Hernádnémeti Nagyközség képviselő testületének 1/2019 (I.21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 21- 2019. 01. 21

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdés, 25.§ (3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, ugyanezen § (3) bekezdésében, 45.§ (1) és (3) bekezdéseiben, 48.§ (4) bekezdésében, 58/B.§ (2) bekezdésében és 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4.§ (1) A Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi pénzbeni ellátásokat állapíthatja meg:

a) rendkívüli települési támogatás

aa) átmeneti támogatás

ab) tüzelőtámogatás

ac) kárenyhítési támogatás

ad) temetési támogatás

ae) életkezdési támogatás

b) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatás.

(2) A Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi természetbeni ellátásokat állapíthatja meg:

  1. rendkívüli települési támogatás

aa) letelepedési támogatás

ab) idősek lakókörnyezet-rendezési támogatása

ac) idős korúak vagy mozgáskorlátozottak egészségügyi szakrendelésre szállítása

ad) természetbeni kiegészítő temetési támogatás


  1. köztemetés


(3) Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata igény esetén a következő, személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat biztosítja a rászorulók részére:

  1. szociális étkeztetés
  2. házi segítségnyújtás
  3. család-és gyermekjóléti szolgálat
  4. idősek nappali ellátása”


2. §


A 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„8.§ (1) A tüzelőtámogatás a rendkívüli élethelyzetbe került személyek egyszeri, vissza nem térítendő támogatása, amely a rászorulók tüzelőanyaggal történő ellátását szolgálja.

 (2) A tüzelőtámogatás elbírálására a polgármester jogosult, a támogatás összege 15.000.-Ft.

(3) Tüzelőtámogatásra jogosultak azok a személyek, akiknek a családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg 100.000 Ft-ot.

(4) Tüzelőtámogatás iránti támogatási kérelem 1 fűtési idényben legfeljebb 1 alkalommal, január 1. és január 31. között nyújtható be. A február 1. és december 31. közötti időszakban kérelem nem nyújtható be.

(5) A támogatás adott fűtési idényben lakóingatlanonként csak egy személy részére kerülhet megállapításra.”

3. §


A 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet 11. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„11. § (1) Az életkezdési támogatás a Hernádnémeti településen letelepedni szándékozó házaspárok, élettársi kapcsolatban élők, illetőleg gyermeket egyedül nevelő szülők egyszeri, vissza nem térítendő önkormányzati támogatása, ha legalább egyikük érettségivel rendelkezik, büntetlen előéletűek, s a településen – nem közeli hozzátartozójuktól - lakóingatlant vásárolnak, vagy építenek, és az általuk vásárolt vagy épített ingatlanon lakóhelyet létesítenek.

(2) Az életkezdési támogatás elbírálására a Képviselő-testület jogosult.

(3) Az életkezdési támogatásra jogosultak azok a személyek, akiknek a családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg 300.000 Ft-ot.

 (4) Az életkezdési támogatás összege 300.000 Ft.

(5) A kérelmet a tulajdonjognak az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzését vagy a megépített lakóház használatbavételi engedélyének megszerzését követően, a lakóhely létesítésétől számított 180 napon belül lehet benyújtani. A határidő jogvesztő.

(6) A támogatásban egy személy élete során csak egy alkalommal részesülhet.

(7) A támogatott köteles vállalni, hogy a vásárolt vagy megépített ingatlant a támogatás igénybevételétől számított 5 éven belül nem idegeníti el, illetőleg lakóhelyét az ingatlanban 5 éven keresztül nem szünteti meg.

(8) Aki a (7) bekezdésben foglalt kötelezettségét megszegi, a kapott támogatást kamatmentesen köteles visszafizetni. A támogatottat terhelő kötelezettség biztosítására az Önkormányzat az ingatlan-nyilvántartásba a támogatásnak megfelelő összeg erejéig jelzálogjogot valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be.

(9) Az életkezdési támogatásra nem jogosult, aki a 17/A. § szerinti letelepedési támogatást már igénybe vette.”


4. §



A 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet 14. §-a hatályát veszíti.


5. §


A 6/2015. (II.28.) önkormányzati rendelet 17/A. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„17/A. (1) A letelepedési támogatás a Hernádnémeti településen letelepedni szándékozó házaspárok, élettársi kapcsolatban élők, illetőleg gyermeket egyedül nevelő szülők egyszeri, természetben nyújtott önkormányzati támogatása, ha legalább egyikük érettségivel rendelkezik, büntetlen előéletűek, és a településen önmaguk számára új lakóházat kívánnak építeni vagy építtetni.

(2) A letelepedési támogatás elbírálására a Képviselő-testület jogosult.

(3) A letelepedési támogatásra jogosultak azok a személyek, akiknek a családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg 200.000 Ft-ot.

(4) A letelepedési támogatás keretében az Önkormányzat ingyenes átruházás formájában, természetben, építési telket bocsájt a kérelmező rendelkezésére.

(5) A támogatásban egy személy élete során csak egy alkalommal részesülhet.

(6) A támogatott köteles vállalni, hogy a számára ingyenesen juttatott építési telken a támogatás igénybevételétől számított 5 éven belül új lakóházat épít vagy építtet, s abban lakóhelyet létesít, melyet 10 éven belül nem szüntet meg. Vállalja továbbá, hogy az ingyenesen juttatott építési telket és az azon épített családi házat 15 éven belül nem idegeníti el.


(7) Aki a (6) bekezdésben foglalt kötelezettségét megszegi, a kapott telket vagy annak értékét kamatmentesen köteles Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata részére, az erre történő felhívás kézhezvételétől történő 60 napon belül visszaszolgáltatni.

(8) A támogatottat terhelő kötelezettség biztosítására az Önkormányzat az ingatlan-nyilvántartásba a támogatásnak megfelelő érték erejéig jelzálogjogot valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be.

(9) Az életkezdési támogatásra nem jogosult, aki a 11.§ szerinti életkezdési támogatást már igénybe vette.”


6. §


Jelen rendelet kihirdetése napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszíti.



       dr. Orosz Zsolt s.k                                                                            dr. Szabó Zoltán s.k.

  polgármester                                                                                          jegyző