Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 16

Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának rendjéről

2023.09.16.

Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján,az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezete és Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének az önkormányzat szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 9/2019. (VII. 30.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság és Humánpolitikai és Jóléti Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja szabályozni Alsózsolca Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő lakások bérbeadásának rendjét, ezzel elősegíteni az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodást, megteremteni annak kereteit és feltételeit.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadására szociális helyzet alapján vagy költségelven kerülhet sor.

(3) Az Önkormányzat tulajdonában lévő, szociális helyzet alapján bérbeadható lakások listáját és lakbért e rendelet 1. melléklete, a költségelven bérbeadható lakások listáját és a lakbért e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat a szociális helyzet alapján bérbeadásra kerülő lakásokra lakbértámogatást nem nyújt.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában

a) szociális bérlakás: az Önkormányzat tulajdonában álló, szociális helyzet alapján bérbeadásra kerülő, az országos településrendezés és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 105. §-a szerinti lakás;

b) költségelven bérbeadott lakás: az Önkormányzat tulajdonában álló, az OTÉK 105. §-a szerinti lakás, mely lakás lakbére mértékének megállapításakor figyelembe vételre kerülnek az önkormányzat lakással kapcsolatos ráfordításai és azok megtérülése;

c) lakbér: a szociális bérlakás és a költségelven bérbeadott lakás használatáért havi rendszerességgel az Önkormányzat részére fizetendő díj, ide nem értve a szociális bérlakás fenntartásával kapcsolatos díjakat (különösen közüzemi költségek);

(2) A jövedelem, a vagyon, a család, a közeli hozzátartozó, a rendszeres pénzellátás, a kereső tevékenység és az egyedülálló fogalmak meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § a), b), c), d), i), j), l) pontjaiban meghatározottak az irányadók.

A lakásbérlet szabályai

3. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális bérlakások bérbeadás útján történő hasznosítására pályázatot írhat ki. A benyújtott pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el a benyújtási határidőt követő első testületi ülésén, zárt ülés keretében.

(2) A pályázati felhívást az Alsózsolcai Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: polgármesteri hivatal) 3571 Alsózsolca, Kossuth Lajos út 138. szám alatti épületében lévő belső hirdetőtáblán kell közzétenni úgy, hogy a felhívás közzétételének napja és a pályázat benyújtására megjelölt határnap közötti időtartam 8 napnál rövidebb nem lehet. A közzététel időpontja a pályázati kiírásnak a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára történt kifüggesztésének a napja.

(3) A pályázati felhívásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a pályázók személyi körét e rendelet 4. §-ában foglaltaknak megfelelően,

b) a szociális bérlakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

c) a lakbér havi összegét,

d) a bérleti jogviszony időtartamát,

e) a pályázatok elbírálása során előnyt jelentő körülményeket, szempontokat,

f) a pályázat benyújtásának módját, helyét és határidejét,

g) a pályázat elbírálásának várható időpontját,

h) a szociális bérlakás használatával együtt járó kötelezettségeket.

(4) A pályázatot kizárólag pályázati kiírás alapján, e rendelet 3. melléklete szerinti pályázati adatlapon lehet benyújtani.

(5) Érvénytelen a pályázat:

a) ha a pályázó pályázatát nem a (4) bekezdés szerinti hiánytalanul kitöltött pályázati adatlapon és határidőben nyújtotta be vagy

b) b) ha a pályázat nem felel meg a 4. §-ban foglalt feltételek bármelyikének.

4. § A pályázónak az alábbi együttes feltételeknek kell megfelelnie:

a) a TOP-5.2.1-15-BO-2016-00013. „Komplex együttműködési programok Alsózsolcán” című projektbe bevont célszemély, aki rendelkezik egyéni vagy családi fejlesztési tervvel,

b) a pályázónak, és a vele együtt költöző személyeknek az egy főre jutó havi rendszeres jövedelme legalább a szociális vetítési alap 300 %-a, amelynek számításánál az Szoctv. 10. § (1)-(5) bekezdések rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni,

c) a pályázó nagykorú magyar állampolgár,

d) a pályázó nyilatkozatban vállalja, hogy a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a bérelt ingatlanban fog lakni.

e) a pályázó és azok a személyek, akiket a pályázó a lakásba a a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény) alapján befogadhat Alsózsolca város közigazgatási területén legalább 1 éve lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen a városban él.

5. § Az érvényes és a 4. §-ban foglaltaknak megfelelő pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el.

6. § (1) Amennyiben érvényes pályázat nem került benyújtásra, a szociális bérlakás bérbevételére új pályázat írható ki.

(2) A képviselő-testület, mint a pályázat kiírója a pályázatot eredménytelenné nyilváníthatja.

7. § (1) Aki az önkormányzat tulajdonában álló és költségelven bérbeadható lakást kíván bérelni, annak igénylését írásban kell bejelentenie a polgármesteri hivatal felé.

(2) A benyújtott igényeket a Képviselő-testület bírálja el a benyújtást követő ülésén, zárt ülés keretében.

Az igényléshez csatolni kell:

a) az igénylést megelőző 12 hónapról szóló jövedelemigazolást,

b) arról szóló igazolást, hogy az igénylő legalább 6 hónapja, határozatlan időre szóló munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll,

c) a vagyoni helyzetről szóló büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozatokat,

d) az igényelt lakás címadatát.

(3) Költségelven lakás annak a nagykorú, természetes személynek adható bérbe, aki az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:

a) a bérleti szerződés megkötésekor nem használ az Önkormányzat tulajdonában álló lakást,

b) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem eléri a szociális vetítési alap négyszeresét, egyedülélő esetén háromszorosát,

c) legalább 6 hónapja, határozatlan időre szóló munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, aki, és az akivel együtt költöző, befogadott személy(ek) Alsózsolca város közigazgatási területén legalább 1 éve lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen a városban él.

További eljárási rendelkezések

8. § (1) Amennyiben a bérlő adataiban, körülményeiben változás áll be, azokat 30 napon belül a polgármesteri hivatalnál be kell jelenteni.

(2) Amennyiben a szociális lakás bérbevételére pályázó vagy a költségelven bérbeadható lakást igénylő valótlan adatot közöl, vagy a döntéshozó képviselő-testületet bármilyen módon megtéveszti, úgy a kijelölést vissza kell vonni, vagy a már megkötött bérleti szerződést fel kell mondani.

A lakásbérleti jogviszony létrejötte és tartalma

9. § (1) Lakást kizárólag lakhatás céljára lehet bérbeadni.

(2) A szociális bérlakás bérleti szerződését legfeljebb a TOP-4.3.15-BO1-2016-00008 „Leromlott városi terület rehabilitációja Alsózsolcán” projekt fenntartási időszakára kell megkötni.

(3) A költségelven bérbeadott lakás bérleti jogviszonya a képviselő-testület által meghatározott, de legfeljebb 5 év időtartamra jön létre.

10. § (1) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell, hogy annak időbeli hatálya alatt a bérlő köteles Lakástörvény 3. § (2) bekezdésében foglaltak szerint életvitelszerűen a lakásban lakni. Ennek megszegése felmondási oknak minősül.

(2) A bérleti szerződés vonatkozik a lakás, valamint a bérleti szerződés mellékletében részletezendő lakásberendezések használatára is.

(3) A bérlő a lakást nem adhatja albérletbe. Ennek be nem tartása súlyos szerződésszegésnek és felmondási oknak minősül.

(4) A bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó indokolt távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére a távollét kezdetét megelőző 8 napon belül bejelenteni. A bérlő bejelentési, igazolási kötelezettségét és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell. A bérlőnek a távollét okát igazolnia kell.

(5) A bérleti szerződés e rendeletben meghatározott eseteken túl bérbeadói felmondással megszűnik a Lakástörvény 25. §-ában részletezett körülmények fennállása esetén, az ott meghatározott határidőkkel.

11. § (1) A bérbeadó a lakások rendeltetésszerű használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon, előzetes értesítés alapján, 8-18 óra között 6 havonta egy alkalommal ellenőrizheti. Nem rendeltetésszerű használatra vonatkozó bejelentés esetén előzetes értesítés nélkül is végezhető ellenőrzés.

(2) A bérlő köteles tűrni a bérbeadó igazolt képviselője általi ellenőrzést.

(3) A bérlő rendkívüli káresemény, hibafeltárás, -elhárítás, vagy veszélyhelyzet fennállása miatt az ellenőrzést tűrni, valamint a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzését biztosítani köteles.

(4) A bérbeadó az ellenőrzés során feltárt hibák és hiányosságok megszüntetésére a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő tűzésével köteles felhívni és a végrehajtást ellenőrizni.

(5) Amennyiben a bérbeadó az ellenőrzés során vagy más módon tudomást szerez arról, hogy a bérlő a lakást előzetes bérbeadói hozzájárulás nélkül más célra vagy rendeltetésének nem megfelelően használta, bérleti jogát másnak átengedte, a lakást elcserélte, albérletbe adta, vagy annak berendezési tárgyait megrongálta vagy elidegenítette – a szerződést felmondhatja.

(6) A bérlő köteles

a) a lakbért és a lakás fenntartásának közüzemi költségeit megfizetni,

b) a lakás birtokbavételétől számított 30 napon belül a szükséges közüzemi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket megkötni és azt a megkötést követő 8 napon belül az önkormányzat részére bemutatni.

c) a polgármesteri hivatallal együttműködni és a lakásbérleti szerződésben foglalt fizetési kötelezettségeinek határidőben eleget tenni,

d) szükség szerint gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtajainak és ablakainak, valamint berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről, figyelemmel a Lakástörvény 13. § (2) - (3) bekezdésében foglaltakra,

e) a lakást járvány és közegészségügyi szempontoknak is megfelelően tisztán tartani, a szükséges rovar és rágcsálóirtást elvégeztetni,

f) a lakás állagát megóvni, az abban okozott kárt megtéríteni, az épület környezetét rendben tartani,

g) a szerződés megszűnésekor a lakást és annak berendezéseit tiszta, rendezett és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban (legalább minden helyiség tisztasági festését követően) visszaadni a bérbeadónak.

12. § (1) A bérleti szerződés tartalmazza, hogy a bérbeadó e rendelet módosításával jogosult a szerződés lakbérre vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg.

(2) A módosított lakbér közlésére irányadó eljárást a Lakástörvény 6. § (1) - (2) bekezdése tartalmazza.

13. § A bérbeadó és a bérlő akár a szerződéskötéskor, akár a szerződés megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a Lakástörvény 9. § (1) bekezdésében megjelölt lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott bérlői költségtérítés ellenében.

14. § Amennyiben a bérlő a lakbér és a közüzemi költségek megfizetésével 2 hónap késedelembe esik, vagy 2 hónapnyi tartozást halmoz fel, az önkormányzat jogosult a bérleti szerződést a Lakástörvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően felmondani.

15. § A Lakástörvényben foglalt személyek kivételével a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül nem fogadhat be a lakásba más személy(eke)t.

16. § A bérleti szerződés felmondására az e rendeletben szabályozottakon kívül a Lakástörvény rendelkezései az irányadóak.

A helyiségbérlet

17. § Az önkormányzat költségvetési szervei önállóan határozzák meg a feladataik ellátásához biztosított helyiség bérbeadásának feltételeit azzal, hogy a bérleti díjak mértékére vonatkozóan az intézmények vezetői évente javaslatot tesznek a képviselő-testület részére.

18. § Jelen rendelet mellékleteiben rögzített adatokat a polgármesteri hivatal, valamint e rendelet alapján döntésre és intézkedésre jogosult más szervek az adatvédelmi törvény előírásai szerint kezelik és használják fel.

Záró rendelkezések

19. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások szociális alapon történő bérbeadásának rendjéről szóló 9/2022. (XI. 18.) önkormányzati rendelete és az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről szóló 11/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete.