Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

Hatályos: 2024. 03. 26

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (III. 25.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról

2024.03.26.

Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ban kapott felhatalmazás alapján az útépítési együttműködésről és az útépítési érdekeltségi hozzájárulásról következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezés

1. § (1) E rendelet hatálya Mályi Község közigazgatási területén található, az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő, helyi lakossági érdeket szolgáló már meglévő közutak építésére, földutak szilárd burkolattal való ellátására - kapcsolódó járda, és csapadékvíz elvezetés kiépítésével -, valamint a szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítására továbbá stabilizált útburkolat kialakítására terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az útépítési együttműködés keretében megépítendő út használatában érdekelt, az ilyen utcákhoz csatlakozó ingatlantulajdonnal rendelkező jogi és nem jogi személyre egyaránt. A közút használatában érdekeltnek minősülnek a közút mentén ingatlantulajdonnal vagy bármely tevékenység céljára szolgáló székhellyel vagy telephellyel rendelkező természetes és jogi személyek, amennyiben a megépítésre kerülő útról az ingatlanra gyalog vagy járművel bejárási lehetőségük van (a továbbiakban: közút használatában érdekeltek).

(3) Jelen rendelet hatálya nem terjed ki az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1) bekezdés alapján újonnan beépítésre szánt területekhez kapcsolódó, azokkal együttesen kialakítandó kiszolgáló utak és közművek létesítésére vonatkozó útépítési és közművesítési hozzájárulásra.

2. § (1) Helyi közút használatában érdekelt ingatlan:

a) útépítés szempontjából az az ingatlan, amely határos a megépülő úttal, és arról az ingatlanra gépkocsibejáró (útcsatlakozás) létesíthető;

b) azt az ingatlant, mely az építési telek mértékének többszöröse, a hozzájárulás mértéke szempontjából annyi építési telekként kell számításba venni, ahány építési telekre a helyi építési szabályzat és szabályozási terv alapján osztható;

c) az az ingatlan, amely az a) pont alapján két, vagy több oldalról (saroktelek, két utcáról megközelíthető ingatlan) minősülne érintett ingatlannak, a b) pont kivételével a korábban megépült út szempontjából minősül érintettnek. Egy időben történő útépítés esetén a b) pont kivételével csak az egyik oldali telekhatárt érintő út során kötelezhető hozzájárulás megfizetésére.

d) az egy ingatlanon elhelyezett második és azt meghaladó lakások (lakóegységek) önálló érdekeltségi egységnek számítanak az útépítési díj számításánál, és megfizetésnél így kell figyelembe venni.

(2) Helyi közút használatában érdekelt ingatlan tulajdonosa: a közút mentén ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari, közlekedési, kereskedelmi vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemély vagy jogi személy.

(3) Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített vagy beépíthető földrészlet, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 12. §-a szerinti egyéb önálló ingatlanok.

(4) Közút tartozéka: a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I.28.) GKM rendelet C. függelékében meghatározottak alapján.

(5) Útépítés: a műszaki előírások szerint meghatározott műszaki jellemzőkkel rendelkező, ingatlanok megközelítését szolgáló földút szilárd burkolattal való ellátása, amely nem terjed ki az ingatlanok közúti csatlakozásának létesítésére.

(6) Útépítési költség becsült értéke: legalább kettő indikatív árajánlat alapján meghatározott összeg.

(7) Útépítési összköltség: a helyi közút építésével kapcsolatban számított költségek - előkészítési, tervezési költségek, a kivitelezés becsült összköltsége, műszaki ellenőr díjazása, továbbá a hatósági eljárási díjak - összessége.

II. Fejezet

Az útépítési együttműködés szabálya

3. § (1) A helyi közút használatában érdekelt ingatlantulajdonosok, valamint az önkormányzat az alapvetően lakossági érdekeket szolgáló helyi közút építésére együttműködhetnek (a továbbiakban: útépítési együttműködés).

(2) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló útépítések önkormányzatot terhelő keretösszegét az önkormányzat mindenkori éves költségvetése tartalmazza, évközben a költségvetésbe tervezett összeg módosítható.

(3) Az együttműködés keretében megvalósuló helyi közutak és tartozékai az önkormányzat tulajdonába kerülnek.

III. Fejezet

Együttműködés formái és szempontjai

4. § (1) Az útépítési együttműködés formái:

a) önálló útépítési együttműködés,

b) az önkormányzat által támogatott útépítési együttműködés.

(2) A megvalósítandó útépítés pontos műszaki tartalmát az önkormányzat határozza meg, hagyja jóvá, függetlenül az együttműködés formájától.

5. § (1) Önálló útépítési együttműködés esetében az útépítés költségeit teljes egészében a helyi közút használatában érdekelt ingatlanok tulajdonosai biztosítják.

(2) A tulajdonosok közösségének képviselője köteles az önkormányzattal együttműködni, az útépítéssel kapcsolatban tájékoztatást nyújtani.

(3) Az ingatlantulajdonosok közös képviselője köteles:

a) az érintett lakosságot tájékoztatni,

b) az útépítési együttműködési megállapodásban vállalt hozzájárulást a lakosságtól beszedni,

c) a beszedett lakossági pénzeszközöket az önkormányzat számlájára befizetni,

d) az útépítés együttműködésben résztvevő és a részt nem vevő ingatlan tulajdonosokról névjegyzéket készíteni, a névjegyzékben a befizetett hozzájárulást feltüntetni.

(4) Az önkormányzat köteles:

a) az útépítést előkészíteni, beszerzési/ közbeszerzési eljárás során ajánlatkérőként eljárni,

b) a műszaki ellenőr biztosításáról gondoskodni,

c) a lefolytatott beszerzési/ közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezővel a szerződést megkötni,

6. § (1) Az önkormányzat által támogatott útépítési együttműködés esetében az útépítés költségeit az útépítésben a helyi közút használatában érdekelt tulajdonosok közössége és az önkormányzat által nyújtott támogatás biztosítja.

(2) Az útépítés lebonyolítására a 5. § rendelkezései irányadók.

IV. Fejezet

Az együttműködés kezdeményezése

7. § (1) Az útépítési együttműködést kezdeményezhetik a megépítendő helyi közút használatában érintett ingatlanok tulajdonosai. A kezdeményezés jóváhagyása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) A Képviselő-testület jóváhagyását követően, a polgármester útépítési együttműködési megállapodást köt az útépítési közösséggel.

(3) A megépítendő helyi közút használatában érdekelt ingatlanok több mint 2/3-ának tulajdonosai útépítési közösséget hozhatnak létre. Az útépítési közösség az önkormányzati forrás elnyerését célzó kérelmét az útépítési közösség által választott közös képviselő útján nyújtja be a Képviselő-testületnek címezve.

V. Fejezet

A kérelem benyújtásának feltételei és elbírálása

8. § (1) A kérelmeket tárgyévben folyamatosan be lehet nyújtani.

(2) Az útépítési együttműködés iránti kérelemmel érintett helyi közút használatában érdekelt ingatlanok tulajdonosai írásban értesítést kapnak és lakossági tájékoztató formájában értesülnek az útépítési együttműködés tekintetében fennálló jogosultságokról és kötelezettségekről.

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a vállalt lakossági hozzájárulás mértékét,

b) az útépítési együttműködésben résztvevők körét,

c) az önkormányzat által támogatott útépítés esetén pedig az önkormányzat költségvetésében szereplő keretösszegből igényelt támogatást.

(4) Az önkormányzat által vállalt támogatásnak az útépítés összköltségéhez viszonyított aránya nem lehet több 40%-nál.

(5) A beérkezett kérelmeket Mályi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete rangsorolja és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a megvalósítandó útépítésekre az éves költségvetési keret figyelembevételével.

(6) A kérelmek elbírásának szempontjai:

a) a területnek a hatályos rendezési terv szerinti tulajdonjogi, ingatlan-nyilvántartási rendezettsége,

b) teljes közműellátottsága és annak műszaki állapota,

c) a benyújtott műszaki tartalom minősége,

d) a helyi közúthasználatban érdekelt ingatlantulajdonosok részvételi arányának nagysága,

e) az útépítési közösség által vállalt anyagi hozzájárulás mértékének az útépítés becsült összköltségéhez viszonyított aránya, amely nem lehet kevesebb 60%-nál,

f) a létesítendő fejlesztés műszaki szükségessége, településfejlesztési és településrendezési szempontok.

(7) Az útépítési közösség tagjai a megvalósuló útépítési együttműködés esetén írásbeli értesítés alapján köteles a vállalt útépítési érdekeltségi hozzájárulásokat az értesítésben megjelölt határidőig és az abban leírt számlára befizetni.

VI. Fejezet

Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás előírására és megfizetésére vonatkozó rendelkezések, hozzájárulás mértéke

9. § (1) Az útépítési együttműködésben részt nem vevő, de a megépült helyi közutak használatában érdekelt tulajdonos (a továbbiakban: kötelezett) útépítési érdekeltségi hozzájárulást köteles fizetni.

(2) Az érdekeltségi hozzájárulást annak a helyi közút használatában érdekelt ingatlantulajdonosnak kell megfizetnie, aki a kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában az érintett ingatlan tulajdonosa. Ha a kötelezett tulajdonos a hozzájárulás megfizetése előtt elidegeníti az ingatlant, abban az esetben a hozzájárulás az új tulajdonostól is követelhető. Ezt az igényt a határozatban is fel kell tüntetni.

(3) A közös tulajdonú ingatlan esetén a tulajdonostársak az útépítési hozzájárulás megfizetéséért egyetemlegesen felelnek.

10. § (1) Az érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséről a polgármester határozatban dönt. A határozat ellen fellebbezés nyújtható be a képviselő-testülethez.

(2) A kötelezettnek az érdekeltségi hozzájárulás összegét egy összegben, a határozat véglegessé válását követő 30 napon belül kell megfizetni, kérelemre legfeljebb 6 havi részletfizetés adható.

(3) A jelen rendeletben a hozzájárulás előírásával kapcsolatos eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.

(4) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás az önkormányzatot illeti meg, mely bevételt a település helyi közútjainak építésére kell fordítani.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.