Hernádnémeti község képviselő testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2021. 03. 10- 2021. 05. 04

Hernádnémeti község képviselő testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva,

az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed a Hernádnémeti Község Önkormányzatának közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatások igénybevevőire.

2. § E rendelet alkalmazásában hivatali helyiség a Hernádnémeti Polgármesteri Hivatal (3564 Hernádnémeti, Kossuth L. u. 38. sz.) épületében található Házasságkötő terem.

3. § A Hernádnémeti Polgármesteri Hivatal Anyakönyvvezetője útján biztosított alapszolgáltatás:

  • a) az esemény méltóságának megfelelően berendezett hivatali helyiség;
  • b) ünnepi köszöntő, emléklap;
  • c) pezsgő szervírozás;
  • d) gépi zene biztosítása.

4. § E rendelet 3. §-ban szabályozott alapszolgáltatás hivatali munkaidőben térítési díj nélkül kerül biztosításra.

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezéséről a felek írásban benyújtott kérelme alapján a jegyző dönt.

(2) A kérelmet a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg, de legalább a házasságkötés tervezett időpontja előtt 15 nappal kell benyújtani.

(3) Hivatali munkaidőn kívül a házasságkötés pénteken 12.00 órától 20.00 óráig, szombati napon 10.00 órától 20.00 óráig engedélyezhető.

(4) Az e rendelet 3. §-ban szabályozott alapszolgáltatás hivatali munkaidőn kívüli igénybe vétele esetén a szolgáltatás díja 10.000,- Ft+ÁFA.

6. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezéséről a felek írásban benyújtott kérelme alapján a jegyző dönt.

(2) A kérelmet a házassági szándék bejelentésével egyidejűleg, de legalább a házasságkötés tervezett időpontja előtt 15 nappal kell benyújtani.

(3) A kérelemben a feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy vállalják mindazon feltételeket, melyeket az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdése meghatároz.

(4) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött, arról, hogy a házasságkötés méltó, ünnepélyes helyszínen és körülmények között történik, valamint az anyakönyv védelme biztosított.

(5) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés szolgáltatás díja 20.000,- Ft+ÁFA.

7. § A szolgáltatási díjat legkésőbb a házasságkötést megelőző 5 munkanappal a Hernádnémeti Önkormányzat Polgármesteri Hivatala házipénztárába kell befizetni.

8.§

Egyéb családi események megünneplésében díjmentesen vesz részt az Anyakönyvvezető. Díjmentes a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, abban az esetben, ha rendkívüli körülmény indokolja a hivatali helyiségen kívüli házasságkötést. Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamelyik házasulandó fél mozgáskorlátozottsága, egészségügyi állapota, kora miatt különös erőfeszítést igényelne a hivatali helyiségben történő megjelenés. A rendkívüli körülmény fenn álltát a házasulandó felek kérelmükben kötelesek megjelölni, és igazolni.

9. § Az anyakönyvvezetőt az alábbiak szerint illeti meg díjazás:

  • a) A hivatali helyiségben, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett bruttó 10.000,- Ft mértékű díjazás illeti meg
  • b) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett bruttó 20.000,- Ft mértékű díjazás illeti meg

10. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezdéseit a hatályba lépését követően bejelentett eljárásban kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Hernádnémeti község képviselő testületének a házasságkötési eljárás díjairól szóló 2/2011 (I.31.) önkormányzati rendelete.