Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 17- 2023. 08. 31

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

2023.02.17.

Onga Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének és szerveinek Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Onga közigazgatási területén üzletet üzemeltető természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló jogszabály hatálya alá tartozó, rendezvénytartási engedéllyel rendelkező alkalmi és rendszeres rendezvényekre,

b) május 1., augusztus 20., húsvét vasárnap, pünkösdvasárnap napokra,

c) december 31-ről január 1-jére virradó éjszakai rendezvényekre,

d) a településen tartott esküvőkre,

e) az önkormányzat és intézményei rendezvényeire.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása során:

1. éjszakai nyitva tartás: az üzlet 22 és 6 óra közötti nyitva tartása;

2. alkalmi rendezvény: az a rendezvény, amit az üzemeltető a heti bejelentett nyitvatartási idején túl, nem heti rendszerességgel kíván megtartani.

3. üzlet: a 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontjában meghatározott fogalom.

3. Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó üzletek hétfőtől péntekig, valamint vasárnap és munkaszüneti napon: 6:00 órától 22:00 óráig, szombat, valamint munkaszüneti napot megelőző napokon 6:00 órától 23:00 óráig tarthatnak nyitva.

(2) Az alkalmi nyitva tartás engedélyezésével kapcsolatos döntést átruházott hatáskörben a jegyző hozza meg, másodfokon a Képviselő-testület jár el.

(3) A jegyző az eltérő nyitva tartást kérelemre engedélyezheti (a továbbiakban: alkalmi éjszakai nyitvatartási engedély) legfeljebb 04.00-23:00 óráig annak a vendéglátó üzletnek, szeszes italt árusító üzletnek, amely ellen a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül panaszt nem tettek, vagy panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott. (1. melléklet)

(4) Az alkalmi éjszakai nyitva tartásra vonatkozó kérelmet az üzemeltető 15 nappal a rendezvény időpontját megelőzően benyújtja a jegyzőnek.

(5) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az üzemeltető nevét és a székhelyét,

b) az üzlet nevét és címét,

c) a kapcsolattartó nevét és elérhetőségét,

d) a kereskedelmi hatóság által vezetett, a kereskedelmi tevékenységet végzők nyilvántartásába vételről szóló igazolás számát,

e) a rendezvény időpontját, időtartamát,

f) a rendezvény jellegét, megnevezését.

(6) Az alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt vissza kell vonni, ha

a) több lakossági panasz érkezik, és a jegyző által végzett hatósági ellenőrzés során a panasz megalapozottnak tekinthető, vagy

b) a hivatalból kezdeményezett helyszíni ellenőrzésen tapasztaltak ezt indokolják.

(7) Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 12 hónapig a vendéglátó üzlet, szeszes italt árusító üzlet alkalmi éjszakai nyitvatartási engedélyt nem kaphat.

(8) Az alkalmi nyitvatartási engedélyt az üzemeltető köteles az üzletben tartani, és az ellenőrzést végző hatóság kérésére bemutatni.

4. Eljárási szabályok

4. § (1) Az eljárást az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései szerint kell lefolytatni.

(2) A jegyző nyilvántartást vezet az alkalmi éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletekről.

5. § (1) A rendeletben foglaltak betartását a jegyző ellenőrzi.

(2) Az e rendeletben meghatározott engedélyek hiányában történő nyitva tartás esetén a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, valamint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott szankciók alkalmazásának van helye.

6. §1

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 6. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.