Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések adományozásáról

Hatályos: 2021. 08. 10 16:00

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (VIII.27.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések adományozásáról

Onga Város Önkormányzat Képviselő- testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2019. (X. 25.) önkormányzati rendelet 4. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testület Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:[1]

1. § [Városi kitüntetések alapítása]

Onga Város Önkormányzata azon személyek és közösségek munkásságának méltó elismerésére, akik tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek a város fejlődésében, jó hírnevének öregbítésében, kapcsolatainak ápolásában, valamint az egyetemes emberi értékek gyarapításában az „Onga városért” emlékplakett kitüntető díjat és az „Onga város díszpolgára” kitüntető címet alapítja.

2. § [„Onga városért” emlékplakett kitüntető díj]

(1) ”Onga városért” emlékplakett kitüntető díj (a továbbiakban: kitüntető díj), adományozható azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akik a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a város értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el.

(2) A kitüntető díj egy mindkét oldalán megmunkált, 10 cm átmérőjű, 0,5 cm vastagságú, kör alakú, bronzból készült érem, amelynek előlapján Onga város címere, alatta félkörívben az ”Onga városért” felirat látható. Az érem hátlapján felül, balról jobbra hajló félkörben az „Onga Város Önkormányzat” felirat, míg alul, balról jobbra hajló félkörben a „Kitüntető Díja” felirat látható, az érem hátlapjának közepén pedig a kitüntető díjban részesített neve és az adományozás éve van feltüntetve.

(3) A kitüntető díj mellé díszoklevél jár, mely tanusítja az adományozó nevét, a kitüntető díj megnevezését, a kitüntető díjban részesülő nevét, a kitüntetésre való érdemesség rövid indokolását, a kitüntető díj adományozásának idejét, a polgármester és jegyző aláírását, valamint Onga Város Önkormányzat bélyegzőjét.

3. § [„Onga város díszpolgára” kitüntető cím]

(1) „Onga város díszpolgára” kitüntető cím (a továbbiakban: kitüntető cím) a település önkormányzatának legnagyobb elismeréseként adományozható annak a magyar állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a városon belül, országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a város jó hírnevének öregbítéséhez, további példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A kitüntető címet – az elismert, kimagasló érdem megjelölésével – Onga város Önkormányzat Képviselő-testülete minősített többségi döntéssel adományozza.

(3) A kitüntető cím egy személy életében, tevékenysége során csak egyszer adományozható.

(4) A kitüntető cím adományozásának jelképe egy 14 karátos aranyból készült, és Onga címerével díszített pecsétgyűrű.

(5) A kitüntető cím adományozása mellett egyidejűleg átadott díszoklevél tanúsítja az adományozó nevét, a kitüntető cím megnevezését, a kitüntető címben részesülő nevét, a kitüntetésre való érdemesség rövid indokolását, a kitüntető cím adományozásának idejét, a polgármester és jegyző aláírását, valamint Onga Város Önkormányzat bélyegzőjét.

(6) A Képviselő-testület elhunyt személy részére – posztumusz - is adományozhat kitüntető címet. Ebben az esetben a kitüntetés átvételére a kitüntetett legközelebbi hozzátartozója jogosult.

(7) A posztumusz kitüntető cím adományozását díszoklevél tanúsítja.

4. § [A kitüntető díj és kitüntető cím adományozása]

(1) A kitüntető díj és kitüntető cím adományozására javaslatot tehet:

  • a) a képviselő-testület bármelyik tagja, bizottsága vagy bizottsági tagja,
  • b) a polgármester,
  • c) a jegyző,
  • d) az önkormányzati intézmények vezetői,
  • e) érdekképviseleti szervek, szakmai szövetségek,

f.) civil szervezetek.

(2)[2] A kitüntetések adományozására tett javaslatokat – részletes indokolással ellátva - írásban a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslattétel határideje a tárgyév július 31. napja.

(3) A beérkezett javaslatokat a Képviselő-testület ügyrendi kérdésekkel foglalkozó bizottsága törvényességi, valamint tartalmi szempontból megvizsgálja, döntésre előkészíti és a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(4) A kitüntetéseket a városünnep alkalmával a polgármester adja át.

5. § [A kitüntető díjak visszavonása]

(1) A kitüntető díj és cím megvonható, ha a kitüntetett érdemtelenné válik erre, így különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy foglalkozása gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A visszavonásra a díjak adományozására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(3) A kitüntetés visszavonására tett javaslatról a Képviselő-testület dönt és szükség esetén a polgármester útján gondoskodik a kitüntetésekhez kapcsolódó jelképek visszavonásáról is.

(4) Visszavonás esetén a kitüntetett személy nevét és adatait törölni kell a nyilvántartásból és erről az érdekeltet értesíteni kell.

6. § [Vegyes rendelkezések]

(1) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos költségeket az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.

(2) A kitüntetések adományozását a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(3) A kitüntető díjban és külön a kitüntető címben részesítettekről – a kitüntetésben részesítettek fényképét is tartalmazó – díszalbumot kell vezetni.

(4) A kitüntetettek névjegyzékét e rendelet függeléke tartalmazza.

7. § [Záró rendelkezések]

(1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti az „Onga Községért” emlékplakett kitüntető díjról és az „Onga Község Díszpolgára” kitüntető címről szóló 5/2007. (III. 21.) önkormányzati rendelet.

Függelék

a 14/2014. (VIII. 27.) önkormányzati rendelethez

„Onga városért” emlékplakett kitüntető díj

-

„Onga város díszpolgára” kitüntető cím

A kitüntető cím adományozásának jelképét szolgáló Onga címerével díszített pecsétgyűrűbe vésve a kitüntetett neve és az adományozás éve.

1. Rózsa László 2014.

2. Kenéz Éva 2015.

3. Jónyer István 2016.

4. Hajtós Bertalan 2017.
5. Hideg Lajos 2018.
„Onga város díszpolgára” posztumusz kitüntető cím

1. Bűdi Ilona 2014.

2. Mázik Ferenc 2015.

3. dr. Kósik Lajos 2016.

4. Baksy Rezső 2017.
5. Illés László 2018.


[1] A bevezető az Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 4. § (2) bekezdése az Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.