Hernádnémeti község képviselő testületének 10/2020 (XII.4..) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tüzelőanyag támogatás feltételeiről

Hatályos: 2020. 12. 05- 2021. 05. 30

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva,


az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. melléklet I. 8 pontja szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásával kapcsolatosan a természetben nyújtott szociális célú tüzelőanyag támogatás feltételeiről a következőket rendeli el:



1.      A rendelet célja


1.§


E rendelet célja, hogy Hernádnémeti településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultságuk alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra; meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, mint egyszeri tüzelőanyag juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és a támogatás megállapításának menetét.



2.      A rendelet hatálya


2.§


(1) E rendelet hatálya kiterjed Hernádnémeti Nagyközség közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra, akik a településen élnek életvitelszerűen is.


(2) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.






3.     A támogatás feltételei


3.§


(1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként barnakőszenet biztosíthat azok részére, aki

a) aktív korúak ellátására jogosult,

b) időskorú járadékban részesül,

c) jövedelemmel nem rendelkezik,

d) ápolási díjban részesül,

e) gyermekét egyedül neveli

f) 3 vagy többgyermekes család,

g) rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül,

h) 65 éven felüli egyedül elő nyugdíjas,

i) családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

I.) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

II.) egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

j) barnakőszén tüzelésre alkalmas fűtőberendezést használ és erről nyilatkozik.


(2) E rendelet alapján benyújtásra kerülő kérelmek esetén alkalmazni kell a1993. évi III. törvény jövedelemszámításra vonatkozó szabályait.


(3) Szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakóingatlanban élő személyek közül csak egy jogosultnak, a kérelmezőnek állapítható meg. függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. A jövedelem igazolása szempontjából valamennyi, az adott háztartásban élő személy jövedelmi viszonyát vizsgálni kell.


(4) Hernádnémeti lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.



4.§


A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azokat a jogosultakat, aki:

a)                 a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint:

aa)            aktív korúak ellátására,

ab)      időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - jogosult, (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők).


b)                 a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.





5.§


(1) A kérelmező részére adható mennyiség: maximum 10 q barnakőszén.


(2) Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


(3) A szociális célú tüzelőanyag támogatásnak a jogosult részére történő kiszállításáról – saját költségén - az önkormányzat gondoskodik.


(4) A szociális célú tüzelőanyag támogatás kiszállításakor, annak átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen köteles igazolni.



6.§


A tüzelőanyag juttatásban részesülő személy az átvett barnakőszenet nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját lakóingatlana fűtéséhez használhatja fel.



4.     A támogatás igénylésének menete


7.§


(1) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a vagyonnyilatkozatot, mely a rendelet 2. mellékletét képezi, továbbá a kérelemben foglaltak igazolására szolgáló dokumentumokat, különösen a jövedelemigazolásokat.


(2) A térítésmentes szociális célú tüzelőanyag támogatásra irányuló kérelem 2020. december 10-éig, illetőleg azon időpontig fogadható be, ameddig az önkormányzat rendelkezésére álló készlet határozattal kiutalásra nem került.


(3) A jogosultság megállapítása a kérelmek érkezési sorrendjében történik.


(4) A támogatás iránti kérelmek elbírálása során, a 4. §-ban foglalt előnyt biztosító feltételek meglétét, majd a lakóingatlanokban elő családok egy főre eső jövedelmét kell elsődlegesen vizsgálni. Egy adott kérelem, az előnyt biztosító feltételek együttes fennállása esetén – a fennálló feltételek száma alapján – előnyt élvez más kérelmekkel szemben.


 (5) A kérelmező a 1.§-ban foglaltak szerint benyújtott kérelmét - a kérelmet átvevő szóbeli felhívására - három munkanapon belül kiegészítheti, a szükséges egyéb dokumentumokat pótolhatja.


(6) A szociális célú tüzelőanyag támogatás iránti kérelem elbírálásáról a kérelem hiánytalan benyújtásától számított 30 napon belül a polgármester dönt.


(7) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során szúrópróbaszerű helyszíni szemle végezhető.



5.     Záró rendelkezések


8.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. május 31. napján hatályát veszíti.


(2) Jelen rendelet kihirdetésével egyidejűleg a Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a természetben nyújtott szociális célú tüzelőanyag támogatás feltételeiről szóló 9/2020. (XI.06.) számú önkormányzati rendelete hatályát veszíti.






dr. Orosz Zsolt sk.                                                   dr. Maksa Eleonóra sk.

               polgármester                                                                    jegyző

Mellékletek