Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 30- 2024. 02. 28

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2023.09.30.

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelet 6. mellékletében véleményezési jogkörében eljáró Onga Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Onga város Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak további állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya Onga város közigazgatási területén található valamennyi súlykorlátozó táblával jelölt önkormányzati útra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden járművezetőre, aki súlykorlátozó táblával jelölt önkormányzati úton járművel kíván közlekedni.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűzoltóság, a mentők, a polgári és katasztrófavédelem, Onga Város Önkormányzata, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezet által üzemben tartott járművekre,

b) a katasztrófa elhárítást, megelőzést és segítségnyújtást végző járművekre,

c) műszaki és baleseti mentést ellátó járművekre,

d) a kommunális feladatot ellátó, a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt járművekre,

e) az út- vagy közműépítést, illetve az út- vagy közműfenntartást, javítást vagy tisztítást végző járművekre,

f) postai, illetve kézbesítési szolgáltatást végző járművekre,

g) közösségi közlekedést végző járművekre, továbbá

h) köznevelési intézmény nevelési, oktatási tevékenységéhez kapcsolódó tevékenységet végző járművekre.

3. Súlykorlátozási tilalom

3. § (1) A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 3.) KPM-BM együttes rendelet szerinti súlykorlátozás közúti jelzőtáblával jelölt útszakaszokra az ott megjelöltnél nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű járművel behajtási engedély nélkül behajtani tilos.

(2) A súlykorlátozás táblával jelölt utakon súlykorlátozás hatálya alá tartozó járművel kizárólag a rendelet szerint kiadott behajtási engedély birtokában lehet közlekedni. A behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának, valamint visszavonásának rendjét e rendelet szabályozza.

4. Az engedélyezési eljárás

4. § (1) A behajtási engedélyezési eljárás önkormányzati hatósági ügy. A behajtási engedély kiállításáról a jegyző átruházott hatáskörben, önkormányzati hatósági jogkörben, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban Ákr.) alapján az Ákr.-ben meghatározott határidőben hoz döntést.

(2) A behajtási engedély iránti kérelmet írásban, az arra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelmet a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója nyújthatja be.

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét, címét, illetve székhelyét, telephelyét,

b) az érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri,

c) a kérelem indokait,

d) a jármű adatait, hatósági jelzését, a megengedett legnagyobb össztömegét,

e) azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri,

f) a kérelmező elérhetőségét.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a jármű forgalmi engedélyének másolatát, kérelmező személyazonosító okmányának és lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát, nem magánszemély kérelmező esetén 1 hónapnál nem régebbi cégkivonatot vagy vállalkozói igazolvány másolatát.

(5) Engedély egy adott járműre, rendszámhoz kötve adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy minden járműre külön engedélyt kell kiadni.

(6) Az engedély az alábbi esetekben adható ki:

a) a jármű forgalmi engedélyében a tulajdonos, üzembentartó, illetve a velük kötött megállapodás alapján megjelölt használó lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, illetve telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a járművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül – garázsban, udvaron – helyezi el,

b) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen a kérelmező építési, felújítási munkát végez és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása súlykorlátozással nem érintett útvonal igénybevételével nem oldható meg,

c) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen található ingatlanra történő áruszállítás céljából.

(7) Az engedélyt határozott időre, legfeljebb 1 évre lehet megadni.

(8) A (6) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolni kell.

(9) Amennyiben a behajtási engedély kibocsátásának feltételei fennállnak, a jegyző a behajtási engedélyt három példányban állítja ki. A határozat az Ákr.-ben foglaltakon túl tartalmazza a behajtásra jogosult jármű adatait, a behajtási engedély területi érvényességét és a behajtási engedély érvényességi idejét.

(10) A jegyző által hozott határozattal szemben a jegyzőhöz benyújtott és a Képviselő-testületnek címzett jogorvoslatnak van helye.

5. A behajtási engedély

5. § (1) Az engedély a kiadás napjától kezdődően az engedélyező határozatban megjelölt időpontig érvényes.

(2) A behajtási engedély jogosultja köteles az engedélyező határozat egy példányát a járműben tartani, azt a rendőrség kérésére felmutatni.

(3) A behajtási engedély jogosultja köteles az út beszennyezése esetén a szállítás útvonalán az utat folyamatosan tisztántartani.

(4) A jegyző átruházott hatáskörében hozott döntéssel a behajtási engedélyt visszavonja, amennyiben a behajtási engedély jogosultja a behajtási engedélyben foglaltakat megszegi vagy a behajtás során kárt okoz. Ebben az esetben a behajtási engedély jogosultja kizárólag kivételesen méltányolható esetben kaphat újabb behajtási engedélyt.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.