Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013.(XII.10.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2013. 12. 11






Kisgyőr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete  a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. §

(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Kisgyőr község közigazgatási területén minden olyan közcsatornával el nem látott területen vagy közcsatornával ellátott, de közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek begyűjtésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.


(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.


2. Értelmező rendelkezések


2. §

E rendelet alkalmazásában


1. közműpótló létesítmény: közcsatornával el nem látott területeken keletkező szennyvíz

gyűjtésére, tárolására, kismértékű kezelésére szolgáló, az ingatlanon elhelyezett műtárgy vagy

akna.

2. közszolgáltató: Kisgyőr község területére a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott és Kisgyőr Község Önkormányzatával közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött

gazdálkodó szervezet.

3. közszolgáltatási díj: e rendelet hatálya alá tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási

szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos által

a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.






3. A közszolgáltatás tartalma


3. §


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) az alábbi tevékenységekre terjed ki: 

a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezésére.


4. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


4. §


 (1) Kisgyőr község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatást a Tari Szolgáltatóipari Vállalkozás Korlátolt Felelősségű Társaság (3432 Emőd István u. 2. sz. ) látja el  Kisgyőr Község Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján. 


(2) Kisgyőr Község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a Borsodvíz Zrt. által üzemeltetett Emőd városi szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyában kell elhelyezni.


II. Fejezet

A közszolgáltatás ellátásának rendje

5. Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai


5. §


A közszolgáltatás tekintetében az Önkormányzat feladata

a) a közszolgáltatás körébe tartozó, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres átvételének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése és ellenőrzése,

b) a közszolgáltatás ellátására közszolgáltató kiválasztása, a közszolgáltatóval közszolgáltatási szerződés megkötése.


6. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


6.§


 (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki,

közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.


(2) A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű,

csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.



(3) Amennyiben a települési folyékony hulladék szállítása közben szennyeződés keletkezne, a

közszolgáltatónak a szennyezett terület oltott mésszel, vagy más fertőtlenítésre alkalmas  anyaggal fertőtlenítenie kell.

7. §


 (1) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet köteles az

ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 72 órán belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett a 4. § (2) bekezdésben megjelölt szennyvíztisztító telepre szállítani.


(2) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a 8.§ (3) bekezdésben foglaltak fennállása esetén


 (3) A  közszolgáltató a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba ne nem kapcsolt fogyasztók vízfelhasználásról, a szolgáltatása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.

8. §


 (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve közüzemi csatornahálózatba vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint átadni.


(2)A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető.


(3) Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól.


(5) Az ingatlantulajdonos az összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet a 4. § (1) bekezdésben megjelölt közszolgáltatóval köteles elszállíttatni. A szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel az ingatlantulajdonos nem végeztetheti el.


 (6) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és az elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon köteles biztosítani, hogy az elláthassa feladatát.









7. A közszolgáltatási szerződés létrejötte


9. §


(1) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos és a közszolgáltató között a Ptk. -

közüzemi szerződésekre vonatkozó szerződéses jogviszony jön létre.


(2) A szerződés létrejön

a) az ingatlantulajdonos megrendelésével,

b) a közszolgáltatás igénybevételével.


8. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei a személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


10. §


 (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait (közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve; jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek székhelye, adószáma és számlavezető

pénzintézete),

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapítását, a számlázásnak és a számla kiegyenlítésének módját,

h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,

i) az irányadó jogszabályok megnevezését.


(2) A közszolgáltató jogosult az (1) bekezdés a) pontjában felsorolt személyes adatok kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében, különösen az igénybevett szolgáltatás ellenszolgáltatásának teljesítésével összefüggésben. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.



III. Fejezet

A közszolgáltatás díja

9. A fizetendő díj megállapítása


11. §


(1) A közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal számla alapján jogosult beszedni. 

(2) Az ingatlantulajdonost terhelő díj: 3.150,-Ft+ÁFA/ köbméter. ( A legkisebb elszállítható mennyiség 5 köbméter)

(3) A közszolgáltató a Ptk-ban meghatározott mértékű késedelmi kamatot jogosult felszámítani a közszolgáltatási díjat késedelmesen teljesítő ingatlantulajdonossal szemben.



IV. Fejezet

Záró rendelkezések


12. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


 (2) Hatályát veszti Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos  közszolgáltatás szabályainak és díjának meghatározásáról  szóló  6/2003. (V. 27.) önkormányzati  rendelete.




Kékedi László Vilmos                                                                      Lőrincz Sándorné

        polgármester                                                                                        jegyző




A rendelet kihirdetve 2013. december 10-én.



Lőrincz Sándorné

        jegyző