Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 29

Onga Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.29.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt az Országgyűlés elfogadta, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. §-a szerint:
„(2) A jegyző, főjegyző (a továbbiakban együtt: jegyző) a költségvetési rendelet-tervezetet a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően készíti elő. A tervszámoktól csak a külső gazdasági feltételeknek a tervszámok elfogadását követően bekövetkezett lényeges változása esetén térhet el, az eltérést és annak indokát a költségvetési rendelet-tervezet indokolásában ismertetni kell.
(3) A jegyző által a (2) bekezdés szerint előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig, ha a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig nem fogadta el, a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek.
(4) A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.”
A törvény alapján került megtervezésre Onga Város Önkormányzata feladataihoz igénybe vehető központi források. A költségvetés készítése során alkalmazásra került a központi jogszabályokban és a helyi önkormányzati rendeletekben meghatározott előírások.