Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021.(III.11.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 12- 2021. 08. 14

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021.(III.11.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátások helyi szabályairól

Kisgyőr Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatályba lépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 45. § (1) bekezdésében valamint 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapottt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. valamint 8. a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Kisgyőr község közigazgatási területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1) bekezdés a)-d) pontjaiban és a 3. § (3) bekezdésében megjelölt személyekre.

(2) E rendelet alkalmazásában az Szt. 4. § (1) bekezdésében meghatározott fogalmakra vonatkozó értelmezéseket kell alkalmazni.

2. Hatásköri és eljárási szabályok

3. § (1) Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a települési létfenntartási támogatás megállapításáról, temetési támogatás megállapításáról, köztemetés elrendeléséről, köztemetés költségének megtérítése alóli mentesítésről szóló határkörének gyakorlását a polgármesterre ruházza át a 11. § (2) bekezdés e) pontja szerinti eset kivételével.

(2) A települési létfenntartási támogatás megállapításáról a polgármester a Szociális és Ügyrendi Bizottság javaslata alapján dönt.

(3) Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testülete a települési lakásfenntartási támogatás és települési gyógyszertámogatás megállapításáról szóló hatáskörének gyakorlását a jegyzőre ruházza át.

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott települési támogatások iránti kérelmet a Kisgyőri Közös Önkormányzati Hivatalban írásban kell előterjeszteni.

(2) A települési lakásfenntartási támogatás és települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet a rendelet függelékében meghatározott nyomtatványok alkalmazásával kell benyújtani.

(3) A Bursa Hungarica Felsőoktatási ösztöndíj iránti kérelmet az EperBursa elektronikus felületen keresztül kell benyújtani, a kinyomtatott kérelmet és az eredeti igazolásokat a Kisgyőri Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani.

4. § (1) A pénzbeli és természetbeni ellátásoknál az igénylő jövedelemnyilatkozatot és vagyonnyilatkozatot köteles benyújtani saját magára és családjában vagy háztartásában élő személyekre vonatkozóan.

(2) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek a következők lehetnek:

  • a) munkabér esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló munkáltatói igazolás,
  • b) nyugdíjak, egyéb nyugdíjszerű ellátások esetében az éves nyugdíjösszesítő másolata, ennek hiányában nyugdíjas igazolvány és az utolsó havi nyugdíjszelvény.
  • c) álláskeresési járadékban vagy nyugdíj előtti segélyben részesülőknél a megállapító határozat másolata és az utolsó havi csekkszelvény vagy bankkivonat,
  • d) vállalkozók esetében a NAV igazolása az előző lezárt év személyi jövedelemadó alapjáról és a könyvelő által kiállított igazolás vagy a vállalkozó személyes nyilatkozata a nem lezárt év havi nettó jövedelmének átlagáról,
  • e) foglalkoztatást helyettesítő támogatásról a Járási Hivatal által kiállított hatósági bizonyítvány,
  • f) egyéb (alkalmi munkából származó) jövedelmek esetén személyes nyilatkozat a havi átlagos nettó jövedelemről,
  • g) gyermektartásdíj esetében a szülők közötti egyezség jóváhagyásáról, illetve a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítélet, vagy a gyermektartás mértékét is tartalmazó teljes bizonyító erejű magánokirat bemutatása mellett, a ténylegesen fizetett tartásdíj utolsó átvételi elismervénye, vagy postai feladóvevénye, vagy a gyermektartás állam általi megelőlegezéséről szóló határozat.

(3) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek tovább a Magyar Államkincstár által folyósított ellátásokról. (GYES, GYET, családi pótlék, iskoláztatási támogatás)

(4) Ha az Önkormányzat hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető. Ha az önkormányzat a jövedelmet vélelmezi, a havi vélelmezett jövedelem nem haladhatja meg a család (háztartás) által lakott lakás és a tulajdonában álló vagyontárgyak együttes havi fenntartási költségének háromszorosát.

(5) Mellőzni kell a jövedelem-nyilatkozatot és a vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatot, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon belül már részesült olyan ellátásban, amelyhez a jövedelmi-és vagyoni helyzetét igazolta, és vélelmezhető, hogy helyzetében nem történt a jogosultságát érintő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(6) Ha a döntésre jogosult szerv a 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatban foglaltakat vitatja akkor a NAV vagy az illetékes önkormányzati adóhatóság megkeresésével állapítja meg a forgalmi értéket.

(7) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kel hagyni a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet és a vállalkozásból származó jövedelmet amennyiben a vállalkozás megszűnt.

(8) Települési gyógyszertámogatás megállapításához a (2) bekezdésben meghatározottakon túl lezárt borítékban háziorvosi igazolást is mellékelni kell a kérelmező rendszeres gyógyszer szükségletéről.

(9) Temetési támogatás megállapításához a kérelmező nevére kiállított eredeti temetési számlát, és az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot is be kell csatolni.

5. § (1) A döntésre jogosult döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint indokolt esetben környezettanulmány alapján köteles meghozni. A környezettanulmány elvégzéséről az önkormányzat a hivatal köztisztviselője útján gondoskodik. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a környezettanulmány elkészítéséről a Kisgyőri Szociális Intézmény vezetője intézkedik.

(2) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült melyhez készült környezettanulmány és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás. Erről a kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

3. A jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése.

6. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §‑ában foglaltakat kell alkalmazni.

(2) Kérelemre a polgármester a visszafizetésre részletfizetést engedélyezhet, illetve méltányosságból csökkentheti vagy elengedheti a visszafizetést amennyiben a kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot. A részletfizetés időtartama maximum 6 hónap, de nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

II. FEJEZET

4. Ellátások formái

7. § Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete e rendelet alapján az alábbi települési támogatásokat nyújtja:

  • a) Rendszeres települési támogatásként
    • aa) települési lakásfenntartási támogatást
    • ab) települési gyógyszertámogatást
  • b) Rendkívüli települési támogatásként
    • ba) létfenntartási támogatást
    • bb) temetési támogatást
  • c) Kamatmentes kölcsön
  • d) Köztemetés
  • e) Bursa Hungarica Felsőoktatási ösztöndíj
  • f) Időskorúak támogatása
  • g) Karácsonyi támogatás

5. Települési lakásfenntartási támogatás

8. § (1) Az önkormányzat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez települési lakásfenntartási támogatást nyújt a szociálisan rászoruló háztartások részére az általuk lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez.

(2) Települési lakásfenntartási támogatásra az a személy jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, az egyedül élő nyugdíjasok esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával egyezik meg.

(3) Az e jogcímen biztosítandó települési támogatás tekintetében a fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

  • a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,
  • b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
  • c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
  • d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
  • e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Amennyiben a háztartás

  • a) (3) bekezdés a) – c) pontjában meghatározott tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
  • b) (3) bekezdés d) – e) pontjában meghatározott tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, akkor a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(c) Amennyiben a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot, és a nevelőszülőt – él, akkor a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Az e jogcímen biztosítandó települési támogatás esetében a lakhatáshoz elismert havi költség az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450.-Ft.

(6) Az e jogcímen biztosítandó települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

  • a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 m2,
  • b) ha a háztartásban két személy lakik 45 m2,
  • c) ha a háztartásban három személy lakik 55 m2,
  • d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 m2,
  • e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(7) Az e jogcímen biztosítandó települési támogatás havi összege

  • a) a lakhatás elismert havi költségének 30%-a, de maximum 6.000,- Ft, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,
  • b) a lakhatás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500,- forint és nem lehet több mint 6.000,- Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(8) A (7) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik: TM=0,3-(J-05,NYM/NYM) x 0,15, ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(9) Az e jogcímen biztosítandó települési támogatást 1 év időtartamra kell megállapítani a kérelem benyújtása hónapjának első napjától.

(10) Az e jogcímen biztosítandó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg. E támogatás tekintetében a lakásba bejelentett lakcímmel rendelkező minden személyt a háztartás tagjának kell tekinteni. Amennyiben valakinek több lakcíme van nyilatkoznia kell, hogy mely lakcímen él életvitelszerűen. A jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit külön lakásnak kell tekinteni.

(11) A lakásban élő személyek számát és adatait a Hivatal népességnyilvántartója a címnyilvántartásban ellenőrzi és a kinyomtatott adatokat a szociális ügyintéző részére átadja.

9. § (1) A települési lakásfenntartási támogatás elsősorban természetbeni ellátásként kerül megállapítása.

(2) A támogatás kifizetését a villany, gáz, ivóvíz vagy szemétszállítás költségeire a kérelmező által első helyen megjelölt közszolgáltató számlájára történő utalással kell teljesíteni.

(3) A támogatást az ügyfél kérésére több szolgáltató részére megosztva is lehet utalni.

(4) Amennyiben a kérelmezőnek vagy a háztartása egyetlen tagjának sincs áram, víz vagy gázszolgáltatóval szerződése, a támogatást a kötelezően igénybe vett szemétszállítás költségeire kell átutalni a közszolgáltató számlájára, a maradékot készpénzben kell kifizetni.

(5) A kérelemhez a rendelet 5. §-ában foglaltakon túl csatolni kell a kérelmező nevére szóló közüzemi számla másolatát valamint a lakás nagyságát hitelt érdemlő módon igazoló iratot.

6. Települési gyógyszertámogatás

10. § (1) Települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az 1 főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át, egyedülálló esetén a 300 %-át, feltéve, hogy a krónikus betegségére tekintettel a - háziorvos által igazoltan - rendszeresen szedett gyógyszereinek a gyógyszerész által igazolt havi költsége eléri a nyugdíjminimum 25 %-át.

(2) A támogatás havi mértéke a gyógyszerész által igazolt gyógyszerköltség 50 %-a de maximum havi 5.000,- Ft.

(3) A támogatást 1 év időtartamra kell megállapítani, melynek kezdő időpontja a kérelem benyújtása hónapjának 1. napja.

(4) A támogatást minden hónap 5. napjáig készpénzben kell kifizetni. Az első kifizetést a határozat véglegessé válásakor kell kifizetni a jogosult részére, az ezt követő további kifizetés feltétele, hogy a jogosult az előző havi támogatás felhasználását a saját nevére kiállított számlákkal igazolja.

(5) Nem jogosult gyógyszertámogatásra az aki az Szt. 50. §-a alapján közgyógyellátásra jogosult.

(6) A kérelemhez mellékelni kell a Járási Hivatal 3 hónapnál nem régebbi határozatát a közgyógyellátási jogosultság elutasításáról, vagy az igazolást mely szerint az elmúlt 12 hónapon belül részére nem állapítottak meg közgyógyellátásra való jogosultságot.

7. Létfenntartási támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési létfenntartási támogatásban részesíthető az a személy aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartást veszélyeztető előre nem tervezhető többletkiadása keletkezik.

(2) Létfenntartás veszélyeztető élethelyzet különösen:

  • a) tartós betegség vagy rokkantság miatti jelentős jövedelemkiesés
  • b) munkahely elvesztése miatti jövedelemkiesés
  • c) akinek a sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett
  • d) nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás, ápolási díj, időskorúak járadéka vagy más szerv által folyósított ellátása kifizetése a jogosultság megállapításának elbírálása miatt 1 hónapnál hosszabb ideje késik,
  • e) amennyiben a kérelmezőt természeti katasztrófa, elemi kár, tűz, szélvihar, földrengés, felhőszakadás, árvíz, jégverés következtében anyagi kár érte.
  • f) bármely az a)-e) pontba nem sorolható olyan élethelyzet amely a kérelmező napi megélhetését veszélyezteti.

(3) Létfenntartást veszélyeztető többletkiadás különösen:

  • a) téli tüzelő beszerzése,
  • b) nagy összegű, legalább a havi részszámla kétszeresét meghaladó összegű villany-, víz- gáz elszámoló számla kifizetése
  • c) a családban betegség, kórházi ápolás miatt utazási és gyógyszerköltségek
  • d) közgyógyellátásban nem részesülő személyeknek gyógyászati segédeszközök, hallókészülék, szemüveg, kerekesszék, speciális ágy, oxigénpalack stb. beszerzése
  • e) új munkaviszony létesítésekor a bejáráshoz szükséges első buszbérlet megvásárlása
  • e) gyermekek iskolakezdésével kapcsolatos bérletvásárlás, tanszer és ruházat beszerzése
  • f) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás vagy a gyermek családba való visszahelyezése során felmerülő anyagi problémák
  • g) bármely az a)-f) pontba nem sorolható olyan többletkiadás amely a kérelmező napi megélhetését veszélyezteti.

(4) Létfenntartási támogatás megállapításánál a család 1 főre számított jövedelemhatára nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élők esetén a 250%-át, a rendelet 11. § (2) bekezdés e) pontja szerinti esetben az 1 főre eső jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

(5) Létfenntartási támogatás természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha:

  • a) a kérelem erre irányul vagy,
  • a) b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a támogatás felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

(6) A természetben nyújtott támogatás formája élelmiszercsomag, élelmiszervásárlási utalvány, vagy a támogatás meghatározott célra történő átutalása – ide értve a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás térítési díját is – lehet.

(7) A pénzben nyújtott támogatás legkisebb összege alkalmanként nem lehet kevesebb 3.000,- Ft-nál és nem haladhatja meg a nyugdíjminimum kétszeresét.

(8) A létfenntartási támogatás összege évenként és személyenként nem haladhatja meg a nyugdíjminimum kétszeresét.

(9) A rendelet 11. § (2) bekezdés e) pontja alapján nyújtott támogatás összegéről a képviselő-testület az eset körülményeit mérlegelve egyedileg dönt, de a támogatás mértéke családonként nem haladhatja meg az 500.000,- Ft-ot.

8. Temetési támogatás

12. § (1) Temetési támogatás adható annak a Kisgyőr község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek, aki a meghalt személy eltemetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy köteles volt ugyan, de a temetési költségek viselési a saját illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Temetési támogatásra jogosult az eltemettető, ha családjában az 1 főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(3) A temetési támogatás mértéke egységesen 15.000.- Ft.

9. Kamatmentes kölcsön

13. § (1) A képviselő-testület előre nem látható rendkívüli krízishelyzet esetén pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő, kamatmentes kölcsönt nyújt a kérelmező részére amennyiben a családjában az 1 főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

(2) Rendkívüli krízis helyzetnek minősül:

  • a) közeli hozzátartozó váratlan halála,
  • b) hosszantartó, legalább 2 hónapot elérő betegség, kórházi ápolás a családban,
  • c) elemi csapás, elemi kár,
  • d) a kérelmező ingatlanának, ingóságának önhibáján kívüli nagy mértékű károsodása.

(3) A kamatmentes kölcsön összegéről és a visszafizetés ütemezéséről a képviselő-testület az eset körülményeinek függvényében esetileg dönt.

(4) A kamatmentes kölcsön összege évente és családonként maximum 60.000,- Ft.

10. Köztemetés

14. § (1) Kérelemre a polgármester az Szt. 48. §-a alapján gondoskodik a Kisgyőr közigazgatási területén elhunyt személy közközköltségen történő eltemetéséről ha nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésére köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) Köztemetés elrendelése esetén a legolcsóbb szolgáltatást kell igénybe venni és lehetőség szerint figyelem kell venni az elhalt felekezeti hovatartozását.

(3) A polgármester a köztemetés költségeinek megtérítését 12 havi részletben engedélyezheti, vagy a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesítheti az eltemettetésre köteles személyt a különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén. Különös méltánylást érdemlő körülmény ha a kötelezett személy igazolja, hogy családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot, egyedül élők esetében a nyugdíjminimum 150 %-át.

11. Bursa Hungarica Ösztöndíj

15. § A képviselő-testület maximum 5.000,- Ft/hó összegű Bursa Hungarica ösztöndíjban részesíti azokat a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező fiatalokat akik megfelelnek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat feltételeinek és családjukban az 1 főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 %-át.

12. Időskorúak támogatása

16. § (1) A képviselő-testület a mindekori öregségi nyugdíjminimum tízszeresét el nem érő nyugdíjjal rendelkező minden 70. életévét betöltött és a településen lakóhellyel rendelkező személy részére naptári évenként október hónapban egyszeri, maximum 3.000,- Ft összegű természetbeni támogatást nyújthat ajándékcsomag formájában.

(2) Az időskorúak támogatására fordítható keretösszeget az éves költségvetési rendelet tartalmazza.

13. Karácsonyi támogatás

17. § (1) A képviselő-testület minden év december hónapban egyszeri karácsonyi támogatásban részesítheti azokat a családokat akik a tárgyév során legalább 1 hónapig települési lakásfenntartási támogatásban részesültek.

(2) A támogatás mértékét a képviselő-testület egységesen, de családonként maximum 5.000,- Ft összegben állapítja meg.

14. Szociális alapszolgáltatások

18. § (1) Az önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások keretében az alábbi szociális alapszolgáltatásokat biztosítja:

  • a) étkeztetés,
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) nappali ellátása
  • d) család- és gyermekjóléti szolgáltatás,
  • e) tanyagondnoki szolgáltatás,

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások közül az étkeztetést, a nappali ellátást valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást a Kisgyőri Szociális Intézmény keretében, a házi segítségnyújtást társulás keretében a tanyagondnoki szolgáltatást önálló tanyagondnok alkalmazásával biztosítja az önkormányzat.

15. Étkeztetés

19. § (1) Az önkormányzat napi egyszeri meleg étkezést biztosít az e rendelet szerint szociálisan rászorult személyeknek akik ezt saját maguk vagy családtagjaik számára nem tudják biztosítani.

(2) Étkeztetés tekintetében szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, aki

  • a) a 60. életévét betöltötte, vagy
  • b) munkaképességét legalább 50 %-ban elveszítette, vagy
  • c) össz-szervezeti egészségkárosodásának mértéke legalább 42 %, vagy
  • d) fogyatékossági támogatásban részesül vagy
  • e) 18 év feletti és emelt összegű családi pótlékban részesül.

(3) Az étkeztetést az önkormányzat az általa fenntartott Kisgyőri Szociális Intézmény útján biztosítja.

(4) Az étkeztetés igénybevétele történhet:

  • a) helyben fogyasztással
  • b) az étel házhozszállításával
  • c) a jogosult általi elvitellel.

(5) Az étkezés igénybevétele iránti kérelmeket a Kisgyőri Szociális Intézmény vezetőjénél (Kisgyőr, Akác u. 1. sz.) kell benyújtani aki dönt a kérelemről. A kérelem elbírálása előtt hivatalból be kell szerezni a háziorvos véleményét az igénylő illetve az ellátott egészségi állapotára vonatkozóan.

(6) Az étkezésért térítési díjat kell fizetni, melynek mértékét a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletben állapítja meg.

16. Házi segítségnyújtás

20. § (1) A házi segítségnyújtás alapszolgáltatási feladatairól az önkormányzat az Onga és Társult Települések Szociális és Gyermekjóléti Társulása útján gondoskodik.

(2) A házi segítségnyújtás iránti igényeket a szociális gondozóknak vagy a Kisgyőri Szociális Intézmény vezetőjénél (Kisgyőr, Akác u. 1. sz.) kell bejelenteni akik az igényt továbbítják a döntésre jogosultnak.

(3) A házi segítségnyújtásért térítési díjat nem kell fizetni.

17. Nappali ellátása

21. § (1) Az önkormányzat a Kisgyőri Szociális Intézmény által biztosítja 30 fő időskorú részére a nappali ellátást.

(2) A nappali ellátás iránti igényeket a Kisgyőri Szociális Intézmény vezetőjénél (Kisgyőr, Akác u. 1. sz.) kell benyújtani aki dönt a kérelmekről. A kérelem elbírálása előtt hivatalból be kell szerezni a háziorvos véleményét az igénylő illetve az ellátott egészségi állapotára vonatkozóan.

(3) A nappali ellátás igénybevétele díjmentes, a nappali ellátás keretében nyújtott étkezésért térítési díjat kell fizetni, melynek mértékét a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletben szabályoz.

(4) Meg kell szüntetni az ellátást az együttélési szabályok (házirend) ismételt vagy súlyos megsértése esetén.

18. Család- és gyermekjóléti szolgáltatás

22. § (1) A család- és gyermekjóléti alapszolgáltatási feladatairól az önkormányzat a Kisgyőri Szociális Intézmény által foglalkoztatott önálló családsegítő alkalmazásával gondoskodik.

(2) A családgondozó szakmai program alapján végzi munkáját, az általa nyújtott szolgáltatások díjmenetesek.

19. Tanyagondnoki szolgáltatás

23. § (1) Az Önkormányzat a Kisgyőr község közigazgatási területéhez tartozó, de Kisgyőr községtől 5 km távolságban fekvő ”Mocsolyástelep” elnevezésű egyéb belterületi lakott helyen az alapellátási feladatokat tanyagondnoki szolgáltatás keretében biztosítja.

(2) Mocsolyástelep lakosságszáma megfelel az Szt. 60. § (3) bekezdésében foglaltaknak.

(3) A tanyagondnok a Kisgyőri Szociális Intézmény vezetőjének szakmai irányításával a kötelező alapellátási feladatok közül részt vesz az étkeztetés és a házi segítségnyújtás feladatellátásban, az általa nyújtott szolgáltatások díjmentesek.

(4) A tanyagondnok munkáját szakmai program alapján végzi, tevékenységéről évente számot ad a Képviselő-testületnek.

(5) A Tanyagondnoki Szolgálat működésének szabályait a képviselő-testület önálló rendeletben állapítja meg.

20. Az ellátások igénybevételének módja

24. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelmekről – a házi segítségnyújtás kivételével - a Kisgyőri Szociális Intézmény vezetője dönt és értesíti a kérelmezőt.

(2) A házi segítségnyújtás iránti kérelmekről az Ongai Szociális Szolgáltató Központ vezetője dönt aki a gondozónők útján vagy személyesen értesíti a kérelmezőket.

(3) A Kisgyőri Szociális Intézmény vezetője külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást az ellátás biztosításától függetlenül utólag ilyen esetben is le kell folytatni.

21. Záró rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete