Hernádnémeti község képviselő testületének 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 15- 2020. 06. 18

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§ A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és annak bizottságaira, a Közös Önkormányzati hivatalra, valamint Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatára és költségvetési szerveire terjed ki, tartalmazza a helyi Önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban.


A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének


Működési költségvetési bevételét                                       519.295.295.-

Működési költségvetési kiadások                                        532.172.241.-

Működési költségvetési hiány                                               12.876.946.-

            Felhalmozási bevételét                                          147.575.973.-

            Felhalmozási kiadásait                                           359.479.394.-

            Felhalmozási hiányát                                              211.903.421.-

            Finanszírozási bevételét                                         307.379.292.-

            Finanszírozási kiadását                                            82.598.925.-

            Finanszírozási többletét                                         224.780.367.-


az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatát 974.250.560,- forintban állapítja meg.


Éves létszám költségvetési szervenként



Hernádnémeti Közös Önkormányzati Hivatal                                  13

Hernádnémeti Nagyközségi Önkormányzat                                     8 fő

            Közfoglalkoztatottak az Önkormányzat foglalkoztatásában             40

            Hernádnémeti Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde                      42 fő

            Hernádnémeti Alapszolgáltatási Központ                                        14 fő


I.

Az Önkormányzat bevételei és kiadásai

3. § A Képviselő-testület az Önkormányzat bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti megbontását a 1. melléklet szerint fogadja el.

4. § (1)A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban a 2. melléklet szerint fogadja el.

(2) Az Önkormányzat 2018. évi normatív hozzájárulások jogcímenkénti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

5. § A Képviselő-testület az Önkormányzat működési valamint felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

6. §. A Képviselő-testület a felhalmozási kiadásokat beruházásonként az 5. a felújítási kiadásokat a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

7.§ (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat előirányzat felhasználási tervét az 7/A, likviditási tervét a 7/B melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat kiadásainak megoszlását a kötelező, önként vállalt, valamint állami feladat szerinti felosztását a 8. melléklet szerint fogadja el.


Általános és céltartalék

8. § Az Képviselő-testület a kiadási előirányzaton belül

a) 0 eFt általános tartalékot

b) 0 eFt céltartalékot

állapít meg.

Több éves kihatással járó feladatok

9. § (1) Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó döntésből származó kötelezettség vállalása.

(2) Az Önkormányzat nincsen adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettsége.

(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.


Európai Uniós projektek

10. § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az Önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat 12. melléklet tartalmazza.


Közvetlen támogatások

11. § A Képviselő-testület az Önkormányzat önként vállalt feladatai között szereplő államháztartáson kívülre történő pénzeszköz átadásból 3.800.000 Ft előirányzatot a Hernádnémeti Sport Egyesület, 1.300.000 Ft előirányzatot a Hernádnémeti Polgárőr Egyesület részére, 1.000.000.- Ft előirányzatot a Római Katolikus Egyház részére címzett támogatásként az orvosi ügyelet részére 2.600.000.-ft, valamint 850.000 Ft keret összegig Bursa Hungarica támogatást hagy jóvá. A támogatás folyósítása elszámolási kötelezettség mellett támogatási megállapodás megkötését követően folyósítható.


II.

A 2019. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


12. § (1) A Képviselő-testület a 2.000.000 Ft-ot meg nem haladó kiadások tekintetében a döntési jogot a polgármester hatáskörébe utalja utólagos tájékoztatási kötelezettség mellett.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert - az Önkormányzati bevételek növelése érdekében - az átmenetileg szabad pénzeszközök lekötésére.

(3) Az önkormányzat költségvetésének végrehajtásáért a polgármester, a költségvetési szerv költségvetésének végrehajtásáért a szerv vezetője, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásért a jegyző a felelős.

(4) Az önkormányzat az elemi költségvetését az e rendelet mellékleteiben meghatározott összeggel köteles összeállítani, melyet a képviselő –testület hagy jóvá.

(5) Az önkormányzat a költségvetésben jóváhagyott előirányzattal az e rendeltben foglalt előírások figyelembevételével önállóan rendelkezik.

(6) A bevételi előirányzatot a költségvetés módosítására vonatkozó hatáskörök figyelembevételével módosítani kell, ha az adott költségvetési bevételre vonatkozó jogszabályi előírások év közben változnak, vagy amennyiben jogszabály, vagy az irányító szerv további feladatot határoz meg.

(7) Az önkormányzat és a költségvetési szervek feladatellátásuk, tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság,, hatékonyság, eredményesség, szabályszerűség követelményeit érvényesíteni a költségvetésben jóváhagyott kiadási, ezen belül a kiemelt előirányzatok betartásával.


13. § (1) Év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb a költségvetési beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-i hatállyal dönt az előirányzat módosításáról.

(2) Év közben az Országgyűlés előirányzatot zárol, annak kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


14.§ (1) A Képviselő-testület a finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket saját hatáskörben tartja.

  1. Az Önkormányzat kiadásai tekintetében a készpénzben történő teljesítés esetei a következők:
  1. munkavállalók munkabér és egyéb bér jellegű juttatás esetén összeghatártól függetlenül
  2. az Önkormányzat, polgármester vagy a jegyző által megállapított szociális jellegű juttatás esetén összeghatártól függetlenül
  3. minden más esetben esetenként 500.000.-Ft összeghatár alatt

teljesíthető készpénz kifizetés.

15. § (1) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi Önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén tájékoztatja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet utólagos tájékoztatás mellett.


Záró rendelkezések


16.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2019. év január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) Az Áht. 25. § (3)-ra hivatkozva a Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a polgármester jogosult az Önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a beszedésére és az előző évi eredeti előirányzatok alapján megállapított időarányos kiadások teljesítésére a költségvetési rendelet megalkotásáig. Ettől eltérni csak a jogszabályokon alapuló kötelezettségek és járandóságok finanszírozása esetén lehet.

(3) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások ezen költségvetési rendeletbe beépültek.





dr. Orosz Zsolt sk.                                                                                      dr. Szabó Zoltán sk.

   polgármester                                                                                                         jegyző