Hernádnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tüzelőanyag támogatás feltételeiről

Hatályos: 2022. 10. 27- 2023. 05. 30

Hernádnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tüzelőanyag támogatás feltételeiről

2022.10.27.

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pontja szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásával kapcsolatosan a természetben nyújtott szociális célú tüzelőanyag támogatás feltételeiről a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Hernádnémeti településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultságuk alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra; meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, mint egyszeri tüzelőanyag juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és a támogatás megállapításának menetét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Hernádnémeti Nagyközség közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokra, akik a településen élnek életvitel-szerűen is.

(2) A jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

3. A támogatás feltételei

3. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig vissza nem térítendő természetbeni támogatásként barnakőszenet biztosít kérelmezőnek az alábbi feltételek egyidejű fennállása estén

a) a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint határidőben benyújtja,

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át (57.000,- Forint), egyszemélyes háztartás (egyedülálló) esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át (85.500,- Forint), és

c) barnakőszén tüzelésre alkalmas fűtőberendezést használ, és erről nyilatkozik.

(2) E rendelet alapján benyújtásra kerülő kérelmek esetén alkalmazni kell a1993. évi III. törvény jövedelemszámításra vonatkozó szabályait.

(3) Szociális célú tüzelőanyag támogatás ugyanazon lakóingatlanban élő személyek közül csak egy jogosultnak, a kérelmezőnek állapítható meg. függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. A jövedelem igazolása szempontjából valamennyi, az adott háztartásban élő személy jövedelmi viszonyát vizsgálni kell.

(4) Hernádnémeti lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak egy kérelemben - ahol életvitelszerűen él - vehető figyelembe a háztartás tagjaként.

4. § A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azokat a jogosultakat, aki:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint:

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) települési támogatásra - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - jogosult, (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők).

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

5. § (1) A kérelmező részére adható mennyiség: maximum 10q barnakőszén.

(2) Az önkormányzat a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A szociális célú tüzelőanyag támogatásnak a jogosult részére történő kiszállításáról – saját költségén - az önkormányzat gondoskodik.

(4) A szociális célú tüzelőanyag támogatás kiszállításakor, annak átvételét a jogosult aláírásával átvételi elismervényen köteles igazolni.

6. § A tüzelőanyag juttatásban részesülő személy az átvett barnakőszenet nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját lakóingatlana fűtéséhez használhatja fel.

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a vagyonnyilatkozatot, mely a rendelet 2. mellékletét képezi, továbbá a kérelemben foglaltak igazolására szolgáló dokumentumokat, különösen a jövedelemigazolásokat.

(2) A térítésmentes szociális célú tüzelőanyag támogatásra irányuló kérelem azon időpontig fogadható be, ameddig az önkormányzat rendelkezésére álló készlet határozattal kiutalásra nem került.

(3) A jogosultság megállapítása a kérelmek érkezési sorrendjében történik.

(4) A támogatás iránti kérelmek elbírálása során, a 4. §-ban foglalt előnyt biztosító feltételek meglétét, majd a lakóingatlanokban élő családok egy főre eső jövedelmét kell elsődlegesen vizsgálni. Egy adott kérelem, az előnyt biztosító feltételek együttes fennállása esetén – a fennálló feltételek száma alapján – előnyt élvez más kérelmekkel szemben.

(5) A kérelmező a 1. §-ban foglaltak szerint benyújtott kérelmét - a kérelmet átvevő szóbeli felhívására - három munkanapon belül kiegészítheti, a szükséges egyéb dokumentumokat pótolhatja.

(6) A szociális célú tüzelőanyag támogatás iránti kérelem elbírálásáról a kérelem hiánytalan benyújtásától számított 30 napon belül a polgármester dönt.

(7) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során szúrópróbaszerű helyszíni szemle végezhető.

4. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2022. október 27-én lép hatályba, és 2023. május 31-én hatályát veszti.