Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2021. (VI.9.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat helyi szabályozásáról

Hatályos: 2021. 06. 10

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat helyi szabályozásáról

Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján – tekintettel a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendeletben foglaltakra – a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat helyi szabályozásáról az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató, illetve felsőfokú intézményben tovább tanulni szándékozó fiatalok számára is elérhetővé tegye a felsőoktatásban való részvételt, tanulmányi eredménytől függetlenül, továbbá, hogy megállapítsa a támogatásra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.

(2) Az Önkormányzat évente dönt az Ösztöndíjpályázathoz történő csatlakozásról.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Onga Város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező hátrányos szociális helyzetű személyekre, akik

  • a) felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat („A” típusú pályázat),
  • b) tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizettek, akik a következő tanévtől kezdődőek felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni („B” típusú pályázat).

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatóira, a doktori (PhD) képzésben résztvevőkre és azokra, akik kizárólag külföldi intézménnyel állnak hallgatói jogviszonyban.

3. § Az Önkormányzat jelen rendeletben szabályozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj önkormányzati részének megállapítására, felülvizsgálatára, a pályázatok rangsorolására, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele esetén megtérítésre kötelezésére vonatkozó hatáskörét a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át.

4. § (1) A jogosultsági feltételek fennállása esetén – „A” és „B” típusú pályázatok esetén egyaránt – a támogatás havi összege pályázónként kerül megállapításra úgy, hogy az havonta nem lehet kevesebb, mint 1.000,- Ft. A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és 100,-Ft-tal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.

(2) Az Önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartamára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.

(3) A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

5. § (1) A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben kitöltött, véglegesített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat az Ongai Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.

(2) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

(3) A kérelmező köteles a vele közös háztartásban élők havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat (munkáltató által kiadott jövedelemigazolás, pénzellátást megállapító határozat és a kifizetéséről szóló szelvény, kifizetési bizonylat, igazolás, szerződés stb.) csatolni, valamint tanulmányi/hallgatói jogviszonyát igazolni.

(4) A jövedelem megállapításánál jövedelemnek a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételeket kell tekinteni.

(5) A vagyon az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint kell figyelembe venni.

(6) A jövedelemszámításkor a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél az utolsó három hónap átlagát, egyéb jövedelmeknél pedig az utolsó egy év tizenkettedét kell figyelembe venni.

(7) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának időszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintő változásról 15 napon belül írásban értesíteni a támogatást nyújtót.

(8) Az „A” típusú pályázat esetén 10 hónapra, azaz két egymást követő tanulmányi félévre kerül megállapítása az ösztöndíj. Az ösztöndíj újra pályázható.

(9) A „B” típusú pályázat esetén hat egymást követő tanulmányi félévre kerül megállapításra a támogatás.

(10) A „B” típusú pályázatok esetében a szociális rászorultságot a Szociális és Egészségügyi Bizottság évente egyszer felülvizsgálja.

(11) A Szociális és Egészségügyi Bizottság határozatban visszavonja a támogatást, ha a támogatásban részesített állandó lakóhelye a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik. A támogatás megvonására csak a következő félévtől kerülhet sor.

(12) A felsőoktatásban részt vevő hallgató köteles a jogosulatlanul felvett támogatást visszafizetni.

6. § (1) Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:

  • a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,
  • b) akinek a havi jövedelme, vagy a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át és vagyonnal nem rendelkezik,
  • c) aki a pályázatát határidőre benyújtotta és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta.

(2) A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:

  • a) az EPER-Bursa rendszerben kitöltött pályázati űrlap kinyomtatva és aláírva,
  • b) a felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz,
  • c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolását.

7. § (1) A határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatok a bírálat alól kizárásra kerülnek. A kizárást írásban indokolni kell.

(2) A pályázatok elbírálása kizárólag csak szociális rászorultság alapján történik, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül.

(3) A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élvez az a pályázó, aki(nek)

  • a) árva vagy félárva,
  • b) szülője vagy gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,
  • c) gyermeket nevel, egyedül neveli gyermekét,
  • d) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,
  • e) szülője vagy gondviselője egyedülállónak minősül.

(4) A pályázó a döntés ellen fellebbezéssel sem élhet, csak eljárásjogi jogszabálysértésre történő hivatkozással lehet kifogást benyújtani. A kifogást a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 napon belül lehet benyújtani az Önkormányzat jegyzőjénél.

(5) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében nyújtott támogatások összesített adatait a helyben szokásos egyéb módon nyilvánosságra kell hozni. Az adatok „A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban a pályázók és a támogatottak számát, az összes megítélt támogatást, a támogatás átlagos mértékét és mindazokat az informatívnak talált mutatókat tartalmazzák, melyek nem alkalmasak a támogatásban részesítettek, illetve a pályázók személyének azonosításában.

(6) A döntésről a pályázókat írásban értesíteni kell.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.