Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 03. 28- 2018. 05. 30

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2015.03.28.

Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabályok megállapítása, amelyek a levegő tisztaságának védelmét biztosítják.

2. § A rendelet területi hatálya Kisgyőr község közigazgatási területére terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya Kisgyőr közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, lekaszált fű, falomb, gyökér, és a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett maradványok;

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az ingatlant használja, független attól, hogy az ingatlannak tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője, kezelője vagy használója.

3. Avar és növényi hulladék égetésének szabályai

5. § (1) A község területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avart és kerti hulladékot e rendelet előírásai alapján a település belterületén, telekhatáron belül égetheti el.

(3) Avart és kerti hulladékot közterületen égetni tilos.

6. § (1) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése március 1. napjától május 31. napjáig és szeptember 15. napjától november 15. napjáig pénteken 1500 órától -1800 óráig szombati napokon 800 órától -1100 óráig megengedett.

(2) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején.

7. § (1) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(2) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, állati vagy ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(3) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor. A nyers, megázott avar és kerti hulladék égetése tilos.

(4) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 6. §-ban engedélyezett időszakon kívül valamint szeles, párás, ködös, esős időben.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható. A szabadban a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad.

(6) Az égetés befejezésével meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének akkor a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

4. Jogkövetkezmények

8. § Aki a rendeletben foglalt előírásokat nem tartja be a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001.(XII.21.) Kormányrendelet szabályai szerint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

5. Záró rendelkezések

9. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.