Hernádnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről

Hatályos: 2022. 09. 15

Hernádnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről

2022.09.15.

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)–(2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 17. § (2) bekezdésében, 19. §, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében és 34-35. § kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Hernádnémeti Nagyközségi Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra (a továbbiakban: önkormányzati lakás) terjed ki, az „Esély Otthon” pályázati programba tartozó önkormányzati lakások kivételével.

2. § (1) A bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásának jogát - az e rendeletben foglalt kivételekkel - a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

(2) Önkormányzati lakást - kizárólag a bérleti szerződés megkötését megelőzően – a Képviselő-testület jogosult szociális bérlakássá nyilvánítani.

(3) Az önkormányzati lakások tekintetében a bérlő kiválasztására a Képviselő-testület jogosult a pályázati eljárást követően.

3. § (1) A megüresedő önkormányzati lakás bérbeadására a polgármester pályázatot ír ki. A pályázati felhívást közzé kell tenni a helyben szokásos módon:

a) a Hernádnémeti Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján,

b) az önkormányzat honlapján.

(2) A pályázat benyújtására vonatkozó határidőt a pályázati kiírásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és a pályázat benyújtására megállapított időpont között legalább 8 nap időtartam legyen.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás pontos címét,

b) műszaki jellemzőit (alapterület, szoba szám, komfortfokozat, fűtési mód),

c) a havi lakbér összegét,

d) azt a feltételt, hogy érvényesen az pályázhat, aki vállalja - kiválasztása esetére - három havi bérleti díjnak megfelelő összegű óvadék egyösszegű megfizetését a szerződéskötéssel egyidejűleg.

e) tájékoztatást arról, hogy a szerződésben meghatározott határidő elteltével – amennyiben a bérleti szerződés e rendelet szerinti meghosszabbítására nem kerül sor - a bérlő térítés- és elhelyezési igény nélkül a vele együtt élőkkel köteles a lakást elhagyni.

f) a pályázati ajánlat benyújtásának határidejét, helyét, módját.

(4) A bérlő kiválasztását követően a bérbeadó képviseletében a polgármester megküldi az arról szóló értesítést a nyertes pályázónak. Ezzel egyidejűleg értesíti a sikertelen pályázókat is.

4. § (1) A bérleti jogviszony a bérbeadó és bérlő között kötött írásbeli szerződés alapján jön létre.

(2) A kiválasztott bérlő a bérleti szerződést az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül köteles megkötni, melynek elmulasztása esetén a kiválasztás érvényét veszti. Helyére a pályázati rangsor szerinti következő pályázó lép.

5. § (1) Bérleti szerződés csak határozott időre, legfeljebb 5 évre köthető. A szerződés a bérlővel meghosszabbítható, ha a bérlő folyamatos településen történő tartózkodása, helyi közérdeket szolgál, vagy a bérleti jogviszony fennállása az önkormányzat gazdasági érdekeivel indokolható.

(2) Önkormányzati lakás, nem lakás céljára nem adható bérbe.

(3) Önkormányzati lakás nem adható bérbe, olyan személynek, aki:

a) büntetett előéletű vagy ellene büntető eljárás van folyamatban.

b) adó- vagy egyéb köztartozását nem fizette meg.

c) önkormányzati bérleménye után 30 napot meghaladó lejárt tartozása, vagy 50.000,- Ft feletti bérleti díj tartozása áll fenn.

6. § (1) A lakbér mértéke - költségelv alapján megállapítva - a lakás alapterületéhez igazodik: 800,- Ft/m2/hó.

(2) a lakbért előre tárgyhó 15. napjáig kell egy összegben megfizetni, pénztári befizetéssel, készpénz átutalási megbízással vagy átutalással.

(3) Az önkormányzati lakások bérlői viselik az ingatlan használatával járó közüzemi és egyéb igényelt szolgáltatások díjait.

(4) A Hernádnémeti, Kossuth L. u. 38/A. cím alatti önkormányzati lakások bérlőit közös költség fizetési kötelezettség terheli. A közös költség mértéke 5.000,- Ft/hó.

7. § (1) A bérbeadó évente 2 alkalommal jogosult ellenőrzi a lakás rendeltetésszerű használatát.

(2) Önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható, használata másnak át nem engedhető.

(3) Amennyiben a bérlakásba történő befogadáshoz bérbeadói hozzájárulás szükséges, a hozzájárulást - a bérlő és a befogadni kívánt személy közös, írásban benyújtott, indokolással ellátott kérelme alapján - a bérbeadó írásban adja meg.

(4) A bérlő a lakást csak a bérbeadó engedélyével alakíthatja át, illetve korszerűsítheti saját költségére, előzetes tervek, műszaki leírás bemutatásával. A bérlő a bérleti jogviszony megszűnésekor sem jogosult az átalakítás, illetve a korszerűsítés költségeinek megtérítésére.

(5) A bérlő a lakásban nem tarthat kedvtelésből tartott állatot.

(6) Ha a bérlő a lakást és a lakás berendezéseit a lakás visszaadásakor nem rendeltetésszerű állapotban adja át, a bérbeadó jogosult a bérlő költségére a szükséges munkálatokat elvégeztetni.

8. § A bérlő köteles:

a) a lakbért és a használattal járó költségeket (rezsi, közös költség, díjak) fizetni,

b) a lakás burkolatait, ajtóit, ablakait és berendezéseit karbantartani,

c) tartózkodni az épület és lakáson belüli berendezések rongálásától,

d) a lakást és ahhoz tartozó helyiségeket járvány- és közegészségügyi szempontoknak megfelelően tisztán tartani,

e) az együttélés alapvető szabályait betartani, a szomszédjogok tiszteletben tartásával,

f) tűrni a bérlemény e rendelet szabályai szerint előírt bérbeadói ellenőrzést,

g) a bérleményt életvitelszerűen lakás céljára használni, ezzel összefüggésben a 2 hónapot meghaladó távollét tényét és időtartamát a bérbeadó felé írásban közölni,

h) megakadályozni, hogy a lakásban jogosulatlanul más személyek életvitelszerűen tartózkodjanak,

í) az épületben, az épület központi berendezéseiben a bérlő, vagy a vele együttlakó személyek magatartása miatt keletkezett kár esetén a hibát kijavítani, vagy az okozott kárt a bérbeadó részére megtéríteni.

9. § A 8. §-ban foglalt kötelezettségek bármelyikének be nem tartása megalapozza a bérbeadó részéről a bérleti jogviszony felmondásának jogát.

10. § A bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlőnek az önkormányzati lakásból a vele lakó személyekkel együtt 15 napon belül ki kell költöznie, azt tisztán, személyes ingóságait kiürítve, leltár szerint rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át kell adnia. Ennek elmulasztása esetén jogcím nélküli lakáshasználóvá válik.

11. § (1) Az a személy, aki az önkormányzati lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől a lakásra irányadó lakbérrel azonos összegű használati díjat köteles a bérbeadó részére fizetni.

(2) A jogcím nélküli lakáshasználó – az ilyen lakáshasználat kezdetétől számított 2 hónap elteltét követő naptól a lakásból való kiköltözéséig emelt összegű használati díjat köteles fizetni.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak alapján az emelt összegű lakáshasználati díj mértéke a jogcím nélküli lakáshasználat kezdetétől számított

a) 2-6. hónap közötti időtartamra a lakás lakbérének kétszeres összege

b) a 6. hónaptól kezdve a lakás lakbérének háromszoros összege.

12. § Hatályát veszti Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati lakások lakbéréről szóló 17/2006 (XI.28.) önkormányzati rendelete.

13. § Ez a rendelet 2022. szeptember 15-én lép hatályba.