Hernádnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2023. 12. 01

Hernádnémeti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

2023.12.01.

Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy meghatározza Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázati feltételeit, mértékét, elbírálásának rendjét.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed azon szociálisan hátrányos helyzetű, Hernádnémetiben lakóhellyel rendelkező,

a) hallgatóra, aki felsőoktatási intézményben – felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében – teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatja tanulmányát, (A típusú ösztöndíj) valamint

b) az utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásra, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett személyre, aki a felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kíván részt venni (B típusú ösztöndíj).

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki arra a hallgatóra, aki

a) a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója,

b) doktori (PhD) képzésben vesz részt,

c) kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban vagy vendéghallgatói képzésben vesz részt.

3. § (1) Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata évente képviselő-testületi határozattal dönt a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a csatlakozásról szóló szándéknyilatkozatot évente aláírja.

2. A pályázat benyújtásának és elbírálásának rendje

4. § A pályázatokat a pályázati kiírásban megjelölt időpontig és tartalommal a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (a továbbiakban: EPER–Bursa rendszer) kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva és aláírva, a Hernádnémeti Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani személyesen vagy postai úton.

5. § (1) E rendelet alkalmazása során azt kell szociálisan rászorultnak tekinteni, akinek az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a 350 ezer Forintot.

(2) A jövedelem számítása a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak szerint történik.

6. § (1) A pályázatok elbírálása Hernádnémeti Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A Képviselő-testület a pályázatokat zárt ülésen bírálja el.

(3) A Képviselő-testület az EPER-BURSA rendszerben nem rögzített, nem a rendszerből kinyomtatott pályázati űrlapon, határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja.

(4) Az ösztöndíj kizárólag a pályázó szociális helyzete alapján ítélhető meg, a pályázó tanulmányi eredménye nem vehető figyelembe.

(5) A pályázatok elbírálásáról a Képviselő-testület határozatban dönt.

(6) Az elutasított pályázatok ellen fellebbezni nincs lehetőség.

(7) A Képviselő-testület a meghozott döntésről és annak indoklásáról az EPER-BURSA rendszeren keresztül elektronikusan értesíti a pályázókat.

7. § Az önkormányzat által folyósított ösztöndíj havi összege 10.000,-Ft/fő/hó.

8. § (1) Az önkormányzat az ösztöndíjasok jogosultságát évente felülvizsgálja.

(2) A Képviselő-testület határozattal megszünteti a megítélt támogatást ha megállapítja, hogy az ösztöndíjas jogosultsága már nem áll fenn.

(3) Az önkormányzat a megítélt támogatást más jogcímen nem folyósítja a jogosulatlanná vált ösztöndíjas részére.

3. Vegyes rendelkezések

9. § A képviselő-testületnek e rendeletében nem szabályozott kérdésekben a felsőoktatásban résztvevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Kormányrendeletben és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

10. § E rendelet 7. §-ában meghatározott önkormányzati ösztöndíjrész mértékét az e rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított, és e rendelet hatályba lépését követően is folyósított ösztöndíjra is alkalmazni kell.

4. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.