Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2015. (V. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2014. évi gazdálkodásáról

Hatályos: 2015. 05. 05
Az önkormányzat 2014. évi gazdálkodásáról
Általános indokolás
Az önkormányzat Képviselő-testülete a hatályos törvényi rendelkezések alapján rendeletet alkot az előző évi gazdálkodásról, megállapítja a gazdálkodás eredményét, szükség esetén jóváhagyja a költségvetés végrehajtása érdekében tett intézkedéseket. A beszámolási időszakban az önkormányzat bevételi előirányzatai alapvetően teljesültek, az év során lehetőség volt több forrás-kiegészítésre, így a kiadási előirányzatokhoz kapcsolódó feladatellátás zavartalannak mondható. A folyamatos takarékos gazdálkodás mellett nem kellett az év során megszorító intézkedéseket tenni. Az önkormányzat 2014. évi gazdálkodása eredményes volt, a keletkezett maradvány jól szolgálja a 2015. évi feladatok végrehajtását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat 2014. évben teljesült bevételeit és kiadásait mutatja.
A 2. §-hoz
A tárgyévi maradványt egy része kötelezettséggel terhelt, áthúzódó szállítói számlák, a december havi személyi juttatások kifizetése. A képviselő-testület a maradványt már beépítette a 2015. évi költségvetési rendeletébe. Az önkormányzat tulajdonában van egy kft, továbbá a különböző közüzemi szolgáltatásokat ellátó gazdálkodó szervezetekben van kisebb mértékű tulajdoni részesedése. A gazdálkodó szervezetek működéséből kötelezettsége nem keletkezett az önkormányzatnak. A (6) bekezdés ezt a tényt rögzíti, a magasabb rendű jogszabályok rendelkezései szerint.
A 3. §-hoz
Rendelkező és hatályba léptető rendelkezéseket, valamint a rendelet mellékleteit
tartalmazza.
Az 1. melléklethez
Az 1. melléklet jogcímenként mutatja be az önkormányzat bevételeit, eredeti, módosított előirányzat és teljesítésbontásban, elkülönítve a működési, felhalmozási és finanszírozási bevételeket.