Alsózsolca Város képviselő-testületének 13/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a helyi önszerveződő közösségek és az Alsózsolcáért tevékenykedő magánszemélyek pénzügyi támogatásának rendjéről

Hatályos: 2015. 11. 27- 2018. 05. 25

Alsózsolca Város Önkormányzat Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § a) pontjában és a 42. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva - a helyi önszerveződő közösségek és az Alsózsolcáért tevékenykedő magánszemélyek pénzügyi támogatásának rendjéről a következőket rendeli el:


A rendelet célja, alapelvei


1. § E rendelet célja, hogy Alsózsolca Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) – a költségvetési forrásainak figyelembevételével – elősegítse az alsózsolcai önszerveződő közösségek és a magánszemélyek közösségi célú aktivitását, értékteremtő közösségi tevékenységét.

Alsózsolca Város Önkormányzatának képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a település érdekében tevékenykedő önszerveződő közösségek végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.


2. § (1) E rendelet hatálya az alsózsolcai civil szervezetek, egyházak és a magánszemélyek önkormányzat általi közösségi célú támogatására terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

  1. a szociális rászorultság alapján nyújtott támogatásokra,
  2.  a más önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati támogatási formákra, valamint
  3. jogszabály alapján nyújtott egyéb támogatásokra.


3. § Az 1. §-ban foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően – keretet állapít meg költségvetési pénzügyi támogatások céljaira. A keret felhasználásáról való döntés megfelelő előkészítése, a támogatás felhasználása, az elszámolás feltételeinek eljárás rendjét e rendeletében szabályozza.


  1. § E rendelet alkalmazásában
    1. önszerveződő közösségek: civil szervezet, egyház és társadalmi szerveződés;
    2. civil szervezet: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 2. § 6. b) és c) pontjában meghatározott körbe tartozó civil szervezet (egyesület, alapítvány), amely az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkezik;
    3. egyház: a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény alapján bejegyzett, az önkormányzat illetékességi területén bejegyzett székhellyel rendelkező szervezete;
    4. magányszemély: az önkormányzat illetékességi területén lakhellyel rendelkező személy
    5. társadalmi szerveződés: bíróság által nem bejegyzett, települési önkormányzati intézmény keretében működő klub, kör, szakkör;



A pályázatok benyújtása


  1. § (1) Az önszerveződő közösségek és magánszemélyek pénzügyi támogatása (a továbbiakban: pénzügyi támogatás) egyedi támogatási kérelem, vagy írásban benyújtott pályázatok alapján történhet.

(2) Társadalmi szerveződés esetén a pályázat benyújtója a működési hely szerinti, alsózsolcai önkormányzat által alapított költségvetési szerv.

(3) Pályázatot civil szervezeteknek az 1.1 függelékben, egyházaknak az 1.2 függelékben, társadalmi szerveződéseknek az 1.3 függelékben, magánszemélyeknek az 1.4 függelékben szereplő Támogatást kérelmező adatlapon a Polgármesteri Hivatal Titkárságához kell benyújtani a tárgyévi költségvetésről szóló rendelet kihirdetését követő 30 napon belül.

(4) A rendkívüli pénzügyi támogatás iránti pályázatokat a féléves költségvetési beszámoló elfogadását követően 30 napon belül lehet az (5) bekezdés szerint benyújtani.

(5) Támogatási kérelmek évközben is benyújthatók, támogatás nyújtására a költségvetésben rendelkezésre álló szabad keret esetén kerülhet sor.

(6) A pályázathoz csatolni kell:

  1. az önszerveződő közösség bíróság általi bejegyzéséről szóló végzést, egyházak esetében egyházfőhatósági igazolást.
  2. az önszerveződő közösség – egyház és önkormányzat költségvetési szerve kivételével – alapszabályát vagy működésének egyéb alapdokumentumát;
  3. az önszerveződő közösség által pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve;
  4. amennyiben a kérelem benyújtója magánszemély a pályázatban, egyedi kérelemben meg kell jelölni az elért vagy elérni kívánt célt, a pályázott összeg felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerint részletezve;
  5. önszerveződő közösségeknek a 2.1 függelékben, magánszemélynek a 2.2 függelékben szereplő nyilatkozatot.
  6. a 2.3, 2.4 függelékben szereplő nyilatkozatokat.
  1. Amennyiben az önszerveződő közösség korábban már részesült támogatásban a (6) bekezdés a)-b) pontokban felsorolt dokumentumok benyújtása mellőzhető abban az esetben, ha az előző támogatás óta eltelt időszakban e dokumentumok tartalmát illető változás nem történt.


A beérkezett pályázatok véleményezése


  1. § (1) A beérkezett pályázatokat - a pályázati határidő leteltét követő 15 napon belül, egyedi támogatási kérelmek benyújtását követő 30 napon belül – a Polgármesteri Hivatal előkészítése alapján a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság (továbbiakban: bizottság) megvizsgálja és indoklással ellátott javaslatot tesz a támogatás odaítélésére, illetőleg annak összegére.

(2) A bizottság vizsgálata különösen arra terjed ki, hogy az önszerveződő közösség és a magánszemélyek tevékenysége mennyiben közérdekű, illetőleg a támogatásban részesítendő célkitűzés a köz javát mennyiben szolgálja és szakmai szempontból mennyiben megvalósítható.

(3) A bizottság vizsgálata kiterjed arra, hogy

a) az önszerveződő  közösség vagy magánszemély az előző évben kapott pénzügyi   támogatással megfelelően elszámolt-e;

b) a támogatásban részesítendő cél megvalósításához - a támogatás esetleges összegét is figyelembe véve - rendelkezik-e a megfelelő pénzügyi és egyéb feltételekkel;

c) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása igényli-e az önkormányzat egyéb támogatását;

d) a támogatásban részesítendő cél megvalósítása pénzügyi támogatás helyett támogatható-e más, alkalmasabb módon.

(4) A bizottság eljárása során kötelesek vizsgálni, hogy a pályázó pályázatához csatolta-e az 5. § (6) bekezdése szerinti mellékleteket.

Amennyiben a pályázat benyújtása hiányosan történt, a pályázót írásban kell felhívni arra, hogy a felhívás kézbesítésétől számított 8 napon belül a hiányt pótolja. Azt a pályázatot, melynek kiegészítését a hiánypótlásra megadott határidőn belül a pályázó felhívás ellenére sem végzi el, elbírálás céljából nem lehet a képviselő-testület elé terjeszteni.


A pályázatok elbírálása


  1. § (1) A bizottság által véleményezett pályázatok képviselő-testület elé terjesztéséről a polgármester gondoskodik.

(2) Az előterjesztést úgy kell elkészíteni, hogy abból a képviselők számára világos legyen a bizottság véleménye és javaslata.

(3) A pénzügyi támogatások megállapítása során a képviselő-testület előnyben részesíti azt a közérdekű feladatot ellátó önszerveződő közösséget, amely tevékenysége során kiemelten foglalkozik a magyar kultúra ápolásával és a nemzeti hagyományok, valamint településünk történelmének megőrzésével.

(4) A pályázatok elbírálása során a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy pénzügyi támogatás helyett a kért támogatást más formában biztosítja, feltéve, hogy a támogatás más módja a pályázó által megjelölt cél megvalósításának támogatására alkalmas.

(5) A pályázatok elbírálásáról szóló döntést a képviselő-testület a bizottság javaslatát figyelembe véve hozza meg. Amennyiben a pénzügyi bizottság javaslata és a soron következő képviselő-testületi ülés közötti idő nem elegendő az előterjesztés szervezeti és működési szabályzat szerinti megfelelő előkészítésére, a döntéshozatalra az azt követő testületi ülésen kerül sor.

(6) A képviselő-testület kedvező elbírálása esetén a pénzügyi támogatás megállapításáról szóló határozatban meg kell jelölni a támogatás felhasználásának végső időpontját, továbbá azt is, hogy a támogatás felhasználása milyen célra történhet. A támogatás felhasználására nyitva álló határidő lejártát követően a fel nem használt támogatás összegét a pályázó köteles visszafizetni. A visszafizetési kötelezettségre a támogatás megállapításáról szóló határozatban a pályázó figyelmét fel kell hívni.

(7) A képviselő-testületi döntés pályázókkal történő közléséről a polgármester gondoskodik.


  1. § Amennyiben a megítélt támogatás összege eltér a támogatási kérelemben jelölt összegtől, a támogatottat fel kell szólítani, hogy a támogatás felhasználásának tervezetét, a várható költségek szerinti részletezését újra nyújtsa be.


  1. § (1) A támogatásban részesülő önszerveződő közösség a kapott támogatást csak a képviselő-testület által meghatározott célra használhatja fel. A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha ehhez a képviselő-testület előzőleg hozzájárult.

(2) A támogatás eltérő célra történő felhasználása esetén a képviselő-testület dönthet a támogatott összeg visszafizetéséről.


  1. § Nem részesíthető pénzügyi támogatásban az az önszerveződő közösség
  1. amely az előző évben kapott pénzügyi támogatással nem a rendeletben foglaltak szerint számolt el;
  2. amelynek Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolása alapján a támogatási szerződés megkötésekor köztartozása van;
  3. amely a kérelmet megelőző öt évben együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal.


A támogatás kifizetése és felhasználásának elszámolása


  1. § A pályázati támogatás felhasználására a polgármester az önkormányzat nevében támogatási szerződést köt a támogatást igénybe vevővel. A támogatás összegének támogatott részére történő kifizetésére a támogatási szerződés megkötését követően kerülhet sor.


  1. § (1) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:
    1. a szerződő felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,
    2. a támogatást nyújtó döntést,
    3. a támogatás összegét,
    4. a támogatás célját,
    5. a támogatás feltételeit,
    6. a pénzügyi teljesítést,
    7. a teljesítés ütemezését,
    8. a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,
    9. a szakmai és pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,
    10. a szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,
    11. a támogatás felhasználásának határidejét,
    12. a támogatás szerződésszerű felhasználásának önkormányzat által történő ellenőrzéséhez való hozzájárulást.

(2) A támogatási szerződés tervezeteit az önszerveződő közösségek részére a 3.1 függelék, magánszemélyek részére a 3.2 függelék tartalmazza.


  1. § A képviselő-testület által megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a támogatási szerződésben megjelölt időpontig és módon a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.


  1. § (1) Az önszerveződő közösség a kapott pénzügyi támogatás szakmai és pénzügyi felhasználásáról köteles elszámolni. E kötelezettségének a 4. függelék szerinti nyomtatványon kell eleget tenni.

(2) A beszámolási kötelezettség teljesítését a Polgármesteri Hivatal kijelölt munkatársa a beszámolási határidőt követő 30 napon belül köteles ellenőrizni, ennek tényét a benyújtott beszámolón feljegyezni. A beszámolási kötelezettség nem vagy hiányos teljesítése esetén, a beszámolási határidőt követő 30 napon belül intézkedni kell.

(3) A támogatás szerződés szerinti felhasználásról, annak ellenőrzéséről a jegyző írásos tájékoztatást készít a polgármester részére. A beszámolási határidő lejártát követő, újabb támogatási kérelmek elbírálási eljárása során tájékoztatni kell a bizottságot és a képviselő-testületet a beszámolási kötelezettség teljesítéséről.



  1. § (1) A támogatásokra vonatkozó közzétételi és adatszolgáltatási kötelezettségnek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 67/2008. (III. 29.) Korm. rendeletben előírtak alapján kell eleget tenni.

(2) Az önszerveződő közösségek részére megállapított pénzügyi támogatás összegét valamint annak célját az önkormányzat honlapján vagy hivatalos lapjában is közzé kell tenni.


Záró rendelkezések



  1. §  (1)  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

     (2) Hatályát veszti A helyi önszerveződő közösségek és az Alsózsolcáért tevékenykedő magánszemély pénzügyi támogatásának rendjéről szóló 4/2005.(II.15.) önkormányzati rendelet.







                   Marcsikné Orosz Emese                                             Szilágyi László

                                 jegyző                                                            polgármester