Hernádnémeti község képviselő testületének 2/2011 (I.31.) önkormányzati rendelete

a házasságkötési eljárás díjairól

Hatályos: 2017. 04. 01- 2021. 03. 08

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el1:


1. § E rendelet hatálya kiterjed a Hernádnémeti Község Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatások igénybevevőire.

2. § A Hernádnémeti Önkormányzat Képviselő-testület Polgármesteri Hivatalának Anyakönyvvezetője útján biztosított alapszolgáltatás:

a) az esemény méltóságának megfelelően berendezett hivatali helyiség;

b) ünnepi köszöntő, emléklap;

c) pezsgő szervírozás;

d) gépi zene biztosítása.


3. § (1) E rendelet 2.§-ban szabályozott alapszolgáltatás munkaidőben térítési díj nélkül kerül biztosításra.

(2) A munkaidőn túli szolgáltatás igénybe vétele esetén a szolgáltatás díja

10 000 Ft, mely teljes mértékben a közreműködő anyakönyvvezetőt illeti meg a túlmunkáért2.

(3) A (2) bekezdésben foglalt szolgáltatás díja után általános forgalmi adót kell fizetni, a (2) bekezdésben meghatározott díj nem tartalmazza az általános forgalmi adó összegét3.


4. § (1) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését a jegyző engedélyezheti a házasulandók kérelmére. A jegyző abban az esetben engedélyezi a házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését, ha a házasulandó felek gondoskodnak az anyakönyvvezető és az anyakönyv biztonságos helyszínre és a hivatali helyiségbe való szállításáról. Ennek érdekében a házasságkötést megelőző legkésőbb 5. napon tájékoztatják a kérelmezők az anyakönyvvezetőt a gépjármű típusáról, a gépjárművezető személyéről, az indulás időpontjáról.


(2) Az anyakönyvvezető hivatalos helyiségen kívül történő közreműködését a jegyzőtől írásban, a kérelem indokolásával, az általános tételű államigazgatási eljárási illeték egyidejű lerovásával kell kérni, a házassági szándék bejelentését követően. A hivatalos helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, hogy arra méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik, valamint az anyakönyv védelme biztosított.


5.§ (1) E rendelet 4.§-ban szabályozott hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, mint többlet szolgáltatásért 20.000 Ft díjat kell fizetni, melyből bruttó 10.000 Ft mértékű díjazás a közreműködő anyakönyvvezetőt illet.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szolgáltatás díja után általános forgalmi adót kell fizetni, az (1) bekezdésben meghatározott díj nem tartalmazza az általános forgalmi adó összegét4.

6.§ Az e rendeletben szabályozott díjak az ÁFA-t tartalmazzák.


7.§ A szolgáltatási díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző 5 munkanappal a Hernádnémeti Önkormányzat Polgármesteri Hivatala házipénztárába kell befizetni.


8.§ E rendelet alkalmazásában hivatali helyiség a Polgármesteri Hivatal (3564 Hernádnémeti, Kossuth L. u. 38. sz.) épületében található Házasságkötő terem.


9.§. Egyéb családi események megünneplésében díjmentesen vesz részt az Anyakönyvvezető. Díjmentes a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, abban az esetben, ha rendkívüli körülmény indokolja a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést. Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasulandó fél mozgáskorlátozottsága, egészségügyi állapota, kora miatt különös erőfeszítést igényelne a hivatali helyiségben történő megjelenés. A rendkívüli körülmény fenn álltát a házasulandó felek kérelmükben kötelesek megjelölni, és igazolni.


10. § E rendelet 2011. február 1. napján lép hatályba.



1,2 Módosította az 5/2017. (III.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. április 1. napjától.


3,4 Megállapította az 5/2017. (III.17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. április 1. napjától.



dr. Orosz Zsolt sk.                                                               Boros Lajosné dr. sk.

  polgármester                                                                                 jegyző