Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 10

Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 7.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.12.10.

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Kisgyőr Község Önkormányzata a köztemető fenntartási kötelezettségét a Kisgyőri Református Egyházközséggel, mint a kisgyőri 1/2 hrsz alatt nyilvántartott református temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján teljesíti.

(2) A rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény által használt fogalmakat kell érteni.

2. A rendelet célja, hatálya

2. § (1) A rendelet célja, hogy Kisgyőr község közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembe vételével biztosítsa az elhunyt személyek tisztességes és méltó eltemetéséhez való jogát és szabályozza a temető működési rendjét, a temető és temetői létesítmények használatának szabályait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Kisgyőri Református Egyház tulajdonában lévő kisgyőri 1/2 hrsz.-ú temetőre (a továbbiakban: köztemető), Kisgyőr Község Önkormányzat tulajdonában lévő kisgyőri 1/2/A hrsz.-ú Ravatalozó épületre és azokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek vagy a köztemetőben tartózkodnak.

3. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A köztemető fenntartását, és a temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket Kisgyőr Község Önkormányzata biztosítja, a temető üzemeltetését Kisgyőr Község Önkormányzata és a Kisgyőri Református Egyházközség közösen végzik a közöttük létrejött megállapodás alapján,

(2) Az Önkormányzat az alábbi temető üzemeltetési feladatokat látja el:

a) gondoskodik a temető és temetői létesítmények, ravatalozó és berendezése tisztán tartásáról,

b) szükség szerint elvégzi a temető kaszálását, gyomtalanítását,

c) elvégzi a temetői utak karbantartását, tisztán tartását, szükség esetén a hó eltakarítását és a síkosság menetesítését,

d) gondoskodik a temetői hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról,

e) gondoskodik a sírgondozáshoz szükséges vízvételi hely üzemeltetéséről.

4. A temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) Az Önkormányzat temetkezési szolgáltatást nem nyújt.

(2) A köztemetőben az eltemettető és minden engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó a ravatalozót és berendezéseit, a temető egyéb infrastrukturális létesítményeit díj fizetése nélkül használhatja.

(3) A köztemető naponta 6 órától 20 óráig látogatható. A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető nevét, címét.

(4) A köztemető kegyeleti hely, tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a temetőt látogatókat megbotránkoztathatja.

(5) 12 éven aluli gyermekek csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhatnak a temetőben. Az általuk okozott károkért a felügyeletükkel megbízott személy a felelős.

(6) Vakvezető kutya kivételével a köztemetőbe állatot bevinni tilos.

(7) A köztemető területére – mozgáskorlátozottak gépjárművei kivételével – tehergépjármű, munkagép csak a temetkezési tevékenységgel, fenntartási munkákkal, síremlékek bontásával, felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

(8) A sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet csak az önkormányzat által kihelyezett hulladéktárolókba lehet elhelyezni. Nem a köztemető területén keletkezett hulladékok lerakása a köztemetőben tilos.

5. A temetési hely gazdálkodási szabályai

5. § (1) A köztemetőben a temetési helyek táblákra és sorokra vannak osztva, az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(2) A sorrend szerinti temetési helyért az önkormányzat díjat nem kér, a temetési hely feletti rendelkezési jogosultság korlátlan idejű, a sír kibetonozása tilos.

(3) Sírhelyet előre megváltani kizárólag a tulajdonos Református Egyház által a temetőben erre a célra kijelölt területen lehet. Az előre megváltott sírhelyek kibetonozhatóak, azokért az Egyház részére a mindenkori temetői szabályzatban meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

6. § (1) A köztemetőben biztosított temetési helyek mérete egységesen 210 cm hosszú, 85 cm széles és minimum 200 cm mély, a sírok egymástól való oldaltávolsága 160 cm. A sírhelytáblák sorai közötti távolság 100 cm.

(2) A temetési helyet az eltemettető saját döntése alapján koporsós vagy urnás temetésre használhatja. Koporsós rátemetés esetén a legfelső koporsó fölé minimum 100 cm földrétegnek kell kerülni.

(3) A temetési helyen elhelyezhető síremlék legnagyobb magassága márvány, gránit vagy kő esetében legfeljebb 2 méter, kopjafa esetében legfeljebb 3 méter.

(4) A temetési helyen csak olyan növény helyezhető el, amely a sírhelyek közötti távolság megtartását biztosítja.

6. A temetési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

7. § (1) A temetési szertartást az elhunyt végakaratának tiszteletben tartásával az eltemettető választja meg, a temetés lehet egyházi vagy világi, illetve történhet koporsóban vagy hamvasztás esetén urnában.

(2) A temetés időpontját az eltemettető határozza meg, de a tervezett időpontot az eltemettető vagy a temetkezést végző szolgáltató köteles egyeztetni az önkormányzattal annak érdekében, hogy ne legyen egyezés a már bejelentett temetéssel továbbá a ravatalozó és berendezéseinek használata biztosítható legyen.

(3) A temetkezési szolgáltató a temetés során olyan kellékeket használhat és olyan szertartást rendezhet amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti követelményeket.

8. § (1) A köztemető területén a temetési hely felett rendelkezők jogosultak a sírok díszítését szolgáló tárgyakat elhelyezni és síremléket készíttetni.

(2) A köztemető területén vállalkozási tevékenységet végzőknek temető-fenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetni.

(3) Síremlék építése, bontása, felújítása során a munkát úgy kell végezni, hogy a szomszédos sírhelyekben kárt, rongálást ne okozzon. A munkavégzés során okozott esetleges rongálódást a szolgáltatást végző vállalkozó köteles helyreállítani.

(4) A köztemetőben munkát végző vállalkozók, szolgáltatók kötelesek biztosítani a temetési szertartás rendjének és a kegyeleti jogok gyakorlásának zavartalanságát, temetési szertartás ideje alatt semmilyen zajhatással járó építési tevékenység nem végezhető.

(5) Síremlék építése, bontása, felújítása során keletkező építési, bontási törmelék elszállításáról a szolgáltatást végző köteles gondoskodni. A temetőben lévő hulladékgyűjtő konténerekbe építési törmelék nem helyezhető el.

7. Záró rendelkezés

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.