajdon megszüntetésével (megváltásával) kívánja biztosítani.”

(2) A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az (1) bekezdés a) pontban foglalt feltétel teljesülését a Támogató a közhiteles ingatlannyilvántartásból való adatlekérés útján ellenőrzi. ”

4. § A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 4. és 5. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„4. § Az igényjogosultságot kizáró körülmények alól a polgármester javaslatára - egyedi elbírálás alapján - a képviselő-testület felmentést adhat azzal, hogy a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon túl az érintett ingatlanra vonatkozóan a kérelmező javára bejegyzett tulajdonjog esetén a kérelem nem támogatható.

5. § (1) A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás és visszatérítendő kamatmentes kölcsön lehet.

(2) A megítélt támogatáson belül a vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatás egymáshoz viszonyított arány a Képviselő-testület lakásfelújítás esetén az igazolt bekerülési költség, lakásvásárlás esetén vételár, illetve az építéshez, felújításhoz igénybe vett pénzintézeti hitel egymáshoz viszonyított aránya figyelembe vételével állapítja meg.

(3) A támogatás mértéke lakóház építése esetén legfeljebb 1.000.000 Ft

(4) A támogatás mértéke lakásvásárlás esetén amennyiben a vételár

a) tízmillió forintot meg nem haladó vételár estén legfeljebb 400 ezer forint,

b) tízmillió forintot meghaladó de húsz millió forintot el nem érő vételár esetén legfeljebb 500 ezer forint

c) húszmillió forintot elérő és afeletti vételár esetén legfeljebb 600 ezer forint.

(5) Egyedülálló kérelmező részére legfeljebb a (2) és (3) bekezdés szerinti összeg 50 %-áig nyújtható lakáscélú önkormányzati támogatás.

(6) A támogatás összege a megállapodás megkötése után a kérelmező (k) részére fizetendő ki.

(7) A visszatérítendő támogatás visszafizetési ideje a megállapodás megkötésétől számított három év.”

5. § (1) A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatás visszafizetése egy összegben esedékessé válik, ha a támogatásban részesített:

a) a támogatásban részesítését valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával vagy más módon befolyásolta,

b) a támogatás összegét a megállapodásban rögzített céltól eltérően használta fel.”

(2) A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület - egyedi kérelem alapján - a visszafizetési kötelezettség alól felmentést adhat, amennyiben a kérelmező méltányolható okok miatt (különösen haláleset, létfenntartás biztosítása) volt kénytelen a támogatással épített vagy vásárolt lakást elidegeníteni.”

6. § A lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/2015.(IV.7.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Lakás felújítási támogatásra jogosult az a kérelmező, aki első lakását öröklés, több örökös esetén magához váltás útján megszerzett ingatlan felújításával kívánja biztosítani és

a) az együtt költözők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét,

b) a házastársak/élettársak egyike legalább egy éve munkaviszonnyal rendelkezik.”

7. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba, és 2024. január 2-án hatályát veszti.