Hernádnémeti Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 12. 21- 2014. 01. 30

Hernádnémeti Önkormányzat képviselő-testület

18/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében, illetve a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (folyékony hulladék) összegyűjtését és elszállítását Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata közszolgáltatás útján biztosítja Hernádnémeti község közigazgatási területén.

2. § A közszolgáltatást a Borsodvíz Zrt. végzi Hernádnémeti közigazgatási belterületén és a belterületről begyűjtött háztartási szennyvizet az önkormányzat résztulajdonában álló Körömi Szennyvíztisztító telepen adja át ártalmatlanításra.

3. § A közszolgáltatást a hernádnémeti ingatlanok tulajdonosai vagy használói eseti jelleggel a szennyvízgyűjtésre kialakított létesítmény (házi szennyvízgyűjtő) kapacitásának függvényében a közszolgáltatótól történő közvetlen szolgáltatás megrendelés útján köteles igénybe venni.

4. § A közszolgáltató

            a) köteles a kibocsátó szolgáltatás megrendelésétől számított három napon belül a kibocsátó használatában lévő ingatlanról a háztartási szennyvizet az arra alkalmas gépjárművel elszállítani

            b) a begyűjtött szennyvizet az arra kijelölt szennyvíztisztító műben köteles átadni

            c) a szolgáltatásért a közszolgáltató a megrendelő részére számlát állít ki a közszolgáltatási díjról

5. § Az ingatlan tulajdonos vagy használó

  1. aki a szennyvízcsatorna hálózatra nem kötött rá, az ingatlanán keletkező háztartási szennyvizet köteles közműpótló létesítményben gyűjteni és ideiglenesen tárolni

  1. köteles az összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállíttatásáról gondoskodni az önkormányzat által kijelölt közszolgáltató igénybevétele útján megrendelés alapján

  1. köteles megfizetni a szolgáltatás díját a közszolgáltató által kiállított számla alapján

  1. az általa összegyűjtött háztartási szennyvíz nem tartalmazhat a környezetre veszélyes anyagot, technológiai eredetű szennyvizet, mérgeket

  1. megszűnik a közszolgáltatás igénybe vételi kötelezettsége a kiépített szennyvízhálózatra történő rákötés napjával

6. § Közszolgáltatásra vonatkozó szerződés tartalmi elemei

  1. közszolgáltatást biztosító önkormányzat adatai
  2. közszolgáltató neve, székhelye, azonosító adatai
  3. a közszolgáltatásban résztvevő felek által kijelölt kapcsolattartók neve, telefonszáma
  4. a közszolgáltatásban résztvevő felek jogai, kötelességei
  5. közszolgáltatási díj megállapításának szabályai
  6. a közszolgáltatási tevékenység biztosításának módja
  7. a közszolgáltatási szerződés megszűnésének, megszüntetésének esetei

7. §     (1) Az ingatlan tulajdonosa vagy használója kizárólag az önkormányzat által kijelölt közszolgáltatót veheti igénybe, az ingatlanán az előírások szerint összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására.

            (2) A megrendeléssel az ingatlan tulajdonosa, használója és a közszolgáltató között szerződés jön létre.

            (3) A szerződés alapján a háztartási szennyvizet a közszolgáltató a megrendelővel egyeztetett időpontban szállítja el.

8. § A közszolgáltatás igénybevételéért a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos díjat kell fizetni. A közszolgáltatás díja 470,-Ft/m3 . A díj az áfát nem tartalmazza. A szállítási költség 6.400,-Ft/alkalom.

9. § Az ingatlan tulajdonosát vagy használóját a közszolgáltatás igénybevételéért díjfizetési kötelezettség terheli, melynek elmulasztása a megfizetésre nyitva álló határidő elmulasztása esetén díjhátralék keletkezik és adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. A díjhátralék vonatkozásában a Vgtv. 44/E. § előírásait kell alkalmazni.

10. § A szolgáltatás megrendelésével a megrendelő hozzájárul a személyes adatainak az önkormányzat és a közszolgáltató általi kezeléséhez (név, lakcím, fogyasztásának adatai).

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

 dr. Orosz Zsolt sk.                                                              Boros Lajosné dr. sk.

   polgármester                                                                            jegyző