Hernádnémeti Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról

A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról

Hatályos: 2014. 05. 01- 2015. 02. 27

Hernádnémeti Önkormányzat képviselő-testület

    15/2013. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény végrehajtásáról


Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében, illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdésében és 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Eljárási rendelkezések


                                                         1.§


A Képviselő-testület, tekintet nélkül hatáskörére és illetékességére, köteles az arra rászorulónak önkormányzati segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti. 

2.§

(1) A szociális ellátást igénylő jövedelem- és vagyonnyilatkozatot köteles kitöltve, aláírva kérelméhez csatolni. Amennyiben külön kérelmet nem nyújt be, a jövedelem- és vagyonnyilatkozatot – tartalma miatt – kérelemként kell elfogadni. A jövedelem- és vagyonnyilatkozattal együtt a jövedelemigazolásokat mellékletként kell csatolni. Jövedelem- és vagyonnyilatkozat nélkül ellátás nem állapítható meg. 

(2) A jövedelem- és vagyonnyilatkozat adattartalmára vonatkozó változást a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását az ellátásban részesülő a változástól számított 15 napon belül köteles az ellátást megállapítónak bejelenteni.

(3) A változás alapján az ellátás megállapítója az Sztv. 25.§ (4)-(13) bekezdés szerint jár el.

(4) A jövedelemre vonatkozó adatokat, különös tekintettel a csekkek alapján történő igazolásra, valamint letiltásokra – kétség esetén – a folyósító szerv megkeresésével, az ügyfél írásban történő hozzájárulásával, ellenőrizni kell, illetve az ellátást kérő kötelezhető a megállapító szerv által meghatározott adattartalmú jövedelemigazolás csatolására. 

3.§

(1) A benyújtott kérelem, valamint jövedelem- és vagyonnyilatkozat alapján  az ellátást megállapító a kérelmező lakó-, illetve tartózkodási helyén helyszíni szemlét tarthat, az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat, megállapításokat jegyzőkönyvben (továbbiakban környezettanulmány) rögzíti. Környezettanulmány készítése elsősorban lakásfenntartási támogatásnál, foglalkoztatást helyettesítő támogatásnál, önkormányzati segélynél szükséges. A további ellátási formáknál nem kell végezni környezettanulmányt, kivéve, ha az érdemi döntés meghozatalához – a tényállás tisztázása céljából – a benyújtott nyilatkozatokban, igazolásokban szereplő adatok valódiságának vagy a jogosultsági feltételek meglétének ellenőrzése miatt szükséges. 

(2) Nem szükséges új környezettanulmányt készíteni, ha a kérelmező vonatkozásában bármilyen segélyezés esetén 6 hónapnál nem régebbi környezettanulmány rendelkezésre áll, és az ügyfél körülményeiben jelentős változás nem következett be. 

(3) Nem állapítható meg szociális ellátás annak, aki e rendelet feltételeinek nem felel meg. 

(4) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) rendelkezéseit kell alkalmazni.


Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

4.§


A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésére a mindenkor hatályos Sztv-ben foglaltakat kell alkalmazni. 


Adatkezelés


5.§

(1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszűntetése céljából nyilvántartást vezet a Sztv. 18.§ és 18/A. §-ban foglaltak szerint.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvántartásból csak a szociális hatáskört gyakorló szervek, a gyámügyi feladatot ellátó szervek, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, az igazságszolgáltatási szervek, a katonai igazgatási szervek, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények részére eseti megkeresésük alapján szolgáltathatók adatok. 


 6.§


A nyilvántartásból az adatokat az Sztv. 23.§-a szerint kell törölni.



A szociális ellátások formái


7.§


E rendelet alapján nyújtható szociális ellátások:

  1. Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

a) foglalkoztatást helyettesítő támogatás

b) rendszeres szociális segély,

c) lakásfenntartási támogatás,

d) önkormányzati segély

e)  felsőoktatási önkormányzat szociális ösztöndíj (Bursa Hungarica).

  1. óvodáztatási támogatás
  2. eltemettetési hozzájárulás1


  1. Természetben nyújtható szociális ellátások

a) lakásfenntartási támogatás közüzemi díj kifizetésének átvállalása,

b) intézményi étkezési térítési díj támogatás,

c) önkormányzati segély.


  1. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

a) gyermekjóléti szolgálat

b) gyermekek napközbeni ellátása

c) étkeztetés

d) házi segítségnyújtás

e) nappali ellátás

f) bölcsődei ellátás

g) alternatív napközbeni ellátás.



Feladat és hatáskörök gyakorlása


8.§


  1. A Képviselő-testület saját hatáskörében dönt a felsőoktatási önkormányzati szociális ösztöndíj (Bursa Hungarica) pályázatok elbírálásáról,


  1. Átruházott hatáskörben a polgármester dönt:
  1. önkormányzati segélyről.


  1.  Az önkormányzat képviselő testületének javaslattevő, véleményező szerve szociális ellátásokat érintő kérdésekben a „Hernádnémeti Szociálpolitikai Kerekasztal”. A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:
    1. az önkormányzat polgármestere, és a képviselő-testület kijelölt tagja;
    2. a polgármesteri hivatal szociális ügyintézője;
    3. önkormányzati fenntartású szociális intézmény vezetője,
    4. önkormányzati fenntartású köznevelési intézmény vezetője

A Hernádnémeti Szociálpolitikai Kerekasztal legalább évente egy ülést tart. Munkájának megszervezésében, és az igazgatási feladatok ellátásában közreműködik a jegyző.


  1.  A Hernádnémeti Szociálpolitikai Kerekasztal feladata:
  • az aktív korúak ellátását érintő kérdésekben véleményt nyilvánít,
  • szociális ellátásokat érintő kérdésekben javaslatot tehet a képviselő-testület felé,
  • a képviselő-testület ad hoc felkérésére javaslatot tesz, véleményt nyilvánít.



Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


Aktív korúak ellátása


9.§


(1) Nem állapítható meg az aktív korúak ellátására való jogosultság annak a személynek:

            a) akivel szemben a jegyző megállapítja, hogy az önkormányzati rendeletben foglalt köztisztaságot biztosító rendelkezéseket nem tartotta be, a használatában lévő területet hagyta elgazosodni,

            b) aki a lakhatására szolgáló ingatlan előtt a meglévő csapadékvíz elvezető rendszert nem tartja tisztán,

            c) aki nem veszi igénybe a szemétszállítás kötelező közszolgáltatást,

            d) aki nem gondoskodik a megfelelő higiénés körülmények biztosításáról, legalább űrgödrös árnyékszék kialakításával,

            e) aki a lakhatására szolgáló ingatlan művelésre alkalmas területét legalább 30%-ban nem hasznosítja.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezések betartását a Jegyző 3 havonta ellenőrzi, az ellenőrzés során tapasztaltakat fotókkal dokumentálja.


(3) Ha az illetékes bizottság a hivatal tevékenységében a képviselő-testület által a rendeletben megfogalmazott, és elérni kívánt céljaitól való eltérést észlel, a jegyzőtől tájékoztatást kérhet, intézkedést kezdeményezhet.


(4) A felülvizsgálat során meg kell szüntetni az ellátását annak, aki a 9.§ (1) bekezdésben felsorolt feltételeket a jegyző felhívásának kézhezvételét követő 8 napon belül nem teljesíti.


(5) Az aktív korúak ellátására való jogosultság időtartama alatt – külön kérelem alapján – az a személy, aki

a) a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakvéleménye szerint legalább 30 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy

b) szakorvos által kiállított igazolás alapján pszichiátriai beteg, szenvedély beteg, vagy kényszergyógykezelés alatt áll, vagy

c) veszélyeztetett terhes és ezt a szakorvos igazolja vagy

d) az előző munkaközvetítés során a foglalkoztatás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat eredményeként alkalmatlannak minősült és az orvosi véleményen  nincs felülvizsgálati határidő  megjelölve

rendszeres szociális segélyre jogosult.


(6) Az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki az Szt. 37. § (1) bekezdés b)-c) pontja, valamint e rendelet 9. § (5) bekezdése alapján rendszeres szociális segélyre jogosult, a segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatával (a továbbiakban: Családsegítő Szolgálat).


(7) A (6) bekezdésben meghatározott személy köteles a Családsegítő Szolgálatnál:

a) az aktív korúak ellátásának megállapításáról szóló határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül felkeresni és ott nyilvántartásba vetetni magát,

b) részt venni az egyéni élethelyzethez igazodó, beilleszkedést elősegítő program kidolgozásában,

c) írásban megállapodást kötni a beilleszkedést segítő program megvalósítására, a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül,

d) teljesíteni a megállapodásban vállaltakat,

e) köteles közreműködni legalább háromhavonta történő személyes találkozás létrejöttében.


(8) A Családsegítő Szolgálat feladatai az együttműködés keretében:

a) figyelemmel kíséri a rendszeres szociális segélyre vonatkozó határozatban megállapított határidő betartását és annak megszegése esetén megvizsgálja a mulasztás okát,

b) a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt a jogerős határozat alapján – a megjelenéskor – nyilvántartásba veszi,

c) tájékoztatja a rendszeres szociális segélyre jogosult személyt a beilleszkedést segítő program elkészítésének menetéről a programok típusairól, az együttműködés eljárási szabályairól,

d) a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával kidolgozza az egyéni élethelyzethez igazodó beilleszkedést segítő programot, és arról a segélyben részesülő személlyel írásban megállapodást köt.

e) folyamatosan kapcsolatot tart a rendszeres szociális segélyre jogosult személlyel és legalább 3 havonta személyes találkozás útján figyelemmel kíséri a beilleszkedést segítő programban foglaltak betartását,

f) legalább évente írásos értékelést készít a beilleszkedést segítő program végrehajtásáról és amennyiben szükséges a segélyre jogosult személy bevonásával módosítja a programot.


(9) A beilleszkedést segítő programok típusai az együttműködő személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva a következők:

a) álláspontfelmérő és álláskeresési tréningek,

b) szociális életvezetési tanácsadás,

c) mentálhigiénés tanácsadás,

d) pályaválasztási és pályakorrekciós tanácsadás,

e) munkavállalási tanácsadás, tréning,

f) a nem foglalkoztatott személy saját erőforrásainak feltárására irányuló egyéni esetvezetés,

g) más ellátási formákhoz való hozzájutás elősegítése.



(10) A rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodottnak nem minősülő személy együttműködési kötelezettségét megszegi, ha a 9. § (7) bekezdésében foglaltak bármelyikét nem teljesíti.

(11) Az együttműködési kötelezettség megszegése esetén a Családsegítő Szolgálat munkatársa:

a) 5 napon belül írásban, vagy személyesen megkeresi az együttműködésre köteles személyt, aki az együttműködési kötelezettség megszegésének okát megkeresést követő 8 napon belül igazolhatja,

b) vizsgálja a mulasztás okát és amennyiben az együttműködésre köteles személy:

ba) önhibáján kívül nem tett eleget kötelezettségének megkezdi, illetve folytatja az együttműködést,

bb) önhibájából nem tett eleget kötelezettségének soron kívül értesíti a közös önkormányzati hivatal jegyzőjét az együttműködés létrejöttének elmaradásáról, illetve megszegéséről.

(12) Az a segélyezett, aki a segély folyósításának időtartama alatt együttműködési kötelezettségét neki felróható módon 2 éven belül ismételten megszegi, az ellátásra való jogosultságát – az Szt. 37/B § (2) bekezdése alapján – meg kell szüntetni.

(13) A (11) bekezdésben említett megszegés tényét a Családsegítő Szolgálat soron kívül közli a közös önkormányzati hivatal jegyzőjével.2


Lakásfenntartási támogatás

10.§

Nem állapítható meg normatív lakásfenntartási támogatásra való jogosultság annak a személynek:

            a) akivel szemben a jegyző megállapítja, hogy az önkormányzati rendeletben foglalt köztisztaságot biztosító rendelkezéseket nem tartotta be, a használatában lévő területet hagyta elgazosodni;

            b) aki a lakhatására szolgáló ingatlan művelésre alkalmas területét legalább 30%-ban nem hasznosítja;

            c) aki a lakhatására szolgáló ingatlan előtt a csapadékvíz elvezető rendszert nem tartja tisztán,

            d) aki nem gondoskodik a megfelelő higiénés körülmények biztosításáról, legalább űrgödrös árnyékszék kialakításával.


Önkormányzati segély


11.§


  1. A polgármester átruházott hatáskörben önkormányzati segélyben részesítheti az arra rászorulót az Sztv. 45.§ (1) és (4)-(5) bekezdése szerint.3



  1. Segély iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz lehet benyújtani, a rendelet mellékletét képező formanyomtatványon, melyhez mellékelni kell a jövedelem- és vagyonnyilatkozatot a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól, a nyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről szóló igazolásokkal együtt.


  1. Amennyiben az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a készpénz segélyt a jogosult nem a rendeltetésének megfelelően használja fel, úgy a segélyt e rendeletben megállapított természetbeni ellátással kell biztosítani.


  1. Külön méltánylást érdemlő esetben a kérelmező évente legfeljebb egy esetben jövedelmére tekintet nélkül önkormányzati segélyben részesülhet.


  1. Önkormányzati segély elbírálásánál az alábbi egy főre eső jövedelmi értékhatárokat kell figyelembe venni:
  • egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200 %-át,
  • gyermekét egyedül nevelő, valamint 3 és többgyermekes család esetén a nyugdíjminimum 200 %-át,
  • minden más esetben a nyugdíjminimum 150 %-át.4


  1. Aki az önkormányzat által folyósított rendszeres pénzellátásban (rendszeres szociális segély, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, lakásfenntartási támogatás, óvodáztatási támogatás, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény) részesül, az csak különösen indokolt esetben részesülhet önkormányzati segélyben.


  1. Önkormányzati segély eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra adható.

Az egyszeri alkalommal a kérelmező háztartásában alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadásokhoz adható segély minimális összege 2.000,- Ft, maximális összege 5.000,- Ft lehet.


(8) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, a helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 2014. évben 150.000,- Ft.5


Eltemettetési hozzájárulás


12. §


  1. A hozzájárulásra jogosult az Szt. 26.§-ában megállapított önkormányzati jogkörben az, aki a hernádnémeti lakóhellyel rendelkezett elhalt eltemettetéséről gondoskodott és állandó lakóhelye Hernádnémeti községben van.6


  1. Nem tarthat igényt a hozzájárulásra az, ahol a családban az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát – egyedülálló esetén annak négyszeresét – meghaladja.


  1. A hozzájárulás összege 30.000,- Ft.


  1. A hozzájárulás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell előterjeszteni, csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, jövedelemigazolásokat és a temetési számlákat.


  1. Amennyiben feltételezhető, hogy az elhunyt hagyatékából a temetés költsége fedezhető lenne, és a temettető családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a (2)-ben foglalt jövedelem határt, kérelemre legfeljebb 50.000,- Ft kamatmentes eltemettetési kölcsönben részesíthető. A kölcsön összegét hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél be kell jegyeztetni.


  1. A hozzájárulási kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik, aki a kérelem elbírálásáról azonnal, de legkésőbb 15 napon belül dönt.


  1. A hozzájárulást az önkormányzat képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26.§-a alapján biztosítja.7


Felsőoktatási önkormányzati szociális ösztöndíj



13.§


  1. Az ösztöndíj olyan pénzbeli szociális támogatás, melyet az önkormányzat a 51/2007.(III.26.) Korm. rendelet szabályai szerint megállapított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj rendszerhez kiegészítésként ad.


  1. Szociális ösztöndíjba részesülhetnek azok a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók, akik az Ösztöndíj rendszer keretében támogatott és állami felső oktatási intézményben, továbbá nem állami felső oktatási intézményekben az Oktatási Minisztérium és intézmények közötti megállapodás alapján első alapképzésben, első szakirányú képzésben, valamint első akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat.


  1. Ösztöndíjban kizárólag az önkormányzat területén bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok részesülhetnek.


(4)       A szociális ösztöndíj elnyerésére évente pályázatot kell kiírni, amit a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kell kifüggeszteni.

A pályázat elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

A szociális rászorultság kritériumait a 51/2007.(III.26.) Korm. rendelet tartalmazza.

(5)       A pályázatok elbírálásánál az általános szerződési feltételekben meghatározott alapfeltételek mellett az alábbi sorrendet kell figyelembe venni a támogatás meghatározásakor:


                  a pályázó

  1. árva, vagy félárva,
  2. családjában lévő eltartottak száma 3, vagy annál több,
  3. gyermeket nevel,
  4. egyedül neveli gyermekét,
  5. valamilyen betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást igénylő beteg, vagy rokkant van.
  6. eltartója, szülője munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül,
  7. állandó lakhelyén kívüli intézményben tanul,
  8. nem részesül kollégiumi ellátásban,
  9. családjában az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér bruttó összegét, melytől kivételes méltányolást érdemlő helyzetben a képviselő-testület eltérhet.


(6)   Szociális ösztöndíj havi összege 1 000 Ft-tól 5 000 Ft-ig terjedhet.


(7)     Az önkormányzat kötelezettséget vállal arra, hogy az általa megítélt havi támogatási összeget 10 hónapon keresztül akkor is a pályázó rendelkezésére bocsátja, ha a támogatásban részesített pályázó sem megyei, sem az OM kiegészítő támogatását nem kapja.


(8) A pályázat kiírásáról a Képviselő testület minden évben, a Támogatás Kezelő megkeresését követően dönt.


Óvodáztatási támogatás


14.§


Az óvodáztatási támogatás megállapítására és folyósítására a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX. 10.) Kormány rendelet (továbbiakban: Gyer.) szabályait kell alkalmazni, mely szabályok alapján pénzbeli támogatás folyósítására kerül sor.



Természetben nyújtott szociális ellátások


15.§


  1. Természetbeni szociális ellátásként nyújtható:
  1. a lakásfenntartási támogatás,
  2. intézményi étkezési térítési díj támogatás
  3. önkormányzati segély8


  1. Természetbeni ellátás különösen az élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő segély, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló, gazdálkodást segítő támogatás.


  1. Közüzemi díj kifizetésének támogatási összegét a szolgáltató szervezetnek kell átutalni.


  1. A rendszeres intézményi étkezési térítési díjtámogatást a kedvezményezettek minden esetben természetbeni juttatásként kapják.



Köztemetés


16.§


(1)       Az önkormányzat költségére kell gondoskodni annak az elhunyt személynek az eltemetéséről, akinek nincs, vagy nem lelhető fel tartásra köteles és képes hozzátartozója.


(2)       Ha az elhunytnak olyan vagyona maradt, amelyből a temetés költsége fedezhető lett volna, akkor a költségeket hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni.


(3)       A temetéssel kapcsolatos szervezési feladat a polgármesteri hivatal feladatát képezi.



A gondozást nyújtó ellátások


17.§


Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata a következő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat tartja fenn.


  1. Gyermekek napközbeni ellátása:

a) óvodai napközbeni ellátás,

b) bölcsődei napközbeni ellátás

c) alternatív ellátások


  1. Étkeztetés.


  1. Házi segítségnyújtás.


  1. Családsegítés, melynek során az Szt. 64-65. §-ait kell alkalmazni.



Gyermekek napközbeni ellátása


18.§


  1. A gyermekek napközbeni ellátásában részesülők esetén az étkezésért fizetendő térítési díj alapját képező norma mértékét a költségvetési rendelet tartalmazza.


  1. A személyi térítési díjat a gyermekétkeztetésre vonatkozó hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani, a fenntartó egyéb intézményi térítési díjat nem állapít meg.


Étkeztetés


19.§


  1. Napi egyszeri melegétkeztetést biztosít az önkormányzat térítés ellenében azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik azt
  1. önmaguknak vagy eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani,
  2. vagy aki koruk vagy egészségi állapotuk miatt az étkezésről más módon nem tudnak gondoskodni.


  1. Kérelemre az ebéd házhozszállításáról az Önkormányzat a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ keretein belül gondoskodik.









Házi segítségnyújtás


20.§.


(1) Házi gondozásban kell részesíteni azt a személyt, aki otthonában önmaga ellátására saját erőből nem képes, betegsége vagy életkora miatt a településen élő közeli hozzátartozói a gondozást ellátni nem tudják.


  1. A házi segítségnyújtás keretében ellátandó feladatok elsősorban a napi cikkek bevásárlása, gyógyszerek beszerzése, ebéd házhozszállítása, kisebb házi munka elvégzése (takarítás, mosás, stb.)


  1. A házi segítségnyújtást a gondozók a 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet alapján végzik.


Bölcsődei ellátás

21.§


  1. A bölcsőde a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését biztosító intézmény. Ha a gyermek a 3. évét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, a 4. évének betöltését követő augusztus 31-ig nevelhető és gondozható a bölcsődében.

(2) A bölcsőde intézményvezetője dönt a gyermek felvételéről. A férőhelyeket elsősorban Hernádnémeti lakóhellyel rendelkező gyermekekkel kell feltölteni. Kihasználatlan férőhely esetén az intézmény vezetője az egyéb feltételeknek megfelelő, a településsel szomszédos területekről is vehet fel gyermeket.

(3) A bölcsődébe felvehető gyermekek köre: 2-3 éves gyermekek –az intézményvezető döntése alapján kivételesen 18 hónapos gyermekek.

A szülőnek (törvényes képviselőnek) a gyermek bölcsődei jelentkezéshez csatolnia kell a házi gyermekorvos igazolását arról, hogy a gyermek egészségi állapota alapján bölcsődében gondozható. Nem gondozható bölcsődében a fertőző beteg gyermek mindaddig, amíg a házi gyermekorvos igazolása szerint ez az állapota fennáll.

  1. A felvételről szóló döntés meghozatalánál figyelembe kell venni, hogy a szülők rendelkeznek e munkaviszonnyal, és előnyben kell részesíteni annak a gyermeknek a felvételét, akinek emiatt a napközbeni gondozása másként nem biztosított.

(5) A bölcsődei ellátás megszűnik

a) a bölcsődei nevelési év végén, ha a gyermek a 3. évét betöltötte,

b) ha a gyermek az (1) bekezdés második fordulata szerinti életkort elérte.

  1. A bölcsődei felvétel során előnyben kell részesíteni azt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket, akinek szülője vagy más törvényes képviselője igazolja, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.


Alternatív ellátás


22.§


  1. Ha a bölcsőde alapfeladatát nem veszélyezteti, a többcélú intézmény szakmai programjában foglaltak szerint térítési díj ellenében külön szolgáltatásként
    1. játszócsoportot,
    2. időszakos gyermekfelügyeletet működtethet.

A külön szolgáltatásokat a gyermek 6. életévének betöltéséig lehet igénybe venni.


  1. A játszócsoportban szakképzett gondozónő segítségével gyermekfelügyelet vagy a gyermek és a szülő (gondozó) együttes játéklehetősége biztosítható.


(3) Az időszakos gyermekfelügyelet keretében a gyermek számára a szülő (gondozó) által igényelt alkalommal és időtartamban bölcsődei ellátás nyújtható az e célra létrehozott játszócsoportban vagy a normál bölcsődei csoport üres férőhelyein.



Az ellátások igénybevételének módja


23. §


(1)       A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátás az igénylő kérelmére történik.


(2)       Az óvodai és bölcsődei ellátás iránti kérelmet a Hernádnémeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde főigazgatójához kell benyújtani. Az egyéb személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevétele iránti kérelmet a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ vezetőjéhez kell benyújtani.


(3)       A Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ vezetője köteles külön eljárás nélkül e rendeletben meghatározott ellátásokra szolgáltatást nyújtani, ha az érintett személy életét, testi épségét a késedelmes intézkedés veszélyeztetné.



Nappali ellátás


24. §


  1. A nappali ellátást az önkormányzat az Idősek klubja keretein belül biztosítja a
  • hajléktalanoknak és az
  • otthonukban élő:
  1. 18. életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló önmaguk ellátására részben képes személyeknek,
  2. 18. életévüket betöltött, fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegeknek.


  1. A nappali ellátás keretén belül gondoskodni kell a napközbeni tartózkodásról, az alapvető higiéniai szükségletek kielégítéséről, az ellátottak napközbeni helyben történő étkeztetéséről, az egész napos foglalkoztatásról és a szabadidő hasznos eltöltéséről.


  1. A nappali ellátásban való részvétel önkéntes, a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt a felvételről és a nappali ellátás megszüntetéséről. A nappali ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátott olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, ami zavarja az ellátottakat, a klub működését, nem vesz részt a foglalkozásokon, nem tartja be az intézet házirendjét, és nem teljesíti felszólítás ellenére sem a térítési díj fizetési kötelezettségét.




Eljárási rendelkezések


25.§


  1. A támogatás iránti kérelmet a képviselő-testülethez címezve a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.


  1. A Polgármesteri Hivatal a támogatást igénylő szociális helyzetéről tájékozódik.

Ennek keretében:

  1. becsatoltatja az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló igazolásokat, és egyéb jövedelmi, vagyoni viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat,
  2. környezettanulmányt készít az igénylőnél.

A környezettanulmány elkészítésében a Polgármesteri Hivatal igénybe veheti a Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ családsegítőjének közreműködését


  1. Amennyiben az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag vagy túlnyomórészt vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, illetve kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, a Polgármesteri Hivatal megkéri a NAV igazolását, jövedelemadó alapjuk tárgyában.


  1. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Polgármesteri Hivatal már bármely ügyben vizsgálta, s nem feltételezhető azokban lényeges változás.


  1. A Képviselőtestület az e rendeletben szabályozott ellátásokra való jogosultság feltételeit évente felülvizsgálja.



  1. A támogatásban részesülő a jogosultsága feltételeit érintő lényeges tények, jövedelmi, vagyoni viszonyainak megváltozását, annak bekövetkeztét követő 15 napon belül köteles a Polgármesteri Hivatalhoz bejelenteni.


Intézményi jogviszony megszűnése

26.§


  1. Az intézményi jogviszony megszűnik

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult halálával,

c) a határozott idejű intézeti elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával.


  1. Az intézményi jogviszony megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezheti. A jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezése alapján az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti. Ilyen esetben a jogviszony a felek megegyezése szerinti időpontban, ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.


  1. Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti, ha a jogosult

a) másik intézménybe történő elhelyezése indokolt,

b) a házirendet súlyosan megsérti,

c) intézményi elhelyezése nem indokolt.


  1. Az intézmény vezetője az ellátás megszüntetéséről, valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét. Ha a megszüntetéssel a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül az intézmény fenntartójához fordulhat. Ilyen esetben az ellátást változatlan feltételek mellett mindaddig biztosítani kell, amíg a fenntartó, illetve a bíróság jogerős és végrehajtható határozatot nem hoz.



Záró rendelkezések


27.§


  1. E rendelet 2014. január 1. napjával lép hatályba.


  1. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a többször módosított szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény végrehajtásáról alkotott 16/2008. (XI. 25.) önkormányzati rendelet.



1,2,3,4,5,6,7,8Módosította a 8/2014.(IV.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. május 1. napjától.




dr. Orosz Zsolt sk.                                        Boros Lajosné dr. sk.

                         polgármester                                                       jegyző




I. melléklet

Kérelem

Alulírott kérem Hernádnémeti Önkormányzatának Polgármesterét, hogy részemre az alábbi indokok miatt önkormányzati segélyt megállapítani szíveskedjenek.

...................................................................................................................................................................

................................................................................................................................................................................................. ...................................................................................................................................

Kérelmező neve :............................................... Születési név :..................................

Születési hely : ...............................Születési idő : ......................TAJ szám: ...............

Anyja neve : ................................... Családi állapot: :..................Szig.szám.: ...............

Foglalkozása : .............................Jövedelme : .......................Egyéb jövedelme:…......

Számlaszám:  □□□□□□□□ □□□□□□□□ □□□□□□□□ Számlatulajdonos neve: ...........................................................................................


Házastárs (élettárs) neve : ............................................ Születési név : .......................

Születési hely : .....................................Születési idő : .....................TAJ szám:……….

Anyja neve : ......................................... Családi állapot: :.................Szig.szám : .........

Foglalkozása : ...................................Jövedelme : ..................... Egyéb jövedelme:…..

                                Hernádnémeti, ....................................... utca ……..... szám.


Kérelmező közös háztartásában lévő személyek adatai :


Gyermekek neve:                          Szül hely :     Szül. idő:         Ellátás összege:

1. ...............................................................................................................................Ft.

2. ...............................................................................................................................Ft.

3. ...............................................................................................................................Ft.

4. ...............................................................................................................................Ft.  Egyéb családtagok neve:                  Szül hely :       Szül. idő:                Jövedelem:….

...................................................................................................................................Ft.

………………………………………………………………………………………………..Ft.

Az önkormányzattól az alábbi juttatásban részesülök: (kérjük, aláhúzással jelölje)

- foglalkoztatást helyettesítő támogatás

- rendszeres szociális segély

- lakásfenntartási támogatás

- rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

- óvodáztatási támogatás

Összes jövedelem: ...................,-Ft. A család létszáma: .......... fő Egy főre jutó jövedelem: ............,-Ft.

A kérelemhez csatolni kell a közös háztartásban együtt élők kereseti igazolását, a családi pótlék szelvényt, nyugdíjszelvényt, stb. Ügyemben kérem a hatósági eljárás lefolytatását igen – nem. Az eljárás megindításáról értesítést kérek igen – nem.


Hernádnémeti, 2013..........................................…………………………


            ……..……………………… ……………………   ……………………….

                       kérelmező                           kérelmező társa               egyéb hozzátartozó


Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere

3564 Hernádnémeti, Kossuth L. u. 38. Tel/fax: 06 (46) 594-220; - 594-227 ;

E-mail: pmh.hernadnemeti@hernadktv.hu

Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyi adatai:

1. A kérelmező személyre vonatkozó személyi adatok:

Kérelmező neve: ……………………………………………       Születési neve: ................................

Anyja neve:………………………………………………Születési hely, idő: …………………...............

Társ neve: ………………………………………………Születési neve: ..............................................

Anyja neve:………………………………………… Születési hely, idő: ………………………………..

Lakóhely: Hernádnémeti,……………………………….... Tartózkodási helye: .................................



II. A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának vagyona:

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ..................................................... város/község .......................................... út/utca .............. hsz. alapterülete: ....... m2, tulajdoni hányad: ....................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* ..........................................,- Ft.      Haszonélvezeti joggal terhelt:   igen           nem     (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................................................... város/község .......................................... út/utca .............. hsz. alapterülete: ....... m2, tulajdoni hányad: ....................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* ..........................................,- Ft.


3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... .......................................... út/utca .............. hsz. alapterülete: ....... m2, tulajdoni hányad: ....................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* ..........................................,- Ft.


4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .......................................... út/utca .............. hsz. alapterülete: ....... m2, tulajdoni hányad: ....................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* ..........................................,- Ft.

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ........................................................................ típus ........................................... rendszám

a szerzés ideje: .......................................................

Becsült forgalmi érték:** ..........................................,- Ft.

b) tehergépjármű, autóbusz: ............................................................. típus ........................................... rendszám

a szerzés ideje: .......................................................

Becsült forgalmi érték:** ..........................................,- Ft.



C. Összes vagyon


A család összes vagyonának becsült forgalmi értéke: ............................,-forint; Egy főre jutó forgalmi érték: .........................,-forint


Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Kelt: Hernádnémeti, 2013. ...........................................................................


...............................................................                                                              ………………………………………….

                     Kérelmező                                                                                                           Kérelmező társa



Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.


*   Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora, és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.




II. melléklet


KÖRNYEZETTANULMÁNY

A JÖVEDELEM ÉS VAGYONNYILATKOZATHOZ 

 ÜGYIRAT SZÁMA: ………………/20……… 


Név: ..........................……………………………..Hernádnémeti, ……………….….utca ................, hsz.


1. Nevezett és vele közös háztartásban élők adatai:










































Egy főre eső havi rendszeres jövedelem: ............Ft/fő/hó

Mg. termelésből szárm. jöv.:            ............ Ft/év

Őstermelői ig.-ban szereplő összeg:      …......... Ft./év


Munkaképes-e: IGEN - NEM  Csökkent munkaképességű: ............................ miatt.


3./ A lakásban milyen minőségben lakik: tulajdonos, családtag, albérlő

    Saját ház esetén annak állapota: ............................


Részesült-e az önkormányzattól ellátásban:                       Igen – Nem


Milyen ellátást kapott: .........................................................

Időpont: ......................, Ft: ......................., Hat.száma: ...............

Időpont: ......................, Ft: ......................., Hat.száma: ...............

Időpont: ......................, Ft: ......................., Hat.száma: ...............

Időpont: ......................, Ft: ......................., Hat.száma: ...............



4./ Lakás berendezésének, a család ruházatának, élelmezésük minősége:

    Lakás berendezése: Jó,             megfelelő       ,           elfogadható,

    Komfortfokozata: Összkomfortos, komfortos, komfort nélküli

    Család ruházata: Jó, megfelelő,            elfogadható

    Élelmezésük:         Jó,      megfelelő       ,elfogadható

    Fűtési mód: Gáz, központi fűtés, vegyes tüzelés


5./ Milyen földterülettel rendelkezik:

    Szántó........... m2, gyümölcsös:......... m2, erdő: ......... ARK.



6./ Milyen gépi felszereléssel rendelkezik:

    személygépkocsi, tehergépkocsi mg. erőgép, stb.:…………………………………………………………             




        Havonta ismétlődő kiadások:


Ssz:

Megnevezés

Összeg (Ft)

1.



2.



3.



4.



5.



6.



7.



8.




Összesen:



Lakás berendezése, felszereltsége, a család életszínvonala, életvitelének rövid leírása:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Állatállomány:……….


Hernádnémeti, 20.. ............. hó ..... nap





Kérelmező aláírása

Környezettanulmányt végző aláírása