Hernádnémeti község képviselő testületének 5/2020 (VI.25.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 06. 26

Önkormányzat) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 76.§ (1) bekezdésében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



A rendelet célja, hatálya


1.§


(1) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények, színterek és szervezetek támogatását.


(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Hernádnémeti település valamennyi lakosának jogát, hogy megismerhesse a közművelődés, az ismeretterjesztés útját, műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, kulturális örökségét megismerje, elsajátítsa. A lakosságot a közművelődési jogainak gyakorlása, érvényesítése során esélyegyenlőség illeti meg.


(3) Jelen rendelet célja, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével meghatározza az Önkormányzat által támogatott közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás módját, mértékét, a finanszírozás szempontjait, továbbá megteremtse a közművelődési alapszolgáltatások személyi és tárgyi feltétel-rendszerét.


(4) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén


a) lakcímmel rendelkező természetes személyekre,

b) az Önkormányzat szerveire

c) mindazon természetes személyekre, gazdálkodó és társadalmi, ill. civil szervezetekre, egyházakra, akik a közművelődési feladatellátásban részt vállalnak, a közművelődési tevékenységben részt vesznek.


Az Önkormányzat közművelődési feladatai


2. §

Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 76.§ (3) bekezdés a)-g) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

  1. művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  3. az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
  4. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,
  5. az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.
  6. a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint
  7. a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.



Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának formája, módja


3. §

Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§-ának (1) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 2. §-ában foglalt feladatainak ellátását integrált közösségi és szolgáltató tér működtetése útján biztosítja.



A közművelődési feladatellátás támogatása, együttműködés


4. §


(1) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli, és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve más kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.


(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a)         a település területén működő köznevelési, közoktatási intézményekkel

b)        a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

c)        a települési székhelyű, kulturális tevékenységet is végző gazdálkodó szervezetekkel,

d)        a közművelődési feladatokat is ellátó civilszervezetekkel,

e)        az egyházakkal,

f)         közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel, és

g)        a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.


(3) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

  1. a helyi sajtón,
  2. plakátok, szórólapok útján,
  3. a települési honlapon tájékoztatják a lakosságot.





A közművelődési feladatellátás finanszírozása


5. §


(1)    Az Önkormányzat költségvetése terhére működteti közösségi színtereit, biztosítja a közművelődési feladatok ellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatások.


(2)    A közösségi színterek feladataik színvonalasabb ellátása érdekében pályázatban részt vehetnek, pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhatnak el.


(3)    Az önkormányzat a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében külön támogatja a település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényeket.



A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


6.§


(1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket az Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.


(2) Az önkormányzat a közművelődési tevékenység ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok alapján szakemberek bevonásával, a Képviselő-testület a szakmai beszámolók és a szakvélemények alapján látja el.

 


Záró rendelkezések


7.§


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 5/2002. (IV. 24.) sz. rendelete hatályát veszti.


(3) Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét – társadalmi egyeztetés keretében - öt évente - felülvizsgálja.





dr. Orosz Zsolt sk.                                                                           dr. Maksa Eleonóra sk.

  polgármester                                                                                         jegyző