Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az intézményi térítési díjakról szóló13/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
az intézményi térítési díjakról szóló13/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás keretében jelezte az önkormányzat intézményi térítési díjakról szóló rendeletére vonatkozó észrevételét.
A Kormányhivatal a szakmai segítségnyújtás keretében észrevételezte, hogy
a képviselőtestület a rendeletalkotás során az egyes személyes gondoskodási formák intézményi térítési díjának megállapításánál figyelmen kívül hagyta a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet 3. § (4) bekezdésének, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdésének a kerekítés szabályainak alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit.
A Kormányhivatal indítványozta az önkormányzati rendelet szabályozási tartalmának felülvizsgálatát és a rendelet módosítását.
A rendelet tervezet megfelel a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezéseinek. A javasolt módosítás összhangban van az uniós jogból eredő kötelezettségekkel harmonizált magyar jogszabályokkal, ezáltal az uniós jogból eredő kötelezettségekkel való összhangja biztosított. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség jelen rendelet módosításával kapcsolatban az önkormányzatot nem terheli.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A szociális étkeztetés intézményi térítési díjának megállapítását tartalmazza.
A 2. §-hoz
Az Alsózsolcai Gondozási Központban a nappali ellátásban és a demens betegek ellátásában részesülőknek biztosított étkeztetés intézményi térítési díjának megállapítását tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az Alsózsolcai Gondozási Központban biztosított nappali ellátás intézményi térítési díjának, valamint a demens betegek nappali ellátásának intézményi térítési díj megállapítását tartalmazza.
A 4. §-hoz
A rendelet 1. melléklete helyébe lépő 1. mellékletére vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.