Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről

2023.01.01.

Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság és Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy elősegítse az Alsózsolca Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodást, megteremtse annak kereteit és feltételeit.

2. § A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában álló, e rendelet 1. mellékletében szereplő lakásokra terjed ki.

3. § E rendelet alkalmazása során

a) a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: lakástörvény), és

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben

meghatározott értelmező rendelkezéseket kell alkalmazni.

4. § Lakás annak a nagykorú, természetes személynek adható bérbe, aki az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:

a) a bérleti szerződés megkötésekor nem használ az Önkormányzat tulajdonában álló lakást,

b) a bérleti szerződés megkötésekor igazoltan nem áll fenn tartozása az Önkormányzattal vagy más hatóságokkal, közüzemi szolgáltatóval szemben,

c) vállalja, hogy a lakásbérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakik,

d) a szerződés megkötésekor legalább 6 hónapja munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, nyugellátásban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül,

e) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a szociális vetítési alap négyszeresét, egyedül élő esetén háromszorosát,

f) Alsózsolca város közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen a városban él.

5. § (1) Aki lakást kíván bérelni, annak igénylését írásban, az e célra szolgáló formanyomtatványon kell bejelentenie az Alsózsolcai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: hivatal) felé, melyhez csatolni kell:

a) az igénylést megelőző egy évre vonatkozó jövedelemigazolásokat,

b) a vagyoni helyzetről szóló büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatokat,

c) az igényelt lakás címadatát.

(2) Ha az igénylő adataiban, körülményeiben változás áll be, azokat 30 napon belül köteles a hivatalnál bejelenteni.

6. § A lakásokat kizárólag lakhatás céljára, határozott vagy határozatlan időre, írásbeli szerződéssel lehet bérbe adni.

7. § A bérleti díj előre esedékes, melyet minden hónap 15. napjáig köteles a bérlő megfizetni.

8. § A költségelven bérbeadott lakások bérleti díjait, melyek nem tartalmazzák a közüzemi díjakat - e rendelet 2. melléklete határozza meg. A közüzemi díjakat a bérlő a bérleti szerződés kezdő időpontjától köteles fizetni.

9. § Az új bérlő a bérleti szerződés aláírását követően 8 napon belül köteles díjfizetőként belépni a közüzemi szerződésekbe.

10. § Amennyiben a bérlő nem köti meg díjfizetőként a közüzemi szerződéseket, az Alsózsolcai Polgármesteri Hivatal továbbszámlázza részére az általa elfogyasztott, de az önkormányzat által megfizetett közüzemi díjakat, amelyeket a bérlő köteles megfizetni.

11. § (1) A bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem fogadhat be a lakásba más személy(eke)t.

(2) A bérbeadó a befogadáshoz azzal a feltétellel járulhat hozzá, hogy a befogadott írásos nyilatkozatban vállalja, hogy a bérlő bérleti jogviszonyának megszűnésekor a lakásból térítési és elhelyezési igény nélkül kiköltözik.

12. § A lakás burkolatainak, nyílászáróinak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek a bérlőt terhelik.

13. § Amennyiben a bérlő a bérleti díj és a közüzemi költségek megfizetésével 2 hónap késedelembe esik, vagy 2 hónapnyi tartozást halmoz fel, az önkormányzat jogosult a bérleti szerződést a lakástörvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően felmondani. A felmondásra - egyéb esetekben - a lakástörvény az irányadó.

14. § E rendelet 2023. január 1-én lép hatályba.

1. melléklet a 11/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

a költségelven bérbeadható, önkormányzati tulajdonú lakások:
Alsózsolca, Széchenyi út 46.

2. melléklet a 11/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

a költségelven bérbeadott lakások bérleti díjai:
Alsózsolca, Széchenyi út 46. – 40.000 Ft