Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületek elnevezéséről, a házszámozás rendjéről, valamint a közterület-névtáblák és házszám-táblák elhelyezéséről

Hatályos: 2012. 03. 30

Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2012.03.30.
A közterületek elnevezéséről, a házszámozás rendjéről, valamint a közterület-névtáblák és házszám-táblák elhelyezéséről
Általános indokolás
A 303/2007.(XI.14) Korm. rendelet szabályokat állapit meg a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról.
A rendelet szerint a közterületnév a hivatalos földrajzi név egyik tipusa. A Kormányrendelet szerint a hivatalos földrajzi nevek megállapításakor - többek között - figyelemmel kell lenni a helyi lakosság élő névhasználatára, a települési és a helyi kisebbségi önkormányzat, az egyéb szervezetek véleményére, továbbá a természet- és társadalomtudományok eredményeire, a történelmi hagyományokra, különösen a helytörténeti kutatásokra, az elpusztult települések nevére, ezen kívül a földrajzi környezetre, a mező- és erdőgazdasági művelési szerkezetre a nemzetiségi viszonyokra, a nyelvi és nyelvhelyességi követelményekre. A közterületek elnevezésének lehetőleg a közvetlen környezet hagyományait, sajátosságait kell tükröznie, vagy a helyhez kötődő személyekkel kell kapcsolatosnak lennie.
A Kormányrendelet elveket határoz meg a hivatalos földrajzi nevek megállapítására, ugyanakkor kevés részletszabályt állapit meg a megállapítás mikéntjére vonatkozóan.
Az önkormányzatnak nincs törvényi kötelezettsége rendelet alkotásra a földrajzi nevek megállapítására, ugyanakkor a Képviselő-testület az Alaptörvény, az önkormányzati törvény felhatalmazása alapján a helyi viszonyok szabályozására rendeletet alkothat. Célszerű azonban a rendelet megalkotása azért, mert elsősorban a közterület nevének megváltoztatása a lakosság szélesebb körét érinti, így ismertté és szabályozottá válik az állampolgárok feladata, jogai és esetleges kötelezettségei a névváltozás végrehajtása során, ugyanakkor az állampolgárok megismerhetik azokat a elveket, szabályokat és korlátokat, melynek figyelembe vételével hozhatja meg döntését a képviselő-testület.
A rendelettervezet előzetes társadalmi vitája kapcsán az állampolgárok részesei lehetnek a szabályok kialakításának.
Jelen rendelet megalkotásával szabályozásra kerül továbbá a házszámok megállapítása, mely az utóbbi időben aktuális, rendezendő kérdéssé vált.
Tekintettel arra, hogy a közterület nevének megállapítása, megváltoztatása a Képviselő-testület kizárólagos hatásköre, a rendelet nem tartalmaz szabályokat az név kiválasztására, annak módját a képviselő-testület esetenként határozza meg.
A személyről történő közterület elnevezéshez állapit meg szabályokat. Az időbeli korlát a személy minél szélesebb körben történő, méltó megítélését hivatott elősegíteni.
Részletes indokolás
A 4. §-hoz
A közterület nevének megváltoztatásának időbeli korlátozása indokolt és szükséges, hiszen az indokolatlanul gyakori névváltoztatás nagy terhet ró a névváltoztatással kapcsolatos teendők elvégzésében az állampolgárokra.
Az 5. §-hoz
A közterület nevének megváltoztatása ugyan a Képviselő-testület kizárólagos jogköre, azonban a társadalmasítás érdekében a megváltoztatásra irányuló kezdeményezésre jogosultak körét célszerű szélesíteni.
A 8. §-hoz
A névtáblák elhelyezésére vonatkozó szabályok a minél egységesebb, rendezettebb település kép kialakítása érdekében szükségesek.
A 9–12. §-hoz
A házszámozás szabályai nem kerültek magasabb rendű jogszabályban megállapításra. A település rendezettsége, a tájékozódás, a településkép érdekében indokolt a házszámok megállapításának szabályozása.
A rugalmas intézkedés érdekében a házszám megállapításának jogát a polgármester feladatkörébe utalja a rendelet
A 13. §-hoz
A szabálysértési tényállást meg meghatározza a rendelet, ugyanakkor törvényi változásokra figyelemmel rövid ideig tartja hatályba.