Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(II.13.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 14

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(II.13.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

2019.02.14.

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A képviselő-testület az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének

Költségvetési bevételét 218.772.243 Ft-ban
Költségvetési kiadását 601.555.837 Ft-ban
Költségvetési egyenlegét 382.783.594 Ft-ban
állapítja meg.
A hiány finanszírozása céljából a finanszírozási bevételek összegét az alábbiak szerint állapítja meg:
I. Betétek visszavonása - Ft
II. Költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló
költségvetési maradvány igénybevétele 382.783.594 Ft
melyből: - működési célú 63.717.375 Ft
- felhalmozási célú 319.066.219 Ft
III. Költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló pénzügyi műveletek
- Ft
(2)Az önkormányzat költségvetési mérlegét az 1.melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat bevételei

2. § Az 1. §-ban megállapított bevételi előirányzatot, kiemelt előirányzatonként a 2. melléklet tartalmazza.

Az önkormányzat kiadásai

3. § Az 1. §-ban megállapított kiadási előirányzatot, kiemelt előirányzatonként a 3. melléklet tartalmazza.

Felhalmozási kiadások

4. § Az önkormányzat felhalmozási kiadásait beruházási célonként a 4. melléklet tartalmazza.

Tartalékok

5. § Általános tartalékot és céltartalékot a kiadási előirányzat nem tartalmaz. (5. melléklet.)

Az önkormányzat kiadásai feladatonként

6. § Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2019. évi kiadási előirányzatait feladat-bontásban a 6. melléklet tartalmazza.

Több éves kihatással járó feladatok

7. § A több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban a 7. melléklet tartalmazza azzal, hogy a későbbi éves előirányzatait az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg a képviselő-testület.

Európai Uniós projektek

8. § Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 8. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

9. § A közvetett támogatásokat, azok jellege, illetve összege szerinti részletezettséggel a 9. melléklet tartalmazza.

Adóságot keletkeztető ügyletek

10. § (1) A saját bevételek összegének bemutatását a 10. melléklet tartalmazza.

(2) Azon fejlesztési célok kimutatását, melyek megvalósításához adósságot keletkeztető ügylet válik, vagy válhat szükségessé a 11. melléklet tartalmazza.

(3) Az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő kötelezettségek futamidő végéig fennálló összegéről szóló kimutatást a 12. melléklet tartalmazza.

(4) A kezességvállalásokból a kezesség érvényesíthetőségéig fennálló kötelezettségekről készült kimutatást a 13. melléklet tartalmazza.

II. A 2019. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) A bevételek, kiadások módosításáról a kiadási előirányzatok átcsoportosításáról a képviselő-testület dönt.

(2) Amennyiben évközben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap támogatást biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja. A Képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévente, de legkésőbb a költségvetési beszámoló beadási határidejéig december 31-i hatállyal dönt az előirányzat módosításáról. Ha az Országgyűlés év közben előirányzatot zárol, annak kihirdetése után haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a rendeletmódosítást.

(3) A költségvetési szervek által saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változás miatt a Képviselő-testület – az első negyedévet kivéve – negyedévente módosítja a költségvetési rendeletét.

(4) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok között a címek és alcímek, valamint a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítási jogát a polgármesterre ruházza át. A polgármester a saját hatáskörben hozott átcsoportosításról, valamint a költségvetési szervek saját hatáskörben hozott előirányzat módosításáról a Képviselő-testületet negyedévente – az első negyedév kivételével – tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente – az első negyedév kivételével – de legkésőbb a költségvetési szerv számára a költségvetési beszámoló felügyeleti szervhez történő megküldésének külön jogszabályban meghatározott határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendelet ennek megfelelő módosításáról.

(5) Az önkormányzat nevében a polgármester a képviselő-testület előzetes hozzájárulása nélkül 1 millió Ft összeghatárig vállalhat kötelezettséget, melyről a következő képviselő-testületi ülésen köteles a testületet tájékoztatni.

(6) A polgármester az átmenetileg szabad pénzeszközöket 3 hónapot meg nem haladó időtartamig betétként elhelyezheti. A polgármester ezen intézkedéseiről a következő ülésen köteles a képviselő-testületet tájékoztatni

(7) Az átmeneti likviditási problémák kezelése érdekében a polgármester jogosult likviditási hitel (munkabér hitel, 1 hónapot meg nem haladó visszafizetési határidejű hitel) felvételére. A polgármester ezen intézkedéséről a következő ülésen köteles a képviselő-testületet tájékoztatni

12. § A képviselő-testület a 2019. évi várható bevételi és kiadási előirányzatának teljesüléséről az előirányzat felhasználási ütemtervet a 14. melléklet, intézmény-finanszírozási ütemtervét a 15. melléklet szerint fogadja el.

13. § Az önkormányzat tárgyévet követő 3 évi kiadásait a 16. melléklet mutatja be.

III. Egyéb rendelkezések

14. § A képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját 2019. évre 55.000 Ft-ban állapítja meg.

15. § A Képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki a felügyelete alá tartozó költségvetési szervhez, ha az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv 30 napon túli tartozás állományának mértéke eléri az éves eredeti előirányzatának 10 %-át, vagy a 30 millió Ft-ot, és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.

16. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2019. január hó 1. napjától kell alkalmazni.