Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 09. 22

Onga Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VIII.23.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól

2022.09.22.

Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testület Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Onga város közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésének és módosításának a 3. § szerinti partnerekre, valamint a partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. §2 Onga településfejlesztési koncepciójának (a továbbiakban: koncepció), integrált településfejlesztési stratégiájának (a továbbiakban: stratégia), településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) és jelen rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. Az egyeztetésben résztvevő partnerek köre

3. § Onga város közigazgatási területére készülő fejlesztési dokumentumok, településrendezési eszközök és településképi dokumentumok készítése során a partnerségi egyeztetések résztvevői:

1) állandó partnerek:

a) Onga város területén állandó bejelentett lakcímmel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező magánszemély,

b) valamennyi települési székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) Onga város területén működő civil szervezetek, egyházak, érdekképviseleti szervek.

2) eseti partnerek: érintettség esetén

a) a területi önkormányzat,

b) a szomszédos települési önkormányzatok.

3. A tájékoztatás módja és eszközei

4. § (1) A polgármester a településfejlesztési, településrendezési és településképi dokumentum készítéséhez és módosításához az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó dokumentációt és tájékoztatást tesz közzé, az 1. mellékletben meghatározott módon és határidővel, egyúttal a megjelenésről hirdetményt tesz közé

a) teljes körű közzététel esetén:

aa) a városi honlap főoldalán,

ab) az Önkormányzat hivatala épületében lévő hirdetőtáblán.

ac) lakossági fórumon tájékoztatást ad

b) részleges közzététel esetén: Onga város honlapján.

(2) Az önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a „http://www.onga.hu” honlapján külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjeleníthetősége érdekében.

5. § (1) A partnerek a honlapról letölthető, illetve Onga Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) átvehető 2. melléklet szerinti partneri adatlap felhasználásával a tájékoztatóban meghatározott határidőn belül észrevételt, javaslatot tehetnek, véleményt nyilváníthatnak

a) papír alapon a Hivatal címére (3562 Onga, Rózsa utca 18.)

b) elektronikus levélben az onga@onga.hu e-mail címre történő megküldéssel.

(2) Az előzetes tájékoztatás során a közzétett hirdetmény

a) a Korm. rendelet 37. § (3) bekezdésében foglaltakkal összhangban az érintett államigazgatási szervek részére bocsátott dokumentációval tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás módjáról és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt

c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.

(3) A véleményezési eljárás során a közzétett hirdetmény

a) az érintett államigazgatási szervek részére bocsátott dokumentációval, tárgyalásos és állami főépítészi eljárás esetén, legalább a tervezet összefoglaló leírását és az elkészült jóváhagyandó munkarészeket tartalmazó dokumentációval tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás módjáról és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

b) a partnerek észrevételeinek benyújtására nyitva álló határidőt

c) a postacímet vagy elektronikus levélcímet, ahova az észrevétel megküldhető.

(4) Lakossági fórum összehívására és lebonyolítására, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet szerint a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.

(5) Amennyiben nincs lakossági fórum, a lakosság az észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül teheti meg az (1) bekezdés szerint megadott papíralapú és elektronikus levélben benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.

(6) Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásba az (1) bekezdés szerint megadott papíralapú és elektronikus levélben benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott, a megadott határidőn belül benyújtott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyen véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét meg kell jelölni.

4. A javaslatok, vélemények kezelése, dokumentálása, elfogadásának és nyilvántartásának módja

6. § (1) Javaslatot, véleményt írásos formában az önkormányzati hivatal titkárságán a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva e rendelet 1. mellékletében meghatározott határidőkön belül lehet benyújtani.

(2) Azt a partnert, aki az (1) bekezdés szerint közé tett határidőn belül véleményt nem nyilvánított, javaslatot nem tett, a határidő leteltét követően hozzájáruló partnernek kell tekinteni, az egyeztetési további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(3) Tárgyalásos eljárásban, az egyeztető tárgyalás vonatkozásában az eljárásban érintett partnernek az egyeztető tárgyalást megelőző partnerségi egyeztetésben jogszabályon alapuló ellenvéleményt tett partnert kell tekinteni.

(4) Az (1) bekezdés szerint beérkezett vélemények tisztázása érdekében a polgármester a véleményező partnerrel meghívásos egyeztető tárgyalás keretében további egyeztetést kezdeményezhet, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(5) Azt a partnert, aki a partnerségi egyeztetés során határidőn belül véleményt nem adott, vagy adott, de a (4) bekezdés szerinti meghívásos egyeztető tárgyaláson a meghívás ellenére nem vett részt, kifogást nem emelő partnernek kell tekinteni, az egyeztetés további szakaszaiban és elfogadási szakaszban egyaránt.

(6) A beérkezett javaslatokat, véleményeket a főépítész az (1) bekezdésben megjelölt határidő elteltét követően továbbítja az arculati kézikönyv, településképi rendelet, fejlesztési dokumentum vagy a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek.

(7) A tervező a véleményekkel, javaslatokkal kapcsolatos szakmai véleményét – a tervezési szerződésben megállapított határidőben - megküldi az önkormányzat részére, a Polgármesternek címezve.

(8) A szakmai javaslatok alapján a főépítész a vélemények, javaslatok elfogadására, el nem fogadás esetén indokolására vonatkozó döntés-tervezetet készít.

7. § (1) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

(2) A partner a 4. § (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban. Meg kell jelölnie továbbá az eljárás további szakaszaiban a részvételi szándékát.

(3) Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 4. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további - véleményezési - szakaszban nem vesz részt, kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.

(4) A partner a véleményezési szakaszban a meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét. A jogszabályon alapuló véleményénél a jogszabályhelyet meg kell jelölnie.

(5) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról – a (6)–(7) bekezdésben foglalt kivételekkel - a képviselő-testület dönt.

(6) Településrendezési eszköz tárgyalásos vagy állami főépítészi eljárásban történő lefolytatása esetén a beérkezett partneri vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról, az el nem fogadás indokolásáról a polgármester dönt.

(7) Minden a partnerségi egyeztetéssel kapcsolatos Korm. rendeletben és jelen rendeletben nem szabályozott kérdésben a vonatkozó eljárási szabályok megtartása mellett a polgármester dönt.

8. § (1) Jelen rendeletben foglaltak szerint beérkezett véleményeket, javaslatokat a főépítész a tárgy és az eljárási szakasz rögzítésével, a beérkezés sorrendjében

a) a véleményező, javaslattevő neve, továbbá lakhelye, székhelye, vagy telephelye

b) a vélemény beérkezésének időpontja

c) a vélemény javaslat rövid tartalma

rögzítésével nyilvántartásba veszi és az iratkezelés általános szabályainak megfelelően az ügyiratban megőrzi.

(2) A főépítész az (1) bekezdés szerinti véleményeket, javaslatokat kiértékeli és döntés-előkészítő javaslattal él a polgármesternek a vélemények elfogadásáról vagy elutasításáról, az el nem fogadott véleményeket indoklással látja el.

(3) A polgármester a beérkezett véleményeket és a döntés-előkészítő javaslatot a Korm. rendelet 39. § (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatala érdekében ismerteti a képviselő-testülettel.

(4) A képviselő-testület döntése alapján a főépítész partnerségi egyeztetést lezáró, vagy a 7. § (6) bekezdés szerinti döntést követően a véleményt, javaslatot elfogadó vagy az indoklással alátámasztott elutasítást tartalmazó képviselő-testületi határozat számát

a) közzéteszi a hivatal hirdetőtábláján;

b) feltölti a honlap külön tárhelyére;

c) elhelyezi az ügyiratban;

d) intézkedik a tervező felé az elfogadott véleményeknek a dokumentációban történő átvezetéséről;

e) tájékoztatást küld a partnereknek.

5. Az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településfejlesztési eszköz nyilvánosságát biztosító intézkedések

9. § (1) A polgármester – a feladatkör szerint illetékes szervezeti egységek útján – gondoskodik az elfogadott koncepció, stratégia, kézikönyv, településképi rendelet és településrendezési eszköz elfogadást követő 15 napon belüli közzétételéről, a www.onga.hu honlapon. A honlapon történő közzététel nem mentesít a Korm. rendelet 43. és 43/B. §-a szerinti egyéb közzétételi szabályok teljesítése alól.

(2) Az elfogadott koncepcióról, stratégiáról és ezek módosításáról szóló, a Korm. rendelet 30. § (13) bekezdésben foglalt szerinti tájékoztatásról a polgármester a főépítész útján gondoskodik.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően megkezdett eljárásokra, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelettel összhangban kell alkalmazni.

1. melléklet

Partnerségi egyeztetésre kerülő dokumentumok véleményezésének módja és ideje

PARTNERSÉGI EGYEZTETÉSRE KERÜLŐ DOKUMENTUM

AZ EGYEZTETÉS ÉS ELFOGADÁS
ELJÁRÁSI
SZABÁLYAI

AZ ELJÁRÁS

AZ ELKÉSZÍTÉS

EGYEZTETÉSI SZAKASZ

ELFOGADÁS UTÁNI
TÁJÉKOZTATÁS

ELŐZETES
TÁJÉKOZTATÁSI SZAKASZ

VÉLEMÉNYEZÉSI SZAKASZ

MÓDJA

KÖZZÉTÉTEL MÓDJA, IDEJE

KÖZZÉTÉTEL MÓDJA, IDEJE

KÖZZÉTÉTEL MÓDJA

Településfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia

314/2012. (XI. 8.)
Korm. rend. 30. §


készítés

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 21 nap

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 21 nap

honlapon

módosítás

tájékoztatás a honlapon 15 nap

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 21 nap

honlapon

Településrendezési eszköz

314/2012. (XI. 8.)
Korm. rend. 36-40 §

teljes eljárás

készítés

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 21 nap

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 16 nap

honlapon

módosítás

314/2012. (XI. 8.)
Korm. rend.

egyszerűsített eljárás

készítés

tájékoztatás a honlapon 15 nap

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 15 nap

honlapon

módosítás

314/2012. (XI. 8.)
Korm. rend. 41. §

tárgyalásos eljárás
nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, vagy
önkormányzati döntéssel
kiemelt fejlesztési területté
nyilvánított területen
megvalósítandó beruházás
érdekében

készítés

záró szakmai vélemény előtt
teljes körű, egyeztetés,
tájékoztatás, a R. 32. § (6) bek. b) pont esetén tájékoztatás
a honlapon 5 nap

honlapon

módosítás

314/2012. (XI. 8.)
Korm. rend. 42. §

állami főépítészi eljárás


módosítás

záró szakmai vélemény
megkérése előtt tájékoztatás
a honlapon 5 nap

honlapon

Településképi arculati kézikönyv
és településképi rendelet

314/2012. (XI. 8.)
Korm. rend. 43/A és 43/B §

teljes eljárás

készítés

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 21 nap

teljes körű partnerségi
egyeztetés, ismertetés,
tájékoztatás 21 nap

honlapon

módosítás

1

A bevezető az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § az Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.