Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2023. 05. 18

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

2023.05.18.

Onga Város Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre, az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(3) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a tárgy szerinti külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben, valamint az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletben elfogadott előirányzat terhére biztosított civil szervezetek támogatására.

I. Fejezet

Államháztartáson kívüli források átadása

2. § (1) Onga Város Önkormányzat Képviselő-testülete a költségvetés saját bevételeinek terhére, kérelem alapján államháztartáson kívüli támogatást nyújthat. A támogatás nyújtás nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatellátását.

(2) A támogatásról támogatási szerződést kell kötni, mely tartalmazza legalább a támogatott nevét azonosító adatait, a támogatás célját és összegét, a támogatás folyósításának rendjét, a támogatással való elszámolás módját és határidejét.

(3) Nem nyújtható támogatás annak, aki a korábban kapott támogatással határidőre nem számolt el, vagy nem a célnak megfelelően használta fel a támogatást.

3. § (1) A támogatási igényre vonatkozó kérelemnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) támogatást igénylő neve, lakcíme/székhelye, adóazonosító jele/adószáma,

b) támogatási igény összegszerű megjelölése,

c) támogatás célja,

d) támogatást igénylő nyilatkozata az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. §-ában előírt követelményeknek való megfelelésről.

(2) A kérelmek döntésre való előkészítésének feladatait az Ongai Polgármesteri Hivatal látja el.

(3) A Képviselő-testület a benyújtott, hiánytalan kérelmekről, azok befogadását követő soros ülésén hoz döntést.

(4) A Képviselő-testület döntése tartalmazza a támogatott nevét, azonosító adatait, a támogatás célját és összegét, a támogatás folyósításának ütemezését, az elszámolás módját, határidejét.

(5) A Képviselő-testület támogató döntése alapján a támogatási szerződés aláírására a polgármester jogosult.

II. Fejezet

Államháztartáson kívüli források átvétele

4. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről a Képviselő-testület dönt.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, mint kötelezettségeket.

(3) Az átvétellel esetlegesen felmerülő kiadások fedezetét az önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmaznia kell.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester köti meg.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.