Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019.(VIII.27.) önkormányzati rendelete

A kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2019. 08. 28


Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében valamint Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Általános rész


1.§


Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket,  személyek közösségét és szervezeteket méltó elismerésben kívánja részesíteni, ezért e rendeletben szabályozza a kitüntető címek és díjakat alapítását és adományozásának rendjét.


2.§


Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az alábbi kitüntető címeket és díjakat alapítja:

  1. Kisgyőr Község Díszpolgára kitüntető cím
  2. Kisgyőr Községért díj
  3. Kisgyőr Közszolgálatáért díj



Kisgyőr Község Díszpolgára kitüntető cím



3.§


  1. Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete „Kisgyőr Község Díszpolgára” kitüntető cím adományozásával ismerheti el:
  1. azon személyek életútjának munkáját, akik Kisgyőr község szellemi és anyagi gyarapodásáért, a kultúra és művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés területein maradandó, alkotó munkájukkal elősegítették a község fejlődését, polgárainak boldogulását
  2. azoknak a Kisgyőr községben élő vagy alkotó, kiemelkedő humánumú közmegbecsülést szerzett polgároknak, akik kimagasló eredményességű munkásságukkal járultak hozzá a község fejlődéséhez, a község hírnevének, tekintélyének növeléséhez.
  1. Évente legfeljebb 1 díszpolgári cím adományozható.
  2. A kitüntető cím adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, bizottságai, a jegyző, az önkormányzati intézmények vezetői és a Kisgyőrben működő egyesületek, közösségek és az egyházak vezetői minden év január 31-ig.
  3. A kitüntetéssel plakett és oklevél jár.
  4. A díszpolgári cím adományozásával járó aranyfényű bronzplakett kerek alakú, középen a község címerét, fölötte a „KISGYŐRÉRT” feliratot tartalmazza. A község címerét kisgyőri virágmotívum övezi.
  5. Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldal 150 X 150 mm nagyságú lapon a kitüntetett neve és a kitüntetés dátuma szerepel.
  6. A díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelű, a község címerét tartalmazó oklevelet kell kiállítani. Az oklevél tartalmazza a kitüntetett nevét, a „Kisgyőr Község Díszpolgára” feliratot, az adományozás indokát, a kiállítás keltét és a polgármester aláírását.
  7. A díjat minden évben március 15-én a Nemzeti ünnepen ünnepélyes keretek között a polgármester vagy az általa megbízott személy adja át.



Kisgyőr Községért díj


4.§


  1. Kisgyőr Községért díj adományozható azoknak az állampolgároknak vagy állampolgárok közösségének akik az általános közjó megteremtéséért folyamatosan, hosszú éveken keresztül önzetlenül tevékenykedtek, a község érdekében kiemelkedő munkát végeztek és ennek révén a község értékét, hírnevét növelő maradandó eredményeket értek
  2. Évente legfeljebb 2 Kisgyőr Községért díj adható.
  3. A kitüntető cím adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, bizottságai, a jegyző, az önkormányzati intézmények vezetői és a Kisgyőrben működő egyesületek, közösségek és az egyházak vezetői minden év január 31-ig.
  4. A kitüntetéssel plakett és oklevél jár.
  5. A Kisgyőr Községért kitüntetéssel járó emlékplakett színe patinás bronz,  kerek alakú, középen a község címerét, fölött a „KISGYŐRÉRT” feliratot tartalmazza. A község címerét kisgyőri virágmotívum övezi.
  6. Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldal 150 X 150 mm nagyságú lapon a kitüntetett neve és a kitüntetés dátuma szerepel.
  7. Az oklevél díszes kivitelű, a község címerét tartalmazó oklevelet kell kiállítani. Az oklevél tartalmazza a kitüntetett személy vagy közösség nevét, a „Kisgyőr községért” feliratot, az adományozás indokát, a kiállítás keltét és a polgármester aláírását.
  8. A  díjat minden évben március 15-én a Nemzeti ünnepen ünnepélyes keretek között a polgármester vagy az általa megbízott személy adja át.


Kisgyőr közszolgálatáért díj


5. §


  1. Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete „Kisgyőr Közszolgálatért”  díjjal ismeri el azon személyek tevékenységét akik Kisgyőr községben a
  1. közoktatás, köznevelés
  2. szociális és gyermekjóléti ágazat
  3. közművelődés
  4. egészségügy
  5. közszolgálat
  6. település-ellátási feladatok

területén legalább 20 éven át eredményesen dolgoztak.

  1. A díj abban az évben adományozható amely évben a díjra javasolt személy az öregségi nyugdíjat igénybe vette, vagy igénybe kívánja venni  -  ide értve a nők 40 éves jogviszony alapján járó kedvezményes öregségi nyugdíját is.
  2. A díjra javaslatot tehet a polgármester, a képviselő-testület tagjai, a díjra javasolt személy munkáltatója, volt munkáltatója.
  3. A javaslatokat folyamatosan, de legkésőbb szeptember 30-ig lehet benyújtani a képviselő-testülethez, a képviselő-testület a javaslatokról minősített többséggel dönt.
  4. A díjakat a polgármester vagy az általa megbízott személy minden évben az Idősek estéjén adja át.
  5. A díjjal elismerő oklevél és a mindenkori minimálbér 1 havi bruttó összegével megegyező díjazás jár.
  6. Az oklevél tartalmazza a „Kisgyőr Közszolgálatáért” feliratot, a díjazott személy nevét, a kiállítás keltét, a polgármester nevét és aláírását valamint Kisgyőr község címerét.
  7. Az elismeréssel járó juttatások költségét az önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.



Eljárási szabályok


6. §



  1. A kitüntető címek és díjak adományozására vonatkozó javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.
  2. A címek és díjak adományozásáról a képviselő-testület zárt ülésen dönt. Az adományozáshoz minősített többségű szavazat szükséges.
  3. A „Kisgyőr Község Díszpolgára” és a „Kisgyőr községért” díjak esetében:
  1.  amennyiben a beérkezett javaslatok száma azonos vagy kevesebb mint az évente adományozható címek, díjak száma a képviselő-testület a javaslatokról egyesével, nyílt szavazással dönt.
  2. amennyiben a beérkezett javaslatok száma több mint az évente adományozható címek száma a képviselő-testület titkos szavazást tart. A szavazólapra a jelöltek nevük ABC sorrendjében kerülnek fel, szavazni annyi jelöltre lehet amennyi cím, díj kiadható.
  3. amennyiben a titkos szavazáson egy vagy több jelölt megkapja a minősített többséghez szükséges szavazatszámot akkor az elért szavazatok számának sorrendjében kell részükre a kitüntető címet adományozni.
  4. amennyiben a titkos szavazáson kevesebb vagy egy jelölt sem kapja meg a minősített többséghez szükséges szavazatszámot, akkor a testület az elért szavazatok számának sorrendjében a jelöltekről egyenként nyílt szavazással dönt, mindaddig folytatva a szavazást míg a szükséges számú jelölt megkapja a minősített többséget vagy a jelöltek el nem fogynak.
  5. amennyiben a szavazás végén egyetlen jelölt sem kapja meg a minősített többséghez szükséges szavazatszámot akkor a kitüntető cím az adott évben nem adományozható.
  1. A Kisgyőr Közszolgálatáért díjak évente adható számát a képviselő-testület nem határozza meg. A beérkezett javaslatokról a képviselő-testület egyesével nyílt szavazással dönt. A polgármester vagy bármely képviselő javaslatára titkos szavazást kell tartani.


Vegyes és záró rendelkezések


7. §



  1. A kitüntetett személyekről az önkormányzat nyilvántartást vezet.
  2. A Kisgyőr Község Díszpolgára címben részesültek nevét és az adományozás évszámát az önkormányzat székhelyén méltó emléktáblán kell megörökíteni.
  3. Méltatlanná válik a kitüntetésekre és díjakra az akit a bíróság jogerős ítéletével a közügyek gyakorlásától eltiltott, akit fegyelmi büntetésként a munkahelyéről elbocsátottak vagy egyéb cselekményével a kitüntető cím vagy díj viselésére érdemtelenné válik.
  4. A kitüntetések és díjak visszavonását a polgármesterhez benyújtott írásbeli indokolással bárki kezdeményezheti.
  5. A kitüntetésre és díjra méltatlanná vált személytől a képviselő-testület a címet minősített többségű döntéssel visszavonhatja. A döntést az (1) bekezdés szerinti nyilvántartásba be kell jegyezni.
  6. A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
  7. Hatályát veszti A kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 4/2000. (II.29.) önkormányzati rendelet.





 Kékedi László Vilmos                                                                                             Lőrincz Sándorné

           polgármester                                                                                                             jegyző

               


A rendelet a mai napon kihirdetésre került:

Kisgyőr, 2019. augusztus 27.






                                                                    Lőrincz Sándorné

                                                                                       jegyző

                    


Mellékletek