Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017.(III.10.) önkormányzati rendelete

Egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 03. 11- 2021. 05. 30

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017.(III.10.) önkormányzati rendelete

Egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Kisgyőr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. tv. 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Kisgyőr Község Önkormányzat illetékességi területén történő házasságkötésekre (továbbiakban anyakönyvi esemény) terjed ki.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

2. § (1) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani hivatali munkaidőn kívül hétfőtől- csütörtökig terjedő napokon 16 órától 19 óráig, pénteki napon 14 órától 19 óráig, szombati napon 9 órától 19 óráig terjedő időszakban lehet.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi eseményt a felek írásbeli kérelme alapján a jegyző akkor engedélyezi, ha a felek az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben meghatározott követelményeket teljesítik.

(3) Sem a hivatali helyiségen kívüli, sem a hivatali időn kívüli anyakönyvi esemény a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

Az anyakönyvi esemény miatti többletszolgáltatásért fizetendő díjak

3. § (1) Anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívül is 20.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére. Az ÁFA a mindenkor hatályos ÁFA törvény előírásainak megfelelően kerül megállapításra.

(2) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül történő lebonyolításáért 8.000 Ft díjat kell fizetni az önkormányzat részére. Az ÁFA a mindenkor hatályos ÁFA törvény előírásainak megfelelően kerül megállapításra.

(3) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében a külső helyszínen lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(4) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 5. napig kell befizetni.

(5) Az anyakönyvi esemény lemondása esetén a befizetett díjat vissza kell fizetni, ha a lemondás legkésőbb a tervezett eseményt megelőző 3. napig megtörténik.

4. § A hivatali munkaidőn vagy hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt - amennyiben nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri - bruttó 6.000 Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően bejelentett házasságkötési eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti az Egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 3/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelet.