Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisgyőr község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről

Hatályos: 2023. 02. 17

Kisgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.17.
Kisgyőr község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről
Végső előterjesztői indokolás
Kisgyőr Község Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében foglalt feladatának eleget téve elhatározta a településfejlesztési és a településrendezési eszközei felülvizsgálatát, mivel a hatályos rendezési terv közel 20 éve készült. Erről a Képviselő-testület a 6/2020. (I.21.) Kt. sz. határozatában döntött.A felülvizsgálat első ütemeként elkészült a Településfejlesztési Koncepció dokumentációja, melyet a vonatkozó jogszabályban előírt partnerségi és államigazgatási véleményezés után a Képviselő-testület 2021. decemberében határozattal elfogadott.
A Településfejlesztési Koncepcióra alapozva, az ismételt adatszolgáltatások és előzetes államigazgatási vélemények begyűjtésével 2022. évben megkezdődött a településrendezési eszközök (településszerkezeti terv és leírás, illetve helyi építési szabályzat és szabályozási terv) megalapozó és jóváhagyandó munkarészeinek összeállítása, véleményeztetése az alábbiak szerint:Az előkészítő (adatgyűjtő, megalapozó) munkák elvégzése után a véleményezési, egyeztetési dokumentáció tervezetének összeállítása megtörtént, az összeállított dokumentáció a további, előírt véleményezési, partnerségi egyeztetési eljárás lebonyolítására alkalmassá vált.
A környezeti vizsgálati és államigazgatási véleményezést (az érintett államigazgatási szervek, illetve helyi önkormányzatok megkeresésével) a Polgármester körlevelével és a dokumentáció közreadásával megindította. A jogszabályban előírt, a véleményezésre megnyitott határidőn belől (30 nap) a visszajelzések megérkeztek. A véleményt megfogalmazók döntő többsége a tervezet tartalmával szemben kifogást nem emelt, jóváhagyásával egyetértett.
Öt államigazgatási szerv azonban „a közreadott dokumentáció egyes rendelkezései tekintetében kifogásoló, pontosító megjegyzéseket fogalmazott meg,
Ezek többsége tekintetében a dokumentáció kiegészítése, pontosítása megvalósítható volt, megtörtént.
A felvetések egy része azonban az egyes természet- és tájvédelmi érintettségű területek tervezett terület-felhasználásának mikéntjét érintette. A különösen vitatott terület volt a Galya-oldal zártkertjeinek beépítési besorolása. Megállapítást nyert, hogy a természet- és tájvédelmi jogszabályokra hivatkozó államigazgatási-hatósági elzárkózásra tekintettel a területre vonatkozó változtatási szándék ellehetetlenült.
Fentiek ismeretében és tudomásul vételével a Képviselő-testület a 82/2022. (XI.22.) határozat 1. pontjában
a környezeti vizsgálati dokumentáció elfogadta, illetve
az államigazgatási véleményezési eljárás lezárta.
A partnerségi egyeztetést a Polgármester meghirdette a lakossági fórumot közterületi hirdetésben, a település honlapján az Önkormányzat helyi rendelete szerint. A meghirdetéssel együtt az Önkormányzat közzé tette a településrendezési eszközök felülvizsgálata munkaközi, véleményezési anyagát.
A fórumra 2022. október 19. napján került sor. A rendezvényről jegyzőkönyv készült, mely szerint a véleményezési dokumentáció tartalmát kiegészítő, pontosító észrevételek érkeztek. Nem érkezett további vélemény a 2022. október 27. napjáig megnyitott partnerségi véleményezési határidőig.
Mindezek ismeretében a Képviselő-testület a 82/2022. (XI.22.) határozat 2. pontjában a partnerségi egyeztetési eljárást lezárta.
Fenti eljárások eredményes lefolytatása lezárásaként a Képviselő-testület a 82/2022. (XI.22.) határozat 4. pontjában a véleményezési eljárást lezárta és a határozat 5. pontjában felhatalmazta Polgármester végső szakmai vélemény megkérésére.
Az eljárások lezárását követően a végső szakmai vélemény kialakítása érdekében a dokumentációkat meg küldtük a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda részére.
Az ÁFI a BO/17/00001-2/2023.01.13. számú záró véleményében – az Országos Főépítész véleményének kikérése után - megállapította, hogy „Kisgyőr község új településrendezési eszközeinek Képviselő-testületi jóváhagyása ellen településrendezési szempontból nem emelek kifogást.”
A rendelet a képviselő-testület elképzeléseit tartalmazza a koncepcióra alapozva. A Galya oldali beépíthetőség kivételével az államigazgatási szervek és partnerek támogatták ezeket a javaslatokat, így aj rendezési terv tartalmazza a jövőre vonatkozó fejlesztési elképzeléseket.